Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin 2015 Seçim Beyannamesini ve 2023 Yeni Türkiye Sözleşmesini kamuoyuna açıkladı.

Ankara'da düzenlenen geniş katılımlı programda AK Parti'nin milletvekili adayları da tanıtıldı. Davutoğlu konuşmasında muhalefeti eleştirdi. CHP'yi yabancı bir stratejist tutması üzerinden, HDP'yi iki yüzlü siyaset yapmaktan, MHP'yi vizyon açıklamamasından dolayı eleştiren Davutoğlu, sözde Ermeni soykırımına ilişkin sözlerinden dolayı Papa'yı da "Türkiye'ye karşı kurulan tuzaklara dahil olmakla" suçladı.

'BEYAZ KEFENİNİ GİYMİŞ ALPARSLAN GİBİ ÇIKIYORUM'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genel Başkanı olduğu AK Parti’nin Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Seçim Beyannamesi ve Aday Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmaya, kendisini Selçuklu Sultanı Alparslan ile özdeşleştirerek başladı. Davutoğlu, partilileri selamlarken "Bugün sizlerin huzurunuzda sadece bir genel başkan olarak değil, aynen sıradan bir nefer gibi beyaz kefenini giymiş Alparslan gibi çıkıyorum." ifadelerini kullandı. Davutoğlu, konuşmasının başında partinin kurucusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da referansta bulundu, kendisi ile bu toplantı öncesinde dün bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

HEM 3 DÖNEMLİKLERİ HEM LİSTE DIŞI KALANLARI TESELLİ ETTİ

Davutoğlu, konuşmasının devamında ise hem partinin iç tüzüğü gereğince yeniden milletvekili adayı olamayan 3 dönemliklerin hem de aday adayı olmalarına rağmen listeye giremeyenlerin gönlünü aldı. AK Parti’nin bir gönül hareketi olduğu kadar bir erdemliler hareketi de olduğunu, AK Parti kurulmadan önce yola çıkarken kurucuların bu hareketin adına 'erdemliler hareketi' dediğini hatırlattı.

Davutoğlu, önce 3 dönem kuralına takılanlara şöyle seslendi: "14 yıl içinde AK Parti kadroları, her aşamada erdemliler hareketi olduğunu ortaya koydu. Bu kadrolar içinden küskünler bekleyenler oldu, 'yol değiştirecek ve parti içinde ihtilaf çıkaracak' diye bekleyenler oldu ama görüldü ki AK Parti kadroları her şeyden önce bir erdemliler hareketinin neferleri olduklarını her fırsatta gösterdi. Şimdi sizden bir ricam var; bu erdemliler hareketinin son erdem abidesi olan ve 3 dönemi bitmiş olmakla birlikte tek bir gönül kırgınlığı olmadan bu salonda bulunan abilerimizi, dava öncülerimizi alkışlamanızı ve selamlamanızı istiyorum. Ayağa kalkın ve bu dava neferlerini selamlayın, benden çok onları selamlayın. Onlar, işte şu ön sırada oturan o erdemliler hareketinin öncüleri var ya size güzel bir örnek oldu. Türk siyasetine bir ahlak abidesi olarak geçtiler. Ben, AK Parti Genel Başkanı olmak yanında, AK Parti'nin davasının bir neferi olarak her birine şükran ve minnetlerimi sunuyorum."

'3 DÖNEMLİKLER PARTİDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK'

Davutoğlu, 3 dönem kuralından dolayı yeniden milletvekili olamayanların partinin diğer kademelerinde çalışmaya devam edeceklerini de belirtti: "Onlar sadece kısa bir ara verdiler, partimizin her kademesinde çalışmaya devam edecekler."

LİSTE DIŞINDA KALANLARA: ONLAR GÖNLÜMÜZÜN TA DERİNİNDEDİR

Davutoğlu, sözlerinin devamında ise aday adayı olmasına rağmen aday olamayanlara seslendi. Son 2 -3 hafta içinde 6 bin 223 aday adayı arasından 550 adayı seçmeye çalıştıklarını dile getiren Davutoğlu, bütün aday adaylarına teşekkür etti. Davutoğlu, ardından şu ifadeleri kullandı: "AK Parti hareketinin ferdi olmak milletvekili olmak kadar önemlidir. Bizler için artık onlar AK Parti kadrolarının neferleridir. Bundan sonra da her biri gönlümüze yazılmıştır. Aynı şekilde 24. dönemde milletvekilliği yapıp onurlu bir görevle milli iradeyi ayakta tutan kardeşlerime sesleniyorum: Çok olumsuz bir tabir gibi görülen liste dışı kalmak gibi bir tabir var. Allah şahit ki hiçbir kardeşimiz liste dışı değildir, çünkü onlar gönlümüzün ta derinindedir, onlar bu davayı omuzlayarak en zor şartlarda, kumpasların, sabotajların olduğu dönemde bu bayrağın davasını yücelttiler. Onlara da şükranlarımı ifade ediyorum. Bugün burada gördüğümüz bu birlik, bu beraberlik sadece AK Parti'nin değil, Türkiye'nin de kaderini şekillendirecek bir beraberliktir. Çünkü AK Parti hareketi, her şeyden önce tarihi bir hareket, erdemliler hareketi olmanın yanında, bir milli irade hareketidir."

CHP'YE REKLAM HATIRLATMASI: KEDİLERLE BU İŞİ ÇÖZEMEZSİN

Davutoğlu konuşmasının devamında ise muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP’yi eleştirdi.

Davutoğlu, "Biz tarihi hareket olarak, erdemliler hareketi, milli irade hareketi, adalet, kalkınma hareketi olarak ortaya vizyon koyarken CHP, HDP, MHP neler yapıyor. CHP, şimdi alkışlayan, konuşamayan ama birilerinin alkışıyla konuşan Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum. Bizim kapsamlı seçim beyannamemiz, yeni toplumsal sözleşmemiz karşısında sözünüz nedir? Amerika’dan ithal alkış propagandalarıyla, kedilerle bu işi çözemezsin. Bizi 13 yıldır dünya alkışlıyor. Herkes alkışlıyor. O konuşacak sözü olmadığı için alkışlıyor. Bizim sözümüz var, biraz sonra açıklayacağımız seçim beyannamesi ve toplumsal sözleşmesinin arkasındayız. Onlar konuşur, AK Parti yapar." dedi.

AMERİKA'DAN GELEN STRATEJİSTİ DİLİNE DOLADI

Davutoğlu konuşmasında CHP’nin, seçim çalışmaları için Amerika’dan gelen bir ve ABD Başkanı Barack Obama’nın da seçim kampanyasını yürütmüş olan stratejist ile anlaşmasını eleştirdi. Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu, bizim Amerika’dan gelecek akıllara ihtiyacımız yok. Bizim ecnebi propagandalarına ihtiyacımız yok. Biz, milletin diliyle, muhabbet diliyle konuşuruz ama hakkını yemeyelim. Ben buradan Kılıçdaroğlu’nu tebrik etmek istiyorum. İlk defa bir seçim başarısına imza attı, CHP içindeki önseçimi kazandı, çok mutlu oldum. Önseçim olsa Kılıçdaroğlu hep başarılı olacak, 7 Haziran milletin seçimi milletin. Babayiğit olan o meydana çıkar. Onun babayiğitliği, yüzde 35’e kadar. En büyük hedefi yüzde 35. Ben ise sizin bir neferiniz olarak yüzde 35’i burada telaffuz etmektense, bu zilleti yaşamaktansa bu görevi bırakırdım. Biz yüzde 55’e, yüzde 60’lara geliyoruz. Hedefiniz nedir diye sordular. Bizim hedefimiz, tek ve açıktır. 77 milyonun gönlüne girmek." ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'A 'İKİYÜZLÜ SİYASETİ BIRAK' ÇAĞRISI

Davutoğlu ardından da HDP’yi eleştirdi. Davutoğlu, şöyle konuştu: "İstanbul’da konuştuğunda barış güvercini ama Ağrı’da, şiddetin sözcüsü, terörün sözcüsü Demirtaş’a sesleniyorum. Bukalemun siyasetini bırakın. Ne söylerseniz söyleyin ama ikiyüzlü siyaseti bırakın. Bilin ki Başbakan olduğumuz kadar AK Parti’nin baş neferiyiz. HDP ve Demirtaş’a sesleniyorum, tavrınız açık ve net olsun. Diyarbakır’daki kardeşlerimizin oylarını çalarız diyorsanız, o kardeşlerimiz son 13 yıl içinde Türkiye’nin nereden nereye geldiğini biliyorlar. Demirtaş, bu silahlı teröristlere seçim sandığını sabote etmek isteyen demokrasi düşmanlarına bir şey söyleyemiyor. Bizi kongre yapmakla suçluyor. Buradan çağrıda bulunuyorum, HDP demokratik siyasi partiyse çıksın ve desin ki ‘seçim kampanyaları sürecinde hiçbiri silahlı baskıyı kabul etmiyoruz’ desin. ‘Teröristlerin yaptığı baskı çalışmalarına karşıyız’ desin. O zaman barışta anlaşırız. Bilsinler biz de 6-7 Ekim olaylarından ders aldık. 6-7 Ekim olaylarından bu Demirtaş aynı hainliği yapmıştı."

AK PARTİLİLERİ SANDIKLARDA NÖBET TUTMAYA ÇAĞIRDI

Seçim sandığının güvenliği her ne pahasına olursa olsun sağlayacaklarını vadeden Davutoğlu, "Güvenlik güçlerimiz ne tedbir gerekiyorsa bu tedbiri alacaktır. Türkiye’nin her köşesinde her yer seçim tam bir güvenlik içinde yapılacaktır. Demirtaş ve ekibine bir kez daha sesleniyorum, çıkın siyaset ve demokrasi ile ilgili tavrınızı bir kez daha ortaya koyun. Her ne pahasına olursa olsun sandıkları teröristlere teslim etmemeye var mısınız? Sandıkların başında nöbet tutmaya var mısınız." diye seslendi.

BAHÇELİ'YE: MİLLET KİMİN MİLLİYETÇİ OLDUĞUNU BİLİYOR

İkinci büyük muhalefet partisi MHP’yi üçüncü sırada eleştiren Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ortaya bir vizyon çıkaramamakla eleştirdi. Davutoğlu ayrıca Bahçeli’nin şehit haberleri gelsin diye beklenti içinde olduğunu iddia etti: "Bahçeli’nin hesabı şu oldu; her bir seçim öncesinde, acaba şehit haberleri gelir de tepki oylarıyla toplar mıyım? Acaba bir gerilim olur da çatışma olur da tepki oylarını toplayabilir miyim? Tepki oylarıyla değil, vizyonla meydana çıkın. Anadolu insanı kimin milliyetçi, kimin olmadığını biliyor."

PAPA DA TUZAKLARA KATILDI

Konuşmasında sözde Ermeni soykırımı hakkındaki ifadelerinden dolayı Katolik Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa’yı da eleştiren Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Şimdi AK Parti’ye ve Türkiye’ye karşı kurulan tuzaklara Papa da katıldı. Tarihi olayları tahrif ederek tam da seçim öncesinde Türkiye’de bir iç demokrasi şenliği yaşanırken son derece haksız suçlamalarla Türkiye’yi ve milletimizi mahkum etmeye kalkıştılar. Sayın Papa’ya sesleniyorum. Katolik dünyasının Engizisyon mahkemeleriyle İspanya’da yaptığı soykırımdan kaçanlar İstanbul’da İzmir’de Selanik’te bizim adalet düzenimizde emniyet ve huzur buldular. Tarihi olayları konuşmaya hazırız, her türlü muhasebeyi yapmaya hazırız ama tarih üzerine milletimize hakaret ettirmeyiz. Tarihî tartışmalar üzerinden Türkiye’ye şantaj yapılmasına izin vermeyiz."

Davutoğlu konuşmasının sonunda ise AK Parti’nin 2023 Yeni Türkiye Sözleşmesi’ni okudu. Okumadan önce de muhalefete bir çağrı yaptı: "Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Bahçeli’ye çağrıda bulunacağız. Diyeceğim ki eleştirisini bildirin ya da kendi sözleşmenizi çıkarın. Ta ki ortak bir vizyonda anlaşalım. Bizim yeni Türkiyemiz insan onurunun hakim olduğu bir Türkiye."

Davutoğlu ardından 100 maddeden oluşan Yeni Türkiye Sözleşmesi’ni okudu. Davutoğlu’nun konuşmasının ardından adayların tanıtımına geçildi. Adaylar il il sahneye çıktı, resimleri dev ekrana yansıtıldı. Davutoğlu da adaylarla el ele poz verdi.