Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen devir teslim töreniyle Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Tank Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban, görevi Topçu Kurmay Albay Ali Yazıcı’ya devretti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makam odasında gerçekleşen törende, başyaverliği simgeleyen beyaz kordonun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Topçu Kurmay Albay Yazıcı’ya takılmasıyla birlikte görev değişimi resmen gerçekleşmiş oldu.

Törende Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Hasan Doğan’ın yanı sıra yaverler de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albay Özdaban’a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yeni görevinde, yeni Başyaver Albay Yazıcı’ya da Cumhurbaşkanlığındaki görevinde başarı dileğinde bulundu
.
Cumhurbaşkanlığında 29. Başyaver olarak 3 yıllık görevini tamamlayan Albay Bekir Furkan Özdaban, 2015 Kıta Komutanlığı atamaları neticesinde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanı olarak Lefkoşa’da görevlendirildi. Başyaverlik görevini Özdaban’dan devir alan Kurmay Albay Ali Yazıcı, bu göreve gelmeden önce Sofya’da Askeri Ataşe olarak görev yapıyordu.

YAVERLİK KURUMUNUN TARİHÇESİ

Günümüze kadar yaşatılan önemli devlet geleneklerinden biri olan yaverlik, Osmanlı Devleti’nde de çeşitli adlar ve unvanlar altında hizmet vermiş bir kurumdur. Padişah Sultan Abdülaziz’in 1863’te gerçekleştirdiği Mısır gezisi sırasında padişaha eşlik eden, Serasker Fuat Paşa için ilk defa yaver unvanı kullanılmıştır. Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun ağalarından biri olan silahtar ağası, padişahın silahını taşımış ve kapıkulu askerleri ile padişah çadırının korumasını sağlamış, saray başyaveri olarak görev yapmıştır.
Mustafa Kemal de 1917’de Almanya ziyaretinde Veliaht Vahdettin’e yaver olarak refakat etmiştir. 1923 yılından itibaren de Osmanlı’dan gelen bu köklü kurum devam ettirilerek, başyaver ve yaverler aralıksız Cumhurbaşkanlığında görev yapmışlardır. Bugün ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Güney Kore ve Japonya gibi köklü ülkeler başta olmak üzere, 90’ı aşkın ülkede devlet başkanlarının yanında yaverler görev yapmakta.