Başbakan Ahmet Davutoğlu, eş zamanlı olarak başlatılan ‘Şah Fırat’ adlı operasyon kararının, hiçbir merciden izin almadan, yardım talep edilmeden sadece Ankara’da alındığını söyledi. Davutoğlu, "Operasyon anından saat 21.00 itibariyle bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik herhangi bir müdahale en sert şekilde karşılık görür ve vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Bunun bilinmesi suretiyle tabii Türkiye’nin caydırıcı gücünden herkes haberdar olduğu ve yakinen bildiği için çatışma söz konusu olmamıştır.” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı’nda, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katılımıyla operasyona ilişkin bilgi veren Başbakan Davutoğlu, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Davutoğlu, operasyon öncesi izin alınıp alınmadığının sorulması üzerine, “Herhangi bir izin söz konusu değil. Karar ve talimat Türkiye Cumhuriyeti hükümetince alınmış, Cumhurbaşkanımızın onayından geçmiş ve TSK tarafından uygulanmıştır.” ifadesini kullandı.

Davutoğlu cevabını, şöyle sürdürdü: “Ama bu süreç içinde başta Özgür Suriye Ordusu’na herhangi bir sevil kayıp olmaması için koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra gerekli bildirimlerde bulunulmuş. Zaten koalisyon güçlerinin sürekli bir hava harekatı olduğu için bu koordinasyon kaçınılmaz bir şekilde yaşanmıştır. Kara kuvvetlerimiz, mekanize birliklerimiz, zırhlı birliklerimiz, komando ve özel kuvvet timlerimiz operasyona katıldılar. Hava kuvvetlerimiz, bütün ihtimalleri göz önüne alarak hazır halde bekletildi. Ama hava kuvvetlerimizin kullanılmasına ihtiyaç hissedilecek bir durum söz konusu olmadı. Operasyon anından saat 21.00 itibariyle bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik herhangi bir müdahale en sert şekilde karşılık görür ve vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Bunun bilinmesi suretiyle tabii Türkiye’nin caydırıcı gücünden herkes haberdar olduğu ve yakinen bildiği için çatışma söz konusu olmamıştır.” şeklinde sürdürdü.

“BİR ASKER ŞEHİT OLDU“

Başbakan, sivil bir kaybın söz konusu olmadığını ancak tek bir askerin kaza suretiyle şehit olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, operasyon sonrası Türkiye’nin Suriye’de artık toprağı kalmadığı gibi bir algı oluştuğu sorusuna ise “Bu algı doğru değil. Zaten 1921 Ankara Anlaşmasıyla bizim hukukumuza geçmiş olan Türk toprağı şu an baraj gölü altında kaldığı için iki kez taşındı. Önemli olan burada Süleyman Şah’ın mukaddes emanetine sahip çıkılmasıdır. Dün akşama Karakozak’ta olan şartlar gereği ondan fazla ona Suriye sınırları içerisinde yine Türkiye’nin, TSK’nın kontrolü altındadır. Gece 21.02 itibariyle bizim birliklerimiz Mürşitpınar’dan Karakozak’a hareket ettiği, aynı Eşme’den de tank birliklerimizi Suriye topraklarına girerek daha önceden tespit edilmiş bir mekan kontrol altına alınmış, tepe ve etrafı çevrelenmiş ve 21.02'de oraya Türk bayrağı çekilmiştir.

Karakozak’taki Türk bayrağı inmeden yine Suriye toprakları içerisinde başka bir mekanda Türk bayrağı dalgalanmaya başlamış ve Karakozak’tan gelecek olan aziz bayrağımız da inşallah bu yeni mekanda dalgalanmaya devam edecektir. Dolayısıyla Türkiye’nin Suriye sınırları içindeki toprağı devamlılık ihtiva edecektir.” diye karşılık verdi. Davutoğlu, karakoldan tahliye edilen 38 askeri personelin Türkiye’ye getirildiğini belirtirken, şehit olan askerin de ailesine taziyelerini iletti.