HDP'nin ilahiyatçı Kürdolog milletvekili adayı Prof. Kadri Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açık hava mitinglerinde eline alıp gösterdiği Kürtçe Kur'an-ı Kerim'in imla, gramer ve çeviri hataları ile dolu olduğunu iddia etti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve Mardin milletvekili adayı Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın katılımıyla Erzurum'da HDP il teşkilatı tarafından eski mal meydanında açık hava mitingi düzenlendi. Yağmurlu havada gerçekleşen mitingde konuşan Prof. Dr. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerde gösterdiği Kürtçe Kur'an-ı Kerim'in seçim üzeri hatalarla dolu olarak alelacele bastırılarak dindar HDP'li seçmenlerin oylarını çalmak amacıyla kullandığını ifade etti.

Yıldırım, söz konusu Kur'an-ı Kerim'in Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından incelenmesi ve yanlışlıkların düzeltilmesi için bir yıl önce kendisine gönderdiğini ve raporunu hazırlarken Cumhurbaşkanının mitinglerde Kürtçe Kur'an-ı Kerimle boy gösterdiğine dikkat çeken Yıldırım, "Bugünlerde sürekli Kur’an’ı havaya kaldırıyor(Cumhurbaşkanı). Biz bu Kur'an’ın nasıl siyasi propaganda manasına geldiğini biliyoruz. O Kur'an'ın tercümesi yapılırken Diyanet daha Ensar Vakfı'nın nüshasıyken bana gönderdi. Dedi ki, 'Kadri Hoca Kürdolojinin başındasın bak bakayım bu Ensar Vakfı'nın bastırdığı Kur'an da yanlış var mıdır? Yok mudur? Gramer, imla hatası var mı? Yok mu? Çeviri hatası var mı? Yok mu?' Olur. dedim bir yıla yakın süre verin raporumu hazırladım. Yanlışları dizdim. Bana haber vermeden, 'Kadri Hoca o raporu ne yaptın? demeden bir de baktım ki Kur'an piyasaya çıkmış. O yanlışlarla çıktı. O hatalarla çıktı. Yarın öbürgün o yanlışlarla ilgili raporumu hazırlayacağım. Niye acele ettiler? Çünkü bu seçime yetiştirip sevgili dindar Erzurumlumun, Bingöllümün, Siirtlimin dini duygularını partimiz aleyhine çevirmek için. Ama kusura bakmasınlar biz bu son oyuna da gelmeyeceğiz. Bu son oyunları da boşa çıkacaktır. Bundan eminiz, istediğin kadar Kur'anı meydanlarda şeklen kaldır. O çarpar." dedi.

TAN: İSLAMLA FAŞİZMİ BİRBİRİNDEN AYIR

Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, Kur'an-ı Kerim'in mitinglerde siyasi malzeme olarak kullanılmasının İslami olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanının İslamla faşizmi bir birine karıştırdığını iddia eden Tan, "Bak kardeşim(Cumhurbaşkanı) o elindeki Kur'an hepimizin Kur'an-ı'dır. Kürtlerin yüzde 80'i, 90'ı dindar, mütedeyyin namazında niyazında insanlar. Medreselerimiz, mollalarımız bize şunu öğrettiler; Müslüman kardeşleriniz arasında bir niza, bir kavga, anlaşmazlığı olduğu vakit, 'kardeşlerinizin arasını sulh edin'. Demek ki kardeş de kavga edebilir, olur. Peki kardeş kardeşi vurarak mı hayır kardeş kardeşle sulh olacak. Peki bu sulh nasıl olacak. Bizim örfümüzde de var, ayette, Kur'an da, hadislerde ne söylüyor 'sulh olmak için aranızda bir ihtilaf olduğu vakit Allah'a ve Resuluna müracaat edin.' 2011'de söyledim. Sen o Kur'an-a hakikaten inanıyorsun. Gel kardeşim Kürtlerin bütün dindar ve Müslümanları biz sana buradan çağrı yapıyoruz getir o Kur'an-ı aramıza, ortaya koy, hakem Kur'an olsun. Allan bize ne hak vermişse bir gram fazlasını istemiyoruz. 'Valla ben hesabıma geldiği vakit Kur'an-ı alıp salların, hesabıma geldiği vakit de Kenan Evren'in anayasası sallarım de haddi herre... herre... İkinci bir iddia diyor ki bunlar sosyalist, ateist, Kürt kemalistleri. Aklını başına al biz Milli Şef'e eyvallah etmedik. Tek partiye eyvallah etmedik, diktatörlerin önünde durduk. Eğer Kürt Kemalistler varsa bunların tasviyesi Kürt halkına düşer, sen merak etme. Ama sen önce İslamla faşizmi bir birinden ayır. Sen önce Türk İslamcılıkla ittihatçı Enver kafasıyla gerçek İslamı birbirinden ayır. Sen sıratı müstakime gel. Bizim içimizde sıratı müstakimde olmayanlar varsa; nasıl sizlerin hakkından geldiysek onların da sırat-ı müstakime gelmesi bizim boynumuzun borcu. Bunda rahat ol ama istismarı, dalavereyi, hileyi, hurdayı bir yana bırak. İktidar sarhoşu oldular, güç sarhoşu oldular şaşırdılar. Bu sarhoşluğun gitmesi için, akıllarının başına gelmesi için bunların başına bir testi soğuk su dökmek lazım, bunların başına bir sanık oy dökerseniz 8 Haziran sabahı hepsi akıllanacak, uslanacak." şeklinde konuştu.