CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ağustos 2014'ten bu yana 'cumhurbaşkanına hakaret' gerekçesiyle açılan davaların sayısını sordu.

Son olarak hiç ayak basmadığı Samsun'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla Antalya'da göz altına alınan Şenel Çelik'in ve Birgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Barış İnce'nin mağdur edildiğini hatırlatan Ağbaba, son bir yılda bu davaların sayısında ciddi bir patlama yaşandığını belirtti. Veli Ağbaba, "Herhalde böyle giderse Erdoğan'ın görev süresi boyunca bu suçtan yargılanmayan kalmayacak." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Adalet Bakanı Kenan İpek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren Ağbaba, Barış İnce tarafından yapılan 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ilgili haberlere ilişkin açılan davanın karara bağlandığını ve İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından İnce’ye para cezası verildiğini aktardı.

Bu çerçevede Ağbaba, şu soruları yöneltti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesiyle kaç dava açılmıştır?

Cmhurbaşkanı Erdoğan’ın açtığı hakaret davalarının kaçında davalıya para cezası verilmesi kararlaştırılmıştır?

Hapis cezası verilen veya tutuklanan var mıdır?

Bu davaların kaçı sosyal medyada sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret içeriği taşımaktadır?

Abdullah Gül ve Ahmet Necdet Sezer cumhurbaşkanı oldukları dönemde kaç kişi hakkında bu nedenle şikayette bulunmuşlardır? Kaç kişiye bu suçlamayla dava açılmıştır?

Erdoğan’ın açtığı davalar dikkate alındığında, bu davaların kaçında davalılar öğrenci veya gazetecidir?