HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye'nin yaşadığı çatışma ortamının sorumlusunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümeti olduğunu iddia etti. Yüksekdağ, İzmir'de düzenlenen "Akademi Barış İstiyor" toplantısı'na katıldı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'ndeki toplantının açılış konuşmasını yapan Yüksekdağ, bugünlerde herkesin, "Çatışma ortamı neden başladı?" sorusunu yönelttiğini belirterek, "Son günlerde herkes bunu soruyor. Çatışmaların, üstelik kalıcı bir barışa ulaşmamıza ramak kalmışken yeniden alevlenmesi, Türkiye'de kanın, ölümün, gözyaşının, yasın, matemin bu kadar günlük yaşamın bir parçası haline gelmesi, getirilmesi tek bir kişinin ve tek bir partinin iktidar hırsına bağlıdır. Tek parti iktidarı ve tek adam diktatörlüğü için kaos çıkarmaktan çekinmeyeceklerini, bundan üç ay öncede ilan etmişlerdi. İşte bundan üç ay önce verdikleri sözü tutuyorlar. Bu tek parti ve tek adam iktidarı ne dedi bizlere, çok iyi biliyorsunuz. Şunu söylediler, 'Bildiğiniz ve düşündüğünüz şey yanlış. Tam tersine HDP barajı geçerse memlekette kaos olur.' dediler. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı hiç sıkılmadan, rahatsızlık duymadan, bundan 3-3,5 ay önce, 'Verin 400 milletvekilini, bu sorun huzur içinde çözülsün.' dedi. 7 Haziran'da Türkiye, Cumhurbaşkanı'na 400 milletvekili vermedi. Vermeyebilir, vermek zorunda da değil. Bunun bedelini, huzununun bozulması olarak bütün ülkenin, memleketin huzurunun bozulması olarak ödedi." diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şu an başkan olamayan Cumhurbaşkanı, yaşadığı bu kaybın ve yenilginin hesabını Türkiye'nin huzurunu bozarak ödetiyor. Başkan olamadığı için huzur bozan, başkan olamadığı için çatışma ve gerilim çıkaran bir siyasi profille, karakterle karşı karşıyayız. Bütün Türkiye'de, tek başına iktidar olamadığı ve başkanlık sistemine geçemediği koşullarda savaş çıkaracağını ilan etti. Bugün de çok önceden ilan edilmiş bir savaşı yaşıyor Türkiye. Kimse sağına soluna dönüp bu savaş nereden başladı, niçin başladı diye bilinmeyen, keşfedilmemiş, ortada olmayan gerekçeler aramasın. Bugün yaşadığımız savaş ve çatışma ortamının müsebbibi, bizzat saray ve onun güdümündeki AKP hükümetidir."