Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözde Ermeni soykırımı iddialarının Avrupa'da artık akademik düzeyde ele alınması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, tarihi bir uzlaşma için ortak tarih komisyonu konusunda her türlü işbirliğine açık olduklarını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak yaptığı basın toplantısında sözde Ermeni soykırımı iddialarına da değindi. Bu konunun Avrupa'da artık daha akademik düzeyde ele alınması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, “Özellikle 1915 olayları çerçevesinde Alman parlamentosundaki hareketlilik esnasında sayın Merkel ile birçok kez telefonla görüştük. Son AİHM’nin aldığı karar da göz önüne alınarak bu konuda artık Avrupa'da bu tartışmaların daha akademik düzeyde cereyan etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede Türk olarak Alman tarihçilerinin de içinde olduğu her türlü tarih komisyonuna katılma ve destek verme konusunda ilkesel tutumumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.

Türkiye ve Almanya’nın 1. Dünya Savaşı'nda birlikte olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Arşivlerimizi de kullanma konusunda bugün Alman tarihçilerin de içinde olduğu bir tarih komisyonu oluşması Türkiye için her zaman olması gereken, atılması gereken bir adım olarak değerlendirilmiştir. Bu konuda da kendilerinin yapacağı her türlü inisiyatife destek vereceğimizi, Türkiye ile Ermenistan arasında Türklerle Ermeniler arasında tarihi bir uzlaşının gerçekleşmesi için çalışacak bir ortak tarih komisyonu konusunda da her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum.” diye konuştu.