8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın oğlu ve Ana Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi için AK Parti'ye oy istemesini,"Çok enteresan durum var, seçim sürecinde Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu, başbakan olmak için hükümet olmak için oy isteyecektir. Diyelim ki, AK Parti seçimleri kazandı. Fakat Sayın Davutoğlu istediği başbakanlığı alamayacak anayasa değişirse. Bu, ilk kez oluyor. Bundan sonraki dönemde ne olacağını hiç kestiremiyorum. Çünkü böyle bir modelde Türkiye hiç yürümedi. İnşallah büyük kargaşa olmaz." dedi.

Dün, partisinin il başkanlığı ofisinin açılışı için geldiği Bursa’da bugün partililerle biraraya gelen Özal, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 2002'de siyaseti bıraktığını hatırlatan Özal, şunları kaydetti: "2015'te bu işe girmemin sebebi, Türkiye'de bir ihtiyaç olduğunu gördüğüm içindir. Türkiye'nin gidişatından çok memnun olmayan bir insanım ben, başkaları da var memnun olmayan, yurtdışı da öyle. Türkiye'de halkın da durumu öyle. Buna mecbur hissettim, bir de çok baskı geldi halktan, onun için girdim ben. 2002'de AK Parti iktidar olduğunda gayet güzel şeyler yaptı, uzun süre yaptı. Ama son 3-4 sene, yorgunluk var, değişmesi lazım diye düşünüyorum. AK Parti iktidarının da ve bir yenilik, yeni kan lazım."

Siyasetçilerin her konuyu konuştuklarını ancak halkın meselelerini konuşmadığını savunan Ahmet Özal, çözüm süreci konusunda kimsenin bir şey anlatmamasına tepki gösterdi. Süreçte şeffaflık olmadığını, herkesin birbirini tehdit ettiğini öne süren Özal, şöyle devam etti: "Ben çözüm sürecini destekliyorum, çözüm süreci önemli bir süreçtir. Fakat, bunun da artık sonuca varması lazım. 2009-2010'dan beri devam eden bir süreç, bu kadar uzamaması lazımdı. Hatta ben şunu da çok merak ederek soruyorum diğer siyasi partilere de. Diğer siyasi partiler niye bu çözüm süreci içinde değiller? AK Parti, hükümet olduğundan dolayı bu işin içinde, HDP o bölgeyi temsil ettiğini söylediğinden dolayı işin içerisinde ama bunların her ikisinin de 77 milyonu temsil ettiğini düşünmüyorum ben. Dolayısıyla diğer siyasi partilerin, mesela CHP'nin, MHP'yi bilemiyorum onlar ister mi istemez mi ama diğer siyasi partilerin de bu süreç içinde süratle yer almaları, bence MİT'in yer almasından daha önemli diye düşünüyorum. Biz parti olarak böyle bir süreci destekliyoruz, fakat bir sonuç istiyoruz."

"BARAJI AŞMAK HEDEFİMİZ DEĞİL"

Kendilerine sürekli olarak seçimde barajı geçip geçmeyeceklerinin sorulduğunu belirten Özal, “Bizim, hedefimiz; barajı aşmak değil; iktidar olmaktır. 7 Haziran’daki seçime Ana Parti olarak gireceğiz. İnsanlar bana, adıma, soyadıma baktığı zaman merkez sağda görüyor beni, bunu ben değiştiremem. Ama tabii ki bizim söylemlerimiz, yapmak istediklerimiz, sadece merkez sağ değil, Türkiye'de demokrasi, sosyal adaleti en hızlı şekilde yapılandıracak olan parti olarak görüyoruz. Yani merkez solda mısın sağda mısın merkezde misin? Birçok konuda tabii ki merkezdeyiz ve merkez sağdayız." diye konuştu.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR"

Basın özgürlüğü konusunda bir takım sıkıntılar yaşandığını anlatan Özal, "Basınla ilgili olaylarda basının daha bağımsız olması lazım. Avrupa Birliği’nden sürekli ihtarlar geliyor, diyorlar ki, ‘Basın hürriyeti yok’ diyorlar, dolayısıyla bunları iyi araştırmak azlım, bunlara çözüm bulmak lazım." dedi. Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile tekrar bütünleşmesi gerektiğinin altını çizen Ahmet Özal, "Avrupa'yla çok gerildik, aramız açıldı. Bununla aramızı tekrar düzeltmemiz lazım. Arap dünyasıyla, ABD'yle aramız iyi değil düzeltmemiz lazım. Dış politikadaki Türkiye'nin itibarını iyileştirmek lazım. Diğer ülkeler Suriye ve Mısır’daki büyükelçilikleri açmaya başladılar." şeklinde konuştu.

"DAVUTOĞLU BAŞBAKAN OLMAK İÇİN OY İSTEYECEK AMA ANAYASA DEĞİŞİRSE BAŞBAKAN OLAMAYACAK"

Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’ye oy istedi, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusunu cevaplandıran Ana Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, şunları söyledi: "Dört aylık dönemde Sayın Cumhurbaşkanı anayasanın değişmesi için oy isteyecektir. Anayasanın değişmesi ve başkanlık sisteminin gelmesi için dört ay çalışma yapacağını biliyoruz. Başkanlık sistemi yeterince tartışılmadı ama bundan sonra tartışılabileceğe benziyor. Çok entresan durum var, Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu, başbakan olmak için hükümet olmak için oy isteyecektir, Diyelim ki, AK Parti seçimleri kazandı, fakat Sayın Davutoğlu istediği başbakanlığı alamayacak anayasa değişirse. Bu, ilk kez oluyor. Bundan sonraki dönemde ne olacağını hiç kestiremiyorum. Çünkü böyle bir modelde Türkiye hiç yürümedi. İnşallah büyük kargaşa olmaz."