AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, koalisyon kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve heyeti ile yaptıkları ön görüşmenin son derece samimi, dostane atmosferde geçtiğini söyledi.

7 Haziran seçimlerinden bu yana milletin verdiği mesaj üzerinden çok yoğun bir mutfak çalışmasına başladıklarını belirten Davutoğlu, gördükleri tabloda en önemli unsurun karşılıklı güvenin tesis edilmesi olduğunu, bu çerçevede bütün partilere iletilmek üzere usul çerçevesinde görüşlerin paylaşıldığını belirtti.

Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'nin 12 katında 1+5 kişiden oluşan heyetlerin 1 saat 40 dakika kadar süren görüşmesinin ardından AK Parti Genel Merkezi'ne geçerek basın toplantısı düzenledi.

Koalisyon görüşmeleri için "Mutabık kalınmış bir koalisyonun müzakereleri değil bunlar." diyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar, bir müzakere öncesinde, tarafların birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, istikşafi, yani karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan sonra başlayacak. O da ikinci turda ortaya çıkacak bir durum. Usul bağlamında söyleyeceğimiz şey şudur, bizim hükümet kurma görevi esnasında yapacağımız müzakerelerde ilk tur yani bu hafta gerçekleşecek turlarda muhataplarımızla, genel başkanlarla ilk değerlendirmeler karşılıklı ilkesel duruşlar, bir anlamda psikolojik eşiği aşacak bir güven ortamının sağlanması hedeflenecek. Niyet ve irade konusunda hepimizin berrak, billurlaşmış bir düşüncede buluşması temin edilmeye çalışılacak."

Küresel ve bölgesel alanda çok yoğun devinimlerin, gelişmelerin yaşandığı bir dönemde partilere düşen temel görevin ülkenin ufkunu açacak bir hükümet yapısının bir an önce ortaya çıkması olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Bizim irademiz, niyetimiz, samimiyetimiz açıktır. Görüşmelerde karşılıklı bir görüş oluşması halinde güçlenerek görüşmeler devam eder. Milletimize güzel ve hayırlı haberleri en kısa sürede verme imkanına kavuşuruz." dedi.

Çok yoğun bir mutfak çalışması yaptıklarını yineleyen Ahmet Davutoğlu, muhtemel koalisyon ortaklığı için her parti ile ilgili özel komisyon kurduklarını kaydetti.
İlk tur görüşmelerinde karşılıklı psikolojik eşiğin aşılmasını beklediklerini ifade eden Davutoğlu, partilerin ortak ve farklı görüşlerinin ele alındığını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve heyeti ile samimi ve dostane bir atmosferde görüştüklerini dile getiren AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, Ramazan’ın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerini paylaştıklarını anlattı. Daha sonra usul konusunda CHP ve AK Parti’nin ilkelerini detaya girmeden konuştuklarını söyleyen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun da kendisi gibi güçlü bir hükümet kurulması vurgusunu yaptığını aktardı. Davutoğlu, bu çerçevede karşılıklı anlayış içerisinde görüşmelerin devam etmesi hususunu belirterek, ilk tur görüşmenin tarafların birbirlerini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler olduğunu hatırlattı.

Davutoğlu, “Muhtemel hükümet ortaklığı zemini varsa müzakere o zaman başyacak. İkinci tura kadar bu temaslarımız devam edecek.” diyerek ikinci turda da bu zemin üzerinde nasıl yol alacaklarını belirleyeceklerini söyledi. Karşılıklı bir zemin oluşması halinde millete hayırlı haberler vermeyi arzu ettiklerine işaret eden Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve ekibine sıcak yaklaşımları dolayısıyla teşekkür etti.

Davutoğlu, koalisyon görüşmesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla baş başa bir görüşme gerçekleşmediğini belirterek, "Ekiplerimiz gayet sıcak ve herkesin de fikrini rahatlıkla ifade ettiği bir ortam vardı. Ama belli bir aşamada liderlerle baş başa görüşme talebi gelmesi durumunda buna da olumsuz bakmam.” diye konuştu. Davutoğlu, CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri için temsilci olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i görevlendirdiğini bildirdi.

GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLADI

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu konuşmasının ardından gazetecileri sorularını da cevapladı. 'Ön görüşmeleri kimlerin yürüteceği ve tutanak tutulup tutulmayacağı' sorusuna Davutoğlu, hükümet ortaklığının test edileceği bir ön görüşme süreceğini, sadece genel başkanlara bilgiler sunulacağını belirterek, “Uzlaşı ortamı oluşturmak için psikolojik bariyerleri aşılması önemli, zemin yoklaması önem taşıyor. Her parti kendi tutanağını tutar bu aşamada. Protokol yazılma aşamasında noktasına virgülüne kadar her şey kayıt altına alınır.” dedi.

Cumhurbaşkanı makamının hükümet kurma görüşmesinin gündemi olacak bir husus olmadığına dikkat çeken Davutoğlu, kendisini görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmaya açmanın eşyanın doğasına aykırı olduğunu söyledi. Davutoğlu, CHP heyeti ile görüşmede bu konunun da gündeme gelmediğine dikkat çekti.

Koalisyon heyetlerinin 1+4’ten 1+5’e çıkması talebinin CHP’nin isteği üzerine gerçekleştiğini belirten Davutoğlu, ilk görüşmenin ardından CHP ve MHP ile yakınlıklarının aynı olduğunu, aynı tutumlarını sürdürdüklerini kaydetti.
Davutoğlu, “Yarın Milliyetçi Hareket Partisi ile görüştükten sonra sürecin ilerleyebilmesi anlamında hükümeti kurduğum güne kadar partilere mesafem aynı olacaktır." dedi. Davutoğlu, 'ikinci tur görüşmeleri için bir zamanla takvimi olup olmadığı' sorusuna Ramazan Bayramı'ndan önce ilk turu bitireceklerini ön görüşmeler için görevlendirdikleri arkadaşlarının çalışmalarını sunduktan sonra bütün partilerle takvimi aynı şekilde devam ettireceğini söyledi.

KCK'NIN AÇIKLAMALARINA TEPKİ

Davutoğlu, 'KCK'nın açıklamaları' ile ilgili bir soruyu da şu karşılığı verdi: "Biz bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gereken adımlardan hiçbir şekilde bir adım dahi geri durmayacağımız gibi Türkiye'de kamu düzeninin tesisi için her türlü tedbiri de almaya kararlıyız. Eğer çözüm sürecine birisi darbe vurmuşsa 2013 Mayıs'ında silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi sözünü, taahhüdünü yerine getiremeyenler vurdu. O zamandan bu yana biz sabırla bu silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi ve silahların terkini bekledik. Hep bunu talep ettik ama bir taraftan da demokratikleşme çabalarında da ödün vermedik. Şimdi de halkımızın demokratik hakları konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacağız ancak (KCK'nın açıklamaları) bu şekilde ifadelerle ülkemizi, meşru hükümeti, Meclis'imizi tehdit eden yaklaşımlara da kesinlikle prim vermeyiz."

Davutoğlu, konuşmasının sonunda görüşmeler için 'hayırlısı olur inşallah' temennisinde bulundu.