Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Kocaeli'nin Gebze ilçesinde mitinge katıldı. Saat 17.00’de kürsüde olması beklenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 17.30 sıralarında alana girdi ve hemen kürsüye çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a "müsvedde" diyen Davutoğlu, “AKP’yi indirmeyi denediler. Ama siz bunlara izin vermediniz. Bu milleti birbirine düşürmek için teröre başvurdular. Terörü bütün ülke sathına yaymak istediler. Hain terör örgütünü satın aldılar; askerlerimizi, polislerimizi şehit ettiler, sivillerimizi, küçücük yavrucuklarımızı öldürdüler. Bu vesile ile tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. Buyurun bir Fatiha okuyun.” diyerek konuşmasına bir süre ara verdi.

KONUŞMASI KESİLDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, saat 17.45’te vatandaşlara seslenmek üzere kürsüye çıktı. Büyük bir coşkuyla karşılanan Davutoğlu, “Kocaeli her zamanki gibi bir farklı, Gebze bir farklı” diye konuşmasına başladı. "Kocaeli’nin ak gençliğine selam olsun" diyerek tüm 12 ilçe teşkilatlarına selam gönderen Başbakan Davutoğlu’nun konuşması sık sık gençlerin sloganlarıyla kesildi.

Kocaeli’nin birlik ve beraberlik şehri olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Kocaeli’nin Türkiye’mizin gelişmesi için verdiği büyük destek, bu millet tarafından unutulmayacaktır. Yeni bir sefere Gebze’den çıkıyoruz. Milli iradenin temsil ettiği demokrasiye sahip çıkmak için 1 Kasım’da sandığa gidiyoruz. Her zamanki gibi Kocaeli meydanı konuşuyor. Kocaeli’nin gençleri, bacıları konuşuyor. 1 Kasım’da yeni bir yürüyüşe çıkmaya, sefere çıkmaya hazır mısın Kocaeli." dedi.

"SEÇİMİN SONUCU BELLİ"

1 Kasım seçimlerinin sonucunun Gebze’deki kalabalıkla belli olduğunu ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “1 Kasım’ın neticesi bugünden belli oluyor. Kocaeli yanımızda olduğunu söylüyor. Sizlerin gayretleriyle Türkiye’yi daha mutlu bir ülke yapacağız. Milletle kurduğumuz hayallerin elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu azim ve kararlılıkla sizlerle kucaklaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Son günlerde artan terör olaylarına değinen Davutoğlu, “Hedeflerimizi, istikametimizi asla kaybetmeyeceğiz. Çünkü biz bu millete, bu vatana sevdalıyız. Biz Kocaeli’ye, Gebze’ye aşığız. Her bir insanımızı, canımızı kalpten gelen bir muhabbetle seviyoruz. Bugün oynanan bu kirli oyunun arkasında Türkiye’nin büyümesini engellemek var. İstiyorlar ki bu memleketin çocukları birbirleriyle kavga etsin çünkü güçlü bir Türkiye olmasın istiyorlar.” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Davutoğlu, “Millet bizi açık ara birinci parti yaptı, CHP iktidar görevini bizden kaçırmaya çalıştı. AKP’nin karşısında blok siyaseti çıkarmak istediler. Kemal Kılıçdaroğlu’nu görüyorsunuz, bir eseri yok. Muhalefet Gebze meydanından ders alacak. Kılıçdaroğlu, siyaset melekelerini kaybetmiş bir partiyi yönetmeye çalışıyor. Sırf AKP iktidardan düşsün diye Bahçeli’yi Başbakan yapmaya çalıştılar. Onu da Bahçeli kabul etmedi.” şeklinde konuştu.

"Kocaeli’ye her geldiğimde sizlerin heyecanınızdan heyecan alıyorum. Böyle gümbür gümbür inleyen Gebze her şeyden güzel" diyen Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye seslenerek şunları söyledi: “Zaten Bahçeli aylardır her şeye ‘hayır’ diyor. Parti tabanı koalisyona hazır iken yine kendisi ‘Hayır’ dedi. Şimdi de aziz milletimiz de ona hayır diyecek. Her MHP’li kardeşim de hayır siyasetinden şikayetçi. İşte bu yüzden bu sefer hayır deme zamanı millette.”

Davutoğlu, “İktidar olacakmış gibi yapıp da iktidar önünüze geldiğinizde hayır demekle ne kazanıyorsunuz? İşte o fırsat bir kez önünüze geldi ama sizler muhalefet partileri bu fırsatı kullanamadınız. Bu millet size iktidar koltuğunu vermez. İnşallah bu millet AKP’yi tek başına göreve davet edecek.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yegane umudu olduklarını ifade eden Davutoğlu, “Bunların tek hedefi AKP’yi iktidardan bir şekilde indirmektir. Bir araya gelip kuracakları bir iktidar da yok. Biz Türkiye’nin yegane umuduyuz. Bunlar görevden kaçtıkları gibi şimdi meydanlarda da yoklar, ama biz inadına buradayız. İnadına barış, inadına demokrasi, inadına milli birlik ve beraberlik dememiz lazım. Cesur olun, kararlı olun.” diye konuştu.

"ÖĞRETMENLERE ŞUBATTA ATAMA"

Şubat ayında öğretmen ataması yapacaklarını söyleyen Davutoğlu, “Türkiye ancak ve ancak sözünün eri bir partiyle gerçekleştirebilir. O parti 13 yılda atılım üstüne atılım gerçekleştiren AKP’dir. 13 yılda söylediğimiz her işi başardık, bundan sonra da her söylediğimizi başaracağız." dedi.

Gençlerin kendisi için sürekli marş söylemesi üzerine ‘Şiir gibisiniz Gebzeliler' diyerek konuşmasını sürdüren Davutoğlu, “Milletimizden aldığımız güçle büyük projeler yapmaya devam edeceğiz. 1 Kasım tarihi yeni bir başlangıç noktasıdır. Geçici seçim hükümeti olmamıza rağmen millete hizmetten geri durmuyoruz." ifadelerini kullandı.

Alandaki herkesin cep telefonlarının ışıklarını yakmasını isteyen Davutoğlu, “Gebze’yi de aydın kıldınız” diye seslendi, internette farklılıklar yaşanacağını söyledi. Kocaeli’yi ekonomi açısından değerlendiren Davutoğlu, “Sizlerle yapacak daha çok işimiz var. Bu ülkeyi hedeflerine mutlaka ulaştıracağız. Kocaeli, Türkiye’de ekonominin, teknolojinin, bilimin merkez üssüdür. Bu şehre gelince muhakkak ekonomiye bir parantez açmak lazım. 2002-2015 döneminde kırdığımız rekorları anlatmamıza gerek yok çünkü sizler bu başarı öykülerinin kahramanısınız. Ülkemizi ekonomide süper güç haline getireceğiz." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, “Seçim beyannamemizi milletimizin isteklerine göre belirledik. Türkiye’nin ihtiyacı olan yeniliklerle reformlara devam ediyoruz. Her bir vatandaşımızı düşünerek yolumuza devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde ev almak için konut hesabı açan yüzde 15 kamu katkısı sağlayacağız. Peşinatınızın yüzde 15’i bizden. Kendi işini kurmak isteyen gençlere, 50 bin TL hibe doğrudan devletten verilecek. Bunun yanında ayrıca 100 bin TL faizsiz kredi vereceğiz.” şeklinde konuştu. Bu sırada ezanın okunması üzerine Davutoğlu, konuşmasına ara verdi.

Davutoğlu, “Çiftçi kardeşlerimiz için yem de KDV’yi kaldırıyoruz. 5 bin köyü 5 bin gelir getirici proje getirici orman ağacı dikeceğiz. Bütün emeklilere yıllık bin 200 TL ek ücret vereceğiz. Esnafa 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi veriyoruz. Asgari ücreti bin 300 TL’ye çıkarıyoruz. İş yapmak isteyenlere anahtar teslim bedava fabrika vereceğiz. Bilgi toplumuna geçişi sağlayacağız. Teknolojiyi kullanmanın yan sıra üreten olacağız.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, “Kocaeli bugüne kadar sanayimizin merkezi oldu, bundan sonra da teknolojinin adı Kocaeli olacak. Buradan dünya markalarını çıkarın, adınızı dünyaya duyurun. Kocaeli bugüne kadar en çok istihdam üreten şehir oldu. Geleceğin teknolojisinin üssü burası olacak. Ülkemizin gururu olacak olan yerli otomobilimizin AR-GE çalışmalarını da Gebze’de yapıyoruz. Gölcük’te Piri Reis Denizaltısı’nın ilk kaynağını yaptık.” dedi.

İlle ilgili bazı rakamlar veren Davutoğlu, şunları söyledi: “Kocaeli’de 13 yılda 17 milyar lira yatırım desteği sağladık. 8 bin 300 derslik, 20 spor tesisi, sıvı ve katı olmak üzere 17 atık tesisi, 17 binden fazla konut yaptık. Kocaeli’de 160 kilometre bölünmüş yol yaptık, çiftçilere 228 milyon lira destek verdik, Gebze’ye yakışır bir kent meydanı yaptık. AKP iktidarına kadar rengi solmuş bir Kocaeli vardı, kentin sahibi yoktu. Şimdi ise yüzü gülen Kocaeliler var."

Kocaeli'nde yapılacak bazı projelerden bahseden Davutoğlu, “Şehir hastanesinin yapımına başladık, inşallah kısa zamanda tamamlanacak. TOKİ eliyle 19 bin daha konut yapacağız. İçme suyu ihtiyacı için Namazgah Barajı’nı tamamladık. Dilovası Dil Deresi’nin ıslahını önümüzdeki sene tamamlayacağız. Gebze OSB’yi de Marmaray’a bağlayacağız. Köseköy’e lojistik merkez yapıyoruz.” diye konuştu.

Cengiz Topel Havalimanı ile diğer ilçeler arasına tramvay yapılacağını söyleyen Davutoğlu, “Kandıra Gıda OSB’yi hayata geçireceğiz. Tramvay hattını da biz yapıyoruz, Pazartesi günü temel atacağız, hayırlı olsun. Gebze metrosunu diğer ilçelere de bağlayacağız. Artık buralarda trafik sorunu kalmayacak. Cengiz Topel Havalimanı arasına da tramvay getireceğiz.” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da konuşma yaptı. Bakan Işık, “Görmeyenler; Körfez Geçiş Köprüsü’nü görsün. Gözü olduğu halde görmeyene kör denir, Allah acil şifalar versin. Kocaeli’nin çehresi değişti” dedi. Işık, “Yeni bir adım için, sıçrama için Gebze hazır mı? Kocaeli hazır mı?” diye sordu. Vatandaşlar ise ‘Evet’ cevabını verdi. Bakan Işık, “Bu yeni hamlede Gebze ve Kocaeli, yüksek teknolojinin de kalbi olacak. Birileri çatlasa da yerli arabayı Kocaeli’de yapacağız. Gebze ve izmit’e metromuzu getireceğiz.” diye konuştu.

Öte yandan mitingde dikkat çeken en önemli unsurlardan biri Gebze’nin sokaklarının kilometrelerce bariyerlerle çevrilmesi oldu. Mitinge gitmek isteyen vatandaşlar, araçlarından inerek kilometrelerce yürümek zorunda kaldı. Sivil polislerin yanında Düzce, Sakarya ve Bolu’dan gelen takviye ekiplerle birlikte 2 bin 500 resmi polis memuru görev yaptı. Miting organizasyonunda ayrıca AKP İl ve Gebze ilçe gençlik kolları üyesi toplam 150 görevli yer aldı. Partililer, ilçelerden kaldırılacağı duyurulan 1.500 otobüs için de özel park alanları oluşturdu.

BÖLGE HALKINA AKREDİTASYON

Öte yandan bölgede yer alan bütün konutlara ve görev yapan esnafa günler öncesinden Başbakanlık Koruma Şube Müdürlüğü’nden görevli polis memurlarının gelip akreditasyon uyguladığı öğrenildi. Bölge esnafı tek tek kontrol edildi ve GBT'lerine bakıldı. Gebze Kent Meydanı çevresinde bulunan esnaf, güvenlik önlemleri nedeniyle iş yapamadığını ifade ederek tepki gösterdi.