AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın İtalya’ya gitmesiyle ilgili '57 İslam ülkesi dururken kaçacak, doktora yapacak Vatikan’ı mı buldun?' sözlerine tepki gösterdi. Bahçeli’yi ‘aileler üzerinden siyaset yapmaya çalışmakla’ suçlayan Davutoğlu, “Sayın Bahçeli’yi bu zor dönemde karışlıklı nezakete, hürmete, saygıya davet ediyorum. Sayın Bahçeli veya muhalefet parti liderlerinin yaptığı her saldırıyı o büyük makama saygısızlık olarak görüyoruz.” dedi.

Partisince düzenlenen mitinge katılmak üzere akşam saatlerinde Trabzon’a gelen Başbakan Davutoğlu, Hakkari Dağlıca’da şehit olan ve dün toprağa verilen Astsubay Kıdemli Çavuş Samet Çakır’ın ailesini Aydınlıkevler mahallesindeki evlerinde ziyaret etti. Şehidin babası Muammer, annesi Zehra ve kız kardeşi Duygu ve yakınları ile görüşen Davtutoğlu, taziyelerini iletti. Daha sonra Atatürk Alanı’ndaki mitingde partililer hitap eden Davutoğlu, terör örgütlerinin hedeflerine ulaşmak için haince saldırı gerçekleştirdiğini ifade etti. Kim bu kirli hesapları yapıyorsa, çok yakında hepsinin hesabını soracaklarını ve adalete teslim edeceklerini anlatan Davutoğlu, “Terör illetini bu topraklardan ne olursa olsun atacağız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, biz ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Kardeşliğimizi bu topraklarda hâkim kılacağız. O dağları teröristlerden temizleyeceğiz. Ne özgürlükten vazgeçeceğiz, ne de güvenlikten taviz vereceğiz, ne de bu al bayrağı bir santim yere indireceğiz.” şeklinde konuştu.

MUHALEFETE YÜKLENDİ

7 Haziran seçimlerinin ardından söz verdikleri gibi ülkeyi bir an dahi sahipsiz bırakmadıklarını belirten Davutoğlu, MHP ve CHP’nin koalisyon konusunda sorumluluktan kaçtığını iddia etti. Bahçeli’nin 7 Haziran seçimlerinin ardından yaptığı ilk açıklamada kendisine muhalefet görevi biçtiğini ve bütün tekliflere kapıyı kapattığını savunan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Biz 7 Haziran’da ‘bu ülkeyi sahipsiz bırakmayız’ derken, sayın Bahçeli her türlü formüle ‘hayır’ dedi. Bahçeli bize değil, millete ‘hayır’ dedi. MHP tabanını ben bilirim, sizler bilirsiniz. Onlar hükümete girmeye çok istekli olduğu halde Sayın Bahçeli elini taşın altına koymadı. Kenardan ahkam kesti, önce her şeye ‘hayır’ dedi. Anayasal olarak kurulması gereken hükümete bakan vermedi. Bir tek Sayın Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul etti. Yiğitler Dağlıca’da terörle mücadele ederken onlar hükümette yer almaktan kaçtılar. Şimdi de yine televizyonlarda siyaset yapacağına, aileler üzerinden iftiralarda bulunuyor, aileler üzerinden siyaset yapmaya çalışıyor. Sayın Bahçeli’yi bu zor dönemde karışlıklı nezakete, hürmete, saygıya davet ediyorum.

Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanımızın ailesine yönelik olarak Sayın Bahçeli veya muhalefet parti liderlerinin yaptığı her saldırıyı o büyük makama, sizlerin oylarıyla gelinen o makama saygısızlık olarak görüyoruz. Mücadelesi olan varsa işte siyaset meydanı burası. Mertçe mücadele edelim ama aileler üzerinden karşılıklı yıpratmalara bu ülkenin geleceğinin tartışıldığı bugünlerde içeride yeni sıkıntılara, yeni tartışmalara mahal vermeyelim.”

Eleştirilerine CHP üzerinden devam eden Başbakan Davutoğlu, “Biz sabırlı bir şekilde kendileriyle hükümet konuları üzerinden görüştük. ‘Biz AK Parti ile hükümet kurarız ama dış politikasını, eğitim politikasını değiştirirse’ dediler. AK Parti millet sesiyle doğmuş milletin ta kendisidir. Bu millete ihanet olurdu. Bize ihanet yakışır mı? Biz sözümüzün istikametinde durduk. Allah’ın izniyle söz verdiğimiz mevziye Cumhuriyetimizin 100. yılında ulaşacağız. Anladık CHP değişemiyor, işte bunun içinde milletimizin nezdindeki itibarı ne uzuyor ne kısalıyor. Bildikleri tek şey var, AK Parti’ye karşı olma politikası.” dedi.

Muhalefetin uzlaştığı tek konunun ‘görevden nasıl kaçarız’ olduğunu öne süren Davutoğlu, "Teröre karşı ortak bildiri yayımlayalım’ dediğimde hepsi kaçtılar." dedi. Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu'na ‘gel iki parti beraber bildiri yayımlayalım’ dedim, ‘hayır’ dedi.” şeklinde konuştu.

Eleştirilerine isim vermeden HDP ve Selahattin Demirtaş üzerinden devam eden Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Ankara’daki saldırıda vatandaşlarımızın cenazeleri yerde yatarken bizler cansiper bir şekilde yaralılarımızı taşımak için ambulansları, 56 ambulansı seferber etmiş, hastaneleri tek tek kontrol ederken, bu da çıktı, ‘katil devlet’ diye meydanlarda bağırdı. Katil görmek istiyorsa aynaya baksın. Bu devlet kudretli ve şefkatli bir devlettir. Katil görmek istiyorsa Ceylanpınar’da uyurken şehit edilen 2 aziz vatan evladını katledenlere baksın. Katil görmek istiyorsa Diyarbakır'da çorbacıda çay içerken şehit edilen Osman Bey’in, fakir çorbacı Şehmuz’un katillerine baksın. Katil görmek istiyorsa Kandil’e doğru dönüp oraya baksın.”

Trabzon’a gelmeden önce 19 Ekim’in Muhtarlar Günü olmasını sağlayacak genelgeyi imzaladığını açıklayan Başbakan Davutoğlu, bundan sonra 19 Ekim’in Muhtarlar Günü olarak kutlanacağını söyledi. Muhtarlara bir müjde daha vermek istediğini belirten Davutoğlu, “Muhtarlarımızın 950 Türk Lirası olan maaşlarını asgari ücrete endeksleyerek bin 300 TL’ye çıkartıyoruz.” dedi.