AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimden sonra gerçekleştirilen ilk kamuoyuna açık parti teşkilatı toplantısında "AK Parti'yi yenileyerek, yeni Türkiye’yi kurmak. Hedefimiz budur. AK Parti yenilenecek, yeni Türkiye kurulacak." dedi.

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, "Ola ki bazı hatalar, eksiklikler varsa bunları da göz önüne alarak AK Parti yenilenerek, yeni Türkiye’yi kurmak, hedefimiz budur. AK Parti yenilenecek, yeni Türkiye kurulacak." dedi. Davutoğlu, seçim sonuçları karşısında kendilerinin de kesinlikle değerlendirmeleri gereken hususlar olduğunu belirterek, parti teşkilatına serferberlik çağrısı yaptı ve "milletle buluşmanın yollarını, kanallarını, üslubunu tayin etmeleri" talimatını verdi.

Davutoğlu, geniş parti teşkilatı ile ilk değerlendirmesini Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı ile yapıyor. Parti yönetiminin il başkanlarının ve milletvekillerinin katıldığı bu geniş toplantıda seçim sonuçları değerlendirilecek. Davutoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada hem seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu hem de alınan sonuçlar karşısında nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.

'SEÇİMİN ŞEFFAF GERÇEKLEŞMİŞ OLMASI AK PARTİ’NİN BAŞARISIDIR'

Seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde iki unsura dikkat çeken Davutoğlu, "Birincisi, nihai otorite millettir ve millet iradesi esastır. Hiçbir zaman AK Parti hangi neticeyi almış olursa olsun milli irade konusunda tartışma yapmamıştır." görüşünü savundu.

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu çerçevede şunu da ifade etmek isterim. Seçim kampanyası süresince bazı partiler, eğer AK Parti tek başına iktidar olursa, bu seçimleri tartışmaya açacaklarını, seçimlerin güvenirliğini tartışmaya açacaklarını işaret eden açıklamalarda bulundular. Yani eğer biz barajı geçmezsek, sivil itaatsizlik yaparız diyen partiler söz konusu oldu. AK Parti’nin yükselişini yurt dışında otoriter eğilimler diye suçlayanlar oldu. Türk demokrasisini tartışmaya açmak isteyenler oldu. Türkiye’de seçim güvenliği olmadığı, seçimin güvenilirliği gibi konuları tartışmaya açmak isteyenler oldu. Şu anda tartışmasız şeffaf seçim yapılmış olması dahi, önce demokrasinin sonra da bu ülkeyi seçime götüren AK Parti iktidarlarının başarısıdır."

'MİLLETE KÜSKÜNLÜK OLMAZ'

Her zaman milli iradenin kararına saygı duyduklarını kaydeden Davutoğlu, "Millete küskünlük olmaz, millete sitem edilmez. Millet amirdir, devlet memurdur. Amir olan millettir. Karar veren millettir. O kararın gereğini yapacak olan da bizleriz." ifadesini kullandı.

Davutoğlu, ikinci hususu ise şöyle açıkladı: "Seçimler bir kez daha göstermiştir ki AK Parti milletin omurgasıdır. Bu omurga niteliği bugün her zamankinden daha fazla önemlidir. Seçim tablosuna baktığımızda bu tablo açık bir şekilde Türkiye’nin her yerinde olan yegane partinin AK Parti olduğunu gösterdi. 81 vilayetimizde mitingler yaptık. Bizim dışımızda hiçbir parti 81 ilde miting yapma başarısı göstermedi."

'HEPİMİZ MUHASEBE YAPACAĞIZ'

Herkesin bu seçimin neticelerini doğru okuması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, "Hepimiz muhasebe yapacağız. Onun için bir aradayız. Hem Türkiye’nin siyasi geleceğini muhasebe ve istişare edeceğiz hem de partimizin öncü konumunu ve liderlik konumunu teyiden bir kez daha burada konuşacağız. Hangi istatistikler alınırsa alınsın, hangi perspektiften bakılırsa bakılsın yegane Türkiye partisi AK Parti’dir." ifadelerine yer verdi.

'37 İLDE TEMSİL EDİLMEYENİN ÜLKEYİ İDARE ETME İDDİASI OLMAZ'

Ardından muhalefete bazı eleştiriler getiren Davutoğlu, "Hani bir partinin sloganı vardı, Türkiyelileşme diye, onlar daha Türkiyelileşme sürecinde. Başka partiler bölgesellikten çıkmak sürecinde ama Türkiye’nin ta kendisi AK Parti'dir." dedi.

Sonuçlara göre CHP’nin 37 ilde milletvekili çıkaramadığını aktaran Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na tavsiyede bulundu: "Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrasında aldığı oran itibariyle temsil kabiliyeti itibariyle herhalde başını iki elinin arasına alıp, haritayı iyi okuması lazım. Hatta haritayı çalışma masasının veya salonunun en görünür yerine koyup tekrar tekrar bakması lazım. 37 ilde temsil edilmeyen bir partinin ülkeyi idare etme iddiası olamaz. 37 ilde temsil bir edilmeyen bir partinin ana muhalefet partisi görevi yapamaması da söz konusu. Zaten seçimlerden çıkan bir sonuç da şudur ki ana muhalefet partisi boşluğu var ülkede."

MHP’nin de 34 ilde temsil edilmediğini dile getiren Davutoğlu, "Seçimlerin başarılı partisi diye lanse edilen HDP ise 55 ilde temsil edilemiyor. Ve Türkiyelileşme sürecinde katedecekleri epey süre var. Eminim samimi bir tavır gösterirler ve şiddete karşı açık bir tavır koyarlar." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, "Sanki AK Parti’nin ve teşkilatlarının üzerinde bir şekilde karamsarlık bir psikolojik bir operasyonla, ‘AK Parti dönemi bitti’ diye bir takım başlıklar atanlar, şunu bilsinler ki, bu tablo AK Partisiz bir Türkiye siyasetinin imkansızlığını bir kez daha ortaya koymuştur. AK Parti bugün de yarında yakın gelecekte de Türk siyasetini yönlendirmeye devam edecektir." diye ekledi.

'KİBİR ASLA OLMAYACAK'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sonuçlarından AK Parti’nin de değerlendirmesi gereken hususlar olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Peki, bütün bu tablo çerçevesinde bizim de değerlendirmemiz gereken hususlar var mı? Kesinlikle var arkadaşlar. Onun için istişareler yapıyoruz. Türk siyasetinde başarılı olmak diğer partilere fark atmış olmak iç muhasebe yapmamıza engel değildir. Aksine daha güçlü bir AK Parti için kendi iç muhasebemizi de yapmak durumundayız. Sürekli arkadaşlarımızla hem genel merkezde istişare yapıyoruz, şimdi de sizlerle, her AK Parti teşkilatına ulaşacak şekilde istişareleri sürdüreceğiz. Sadece Ankara’da yapmayacağız istişareleri. Her ilçede sizlerin liderliğinde istişareler yapmanızı istiyorum. Düşüşü doğru okumak doğru dersler çıkarmak zorundayız. Düşme trendi varsa hepimizin bunu değerlendirmesi lazım. Günlük hayatta da siyasette de özgüven şarttır, önemlidir. Özgüvenimizi güçlü tutacağız. Kimsenin özgüvenimizi sarsmasına izin vermeyeceğiz. Ama kibir asla olmayacak. Ne millete kibir göstereceğiz, ne de değerlendirmeleri yaparken irrasyonel bir şekilde var olan bir mesaj varsa var olan bir mesaj varsa bu mesajı görmezlikten de gelemeyiz. Milletimizin verdiği mesajlar, hem Türkiye geneli, hem bölgeler bazında hem il il tetkik edilecek. Objektif araştırmalarla ortaya konulacak. Bu çerçevede de AK Parti’nin süreklilik içinde yenilenerek yola devam etmesi için alınması gereken her tedbiri almakta hiç tereddüt göstermeyeceğiz."

'ÇÖZÜM YOLLARINI ANCAK AK PARTİ BULABİLİR, TEK PARTİ İKTİDARI GEREKLİ'

Türkiye’nin istikrarının barışının huzurunun teminatının AK Parti olduğunu iddia eden Davutoğlu, "Dolayısıyla bundan sonra da belirleyici aktör olmak üzere, biz hiçbir alternatifi hiçbir ihtimali devre dışı bırakmadan, bugünkü siyasi realiteler içinde hangi adımı atmak gerekiyorsa onu atacağız. Biz kapıları hiçbir zaman kapatmadık. Siyaset kapılarını hep açık tuttuk. Bu çerçevede daha ilk geceden başlayarak siyasi kapıları kapatanların tekrar bir değerlendirme yapmaya ihtiyaçları var. Herkesle oturup konuşuruz. Siyasi ve ahlaki ilkelerimiz açıktır. Bu konuşmalar neticesinde ülkemiz için en doğru olan neyse onun gereğini yaparız. AK Parti’de yerleşmiş bir ahlaki ilke var. Şahsi beklentilerimizden çıkarlarımızdan daha önemli olan partimizin geleceğidir. Partimizden de daha önemli olan ülkemizin birliğidir. Hiç kimsenin bu ülkeye gömlek biçmesine izin vermeyiz. Hiç kimsenin şu veya bu başkentte oturarak, şu veya bu kapılar ardında şu veya bu koalisyon modelinde Türkiye’ye bu ülkeye gömlek biçmesine izin vermeyiz. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için mutlaka istikrarlı bir tek parti iktidarının gerekliliğine inanıyoruz. Türkiye’de bugünkü sistemle yürümenin zor olduğu ortada. Ama ortada bulunan siyasi tabloyu da göz önünde bulundurarak son derece realist, tekrar Türkiye’yi aydınlığa çıkaracak çözüm yollarını da ancak ve ancak AK Parti bulabilir." dedi.

Davuoğlu, partisinin izleyeceği adımları üç madde ile özetledi: "Bir; özgüvenimizi yüksek tutacağız. İki; burada yaptığımız istişareler doğrultusunda illerimizde yerel teşkilatlarımızda gerekli istişareleri yapacağız. Üç; teşkilatlarımızı diri ve dinamik tutacağız."

'ÜSLUBUNUZU TAYİN EDİN'

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Biz dışardan ithal bir formül üzerinde de kurulmadık, dışardan ithal edilen psikolojilere de mahkum olmayız. Bir başka önemli teşkilatlarımızdan beklentimiz; milletle temasımızı tekrar ve derinden kurmak. Ki yapacağımız araştırmalar, sizden gelecek feedbackler ışığında bu konuda genel bir değerlendirme de yapacağız. Ama döndüğünüzde, yapmanız gereken ilk şeylerden biri, yönetim kurullarıyla, kadın gençlik kollarıyla, milletimizle buluşmanın yollarını kanallarını üslubunu tayin etmek, yeni bir yürüyüşe başladığımız işaretini milletimize vermek. Bugün de koalisyon üzerinden ya da AK Parti'nin etkisini kaybetmesi üzerinden Türkiye’yi etnik ve mezhebi parçalanmalara götürmek isteyen dış veya iç çevreler varsa onlar da bilmelidirler ki biz hangi konumda olursak olalım, AK Parti teşkilatları 81 ilde dimdik ayaktayken, toplumun her kesimine her vatandaşımıza ulaşmışken, bu senaryoların uygulanmasına kesinlikle izin vermeyiz. Nerede ve hangi konumda olursak olalım. O zaman arkadaşlar, bizim teşkilatlarımızdaki bütüncül karakteri, toplumun her kesimini kucaklayıcı karakteri, bizim dışımızda düşünen bize oy vermemiş kesimlere dahi açık kanallarımızı sağlam tutmamız gerekiyor."

'BÜTÜN TEŞKİLATLARDA SEFERBERLİK İLAN EDİYORUZ'

Davutoğlu, "Bütün teşkilatlarımıza seferberlik ilanı veriyoruz. Döneceksiniz ve bulunduğunuz illerde yarından itibaren herkesle konuşacak ve selamlaşacaksınız. Bütün Türkiye’de birleştirici ve bütünleştirici bir üslup ve siyasetle ülkenin geleceğinin AK Parti’de olduğunu bir kez daha göstereceksiniz." diye ekledi.

'AK PARTİ YENİLENECEK'

Davutoğlu’nun son sözleri de şu şekilde oldu: "Bu istişareleri yapmaya devam edeceğiz. Ola ki bazı hatalar eksiklikler varsa bunları da göz önüne alarak AK Parti'yi yenileyerek, yeni Türkiye’yi kurmak. Hedefimiz budur. AK Parti yenilenecek, yeni Türkiye kurulacak. Bu yenilenme, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı bütün sağlam temelli gelenekleri devam ettirmek, ama şartlar neyi gerektiriyorsa bunu yapmak, AK Parti kadrolarını tahkim etmek. Sizler yoğun bir seçim kampanyasından çıktınız ama gözlerde bir yorgunluk görmüyorum. Gözlerde yorgunluk görmediğim gibi gönüllerde de yorgunluk görmüyorum."