Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin kapatılmaması kararını yorumlayarak, "Eğitim politikalarını belirleme yetkisi siyasi iradeye aittir." dedi. Hukuka saygılarının olduğunu söyleyen Davutoğlu, AYM kararının gerekçeli izahını göreceklerini, ancak kararlı tutumlarında da bir değişiklik olmadığını ifade etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından AK Parti Genel Merkezi'ne geçerek basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu'na, AYM’nin dershane kararı soruldu. Davutoğlu, AYM kararının gerekçeli detaylarının kendilerine ve kamuoyuna ulaşmadığını belirterek, hukuki boşluk oluşmaması için gerekenin ne olacağını tespit edeceklerini söyledi.

Bu konuda bugün Milli Eğitim Bakanı ile de görüştüğünü aktaran Davutoğlu, AYM kararı sonrasında kimsenin tereddüt içinde olmamasını istedi. Dış politika, ekonomi, sosyal devlet politikaları gibi eğitim politikalarını belirleme yetkisinin de siyasi iradeye ait olduğunu aktaran Ahmet Davutoğlu, AYM’nin hukuk yetkisinin insan hakları alanında olduğuna dile getirdi. Eğitim politikalarının ne olacağına karar verecek makamın yürütme erki olduğunu tekrarlayan Davutoğlu, yaygın eğitimi güçlendirmek ve dershanelere olan ihtiyacı azaltmak, test mantığının örgün eğitim üzerindeki olumsuz tesirlerini önlemek için söz konusu düzenlemeyi yaptıklarını savundu.

Davutoğlu, bu kararlardan hareketle kimsenin Türkiye'de yürütme erkinin sorumluluğunu tartışmaması gerektiğini sözlerine ekledi.