Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC'ye Su Temin Projesi'nin dünya çapında bir proje olduğunu belirterek, "Bilinsin ki Kıbrıs'ın kuzeyindeki doğalgaz kaynaklarının sadece Rumlara ait olduğunu iddia edenler bugün burada tarihi bir ders alsın. Biz diyoruz ki, bu giden su bütün Kıbrıs'a barış, adalet suyu olsun. Kalıcı bir Akdeniz düzeninin ilk işareti olsun." dedi.

Mersin'in Anamur ilçesinde düzenlenen KKTC Su Temin Projesi açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile bazı kabine üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

EROĞLU: VAKİT, BU VAKİT

Törende konuşan Bakan Eroğlu, projenin mimarının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyledi. Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde proje için "vakti geldiğinde neden olmasın" dediğini anlatan Eroğlu, "Vakit geldi, o vakit bu vakit." dedi. Bakan olduğu zaman Erdoğan'ın projeyi hatırlattığını belirten Eroğlu, "Fatih'in karadan gemi yürüttüğü gibi biz de denizden bu soruları askıyla götürelim dedik ve proje başladı." dedi.

KALYONCU: BU SU BELKİ BARIŞ SUYU OLACAK

KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ise, şunları söyledi: "Asrın projesinin açılışında burada olmak bir mutluluktur. Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Sularımız tuzlanmakta, su kaynaklarımız tükenmektedir. Bu proje hayal olarak başladı, şimdi ise borularla gerçekleştirildi. Biz Anadolu halkına ve Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz. Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. KKTC'deki Türklere hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu su belki gün gelecek barış suyu da olacak."

DAVUTOĞLU: MUHTEŞEM BİR SU KÖPRÜSÜ KURUYORUZ

Başbakan Davutoğlu ise, projeyi 'dünya çapında bir eser' olarak niteledi.

Dünyada örneği olmayan bir proje ile su köprüsü kurduklarını belirten Davutoğlu, "Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, kenetleniyor. Türkiye ile KKTC arasında dünyada bir benzeri olmayan, örnek, numune, mucizevi bir eserle muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Girne'yi, Anadolu'ya bu kez su ile bağlıyoruz. Kıbrıs için canını feda eden şehitlerimize selam olsun. Onlara rahmet diliyoruz. Onların manevi huzurunda diyoruz ki; 'Sizler Kıbrıs'a canınızı feda etmek için gittiniz. İşte şimdi anavatandan yavru vatana biz sizin adınızı anarak Anadolu'nun suyunu götürüyoruz. Mübarek olsun'."

Davutoğlu, "Bütün dünyaya haykırıyoruz; Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir ve Kıbrıs'a anavatanın suyu şırıl şırıl bereket ve izzet götürecektir." dedi.

"HER ŞEYİYLE MİLLİ, HER ŞEYİYLE YERLİ"

Davutoğlu, 13 yılda dünya rekorları kırdıklarını anlatarak, "Milli piyade tüfeği, savaş gemisi, aşı, helikopter, tank, eğitim uçuşu, 4B uydusu... İşte her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli, işte dünyaya meydan okuyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti..." diye konuştu.

Davutoğlu, şunları söyledi: "Dünyaya bu rekorları tarihe nişane olsun diye yazmaya, göstermeye hazır mısınız, 1 Kasım'a hazır mısınız? Bu ülkeyi kaosa, istikrarsızlığa sürüklemek isteyenlere karşı şehitlerimizin ruhunu şad ederek kıyamete kadar biriz, beraberiz demeye hazır mıyız?"

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Yavru vatanı birleştirdiğimiz gibi Asya ile Avrupa'yı birleştirerek, Rumeli'ye, Kafkasya'ya, Ortadoğu'ya barış, kardeşlik getirmeye hazır mıyız? İşte bütün bu projelerin arkasındaki siyasi felsefe budur. Bütün bu projeler barış, adalet ve huzur projesidir. Bir ülkeye huzur ve istikrar hakim olduğunda neler yapılabileceğini dünya aleme gösterdik. Evet, bugün organize bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Bu büyük başarılar, dünya çapındaki eserlerimiz, Türkiye'nin büyüme iradesi terör eliyle durdurulmak isteniyor. 7 Haziran'dan sonra bir yönetim boşluğu olduğunu zanneden terör odakları PKK, DHKP-C, DEAŞ hepsi birden saldırdılar."

Davutoğlu, "Bir kez daha vurgulamak istiyorum: Kim hangi adi planı yaparsa yapsın, Türkiye terörün ve teröristlerin emellerine asla geçit vermeyecektir." dedi.

"HEM BARIŞ, HEM CAN SUYU"

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Hem barış suyu, hem can suyu hayırlı olsun. Doğal kaynakların paylaşımı konusunda büyük çatışmaların yaşandığı bölgemizde en değerli kaynak olan suyu bir barış projesi olarak Kıbrıs'a getirmek büyük bir başarıdır. Kıbrıs'ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum: Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir. İstişarelerimiz artarak devam edecektir. Bilinsin ki Kıbrıs'ın kuzeyindeki doğalgaz kaynaklarının sadece Rumlara ait olduğunu iddia edenler bugün burada tarihi bir ders alsın. Biz diyoruz ki, bu giden su bütün Kıbrıs'a barış, adalet suyu olsun. Kalıcı bir Akdeniz düzeninin ilk işareti olsun."

Davutoğlu, "KKTC'deki soydaşlarımıza sesleniyorum; eksiğiniz ne ise anavatan yanınızdadır. Suyumuzla, aşımızla, ekmeğimizle, gönlümüzle, yüreğimizle, kalbimizle sizinleyiz." dedi.