AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kral FM'de 'Gezegen Mehmet' ismiyle tanınan Mehmet Akbay'ın konuğu oldu. Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan da yayınlanan söyleşide, internet üzerinden gelen soruları cevapladı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini aşıyor mu?" şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

YETKİ ÇATIŞMASI VAR, YETKİ FARKLILAŞMALARININ ORTADAN KALKMASI LAZIM

"Yetki aşmadan çok Türkiye'de 12 Eylül darbe Anayasa'sının getirdiği bir yetki çatışması var. 12 Eylül Anayasa'sını yapanların zihninde şu vardı; Kenan Evren gibi birisi cumhurbaşkanı olacak, halkın seçtiği başbakanı denetleyecek. Yol, bayındırlık işlerini başbakan yapacak ama 'Kıbrıs politikası ne olacak?' Bunları cumhurbaşkanı ve o dönemin şartları içinde söylüyorum asker belirleyecek. Sorumluluk başbakanda olacak fakat cumhurbaşkanı sorumsuz olacak. Bu, Özal'ın seçilmesiyle değişmeye başladı. Daha sonra birçok yetki çatışmaları yaşandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın halk tarafından seçilmesiyle bir özel konuma da sahip oldu. Yetki farklılaşmalarının ortadan kalkması lazım. Başkanlık sistemi ya da parlamenter sistem etrafındaki tartışmalara şahsen bu nazarla bakıyorum. Türkiye'de yetkinin netleşmesi lazım. Yetki sahibi kimse sorumlunun o olması lazım. Sorumluluk sahibi kimse yetkinin onda birikmesi lazım. Bu anlamda hepimizin sükunetle, suhuletle seçimden sonra bütün bu sistem sorunlarını tartışmaya ihtiyacımız var. Muhalefetle birlikte sivil toplum olarak Türkiye'de bu Anayasa ile ülke denetlemenin zorluğunu herkes görüyor. Şu anda bu iyi yönetiliyorsa aynı zihniyete, perspektife sahip başbakanın, meclis başkanın, cumhurbaşkanın olması buna kolaylık sağlıyor."

BÜLENT ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI

Bülent Arınç'ın yaptığı ses getirici açıklamalar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na dolaylı olarak soruldu. AK Parti için veya çevresindeki farklı kanaatlerin olgunlukla karşılanması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bülent Arınç hakkındaki görüşünüz nedir?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Sayın Gül ile ilişkimiz 80, Sayın Arınç'la olan ilişkimiz 90'lı yıllara kadar gider. Biz aynı davayı birlikte savunmuş kişileriz. Her zaman karşılıklı saygıya dayalı güzel ilişkilerimiz oldu. Sayın Gül'e de Erdoğan'a da başdanışmanlık yaptım. Hiçbir zaman bu anlamda dostlar arasında bir fark gözetmedim. Farklı kanaatler olur, görüşler beyan edilir. Benim yürekten emin olduğum şu ki bizim aramızda dostluk her zaman bakidir. Başka partilerin içinde ne büyük depremler yaşanıyor, anormal görünmüyor. AK Parti içinde veya çevresinde farklı kanaatler olduğunda problemmiş gibi görülüyor. Bunu hepimizin olgunlukla karşılaması lazım. Nihai kertede AK Parti'nin kurumsal bir yapısı var. Kongresini yeni yaptı. AK Parti'nin Genel Başkanı olarak da partinin politikası konusunda sorumluk sahibi de yetki sahibi de hesap sorulma makamında ve gerektiğinde hesap verme makamında olan benim."

MEMURLARA ÇOK YÜKSEK ORANDA BİR ZAM VERDİK

Davutoğlu, memur maaş zammı konusunda şunları söyledi: "Memura yeni verdik. İşçi, memur diye ayırmıyoruz. Memur emeklilerine de aynı zammı yapıyoruz. Temmuz ayında memurlara çok yüksek oranda bir zam verdik. Enflasyona memurları kesinlikle ezdirmeyiz. Memura bir kademe artışı da sağladık."

SINAV SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Sınav sistemlerindeki değişimle bir soru üzerine Ahmet Davutoğlu, "Sınav sistemindeki istikrar başarı için önemlidir. İnşallah önümüzdeki dönem sınav sisteminin tekrar değişmemesi için gereken her şey yapılacak. Zaten şu andaki sınav sisteminde bir değişiklik planlanmış ya da yapılmış değil. Sınav sisteminde tek günlük değişiklik düşünüyoruz, o da üniversite giriş sınavını yılda bir kere değil aynı TOEFL gibi 2 kere, belki 3 kere yaparak öğrencinin tek bir güne sığdırmamak. O günden etkilenmemeleri için alternatifli sınavlar verebileceğiz. Onun dışında bir daha bir değişiklik olmayacak." diye konuştu.