Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek arasında yaşanan tartışmaya ilişkin, “Bu tartışma bence kapanmıştır.” dedi. Davutoğlu, parti zemininde tartışılmamış bir konunun kamuoyu nezdinde spekülatif şekilde paylaşılmasına tahammül göstermeyeceklerini ifade etti. Davutoğlu"İkinci olarak doğru bulmadığımız husus ise herkes kendi görevinin yapmalıdır. Ve o görevin doğasının gerektirmediği alanlara da girmemelidir.” diye ekledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Türk-İş Konfederasyonu’nu ziyaret etti. Burada düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Davutoğlu’na, Arınç’ın yaptığı “Gökçek Ankara’yı parsel parsel sattı” şeklinde açıklamasına yönelik bir adım atıp atmayacakları soruldu.

Davutoğlu, "Bu konuda söylenmesi gerekenleri dün söyledim. AK Parti 12 - 13 yıllık bir parti siyasi tarih bakımından kısa dönem gibi görünebilir. Diğer partilerin bazılarının neredeyse 60-70-100 yıla kadar varan iddiaları var kurulma bağlamında. Ama AK Parti 12 -13 yıl içinde kurulur kurulmaz da Sayın Cumhurbaşkanımızın genel başkanlığını üslenmesiyle birlikte çok sağlam kurallara kurullara zeminlere kavuşturulmuş bir parti. Herhangi bir arkadaşın herhangi bir şekilde eleştirisi düşüncesi yaklaşımı varsa ifade edilecek bütün zeminler mevcuttur. Burada yapılması gereken en son şey delillendirilmemiş bir tarzda, iki açıklamayı da kastederek söylüyorum, bu konuların bizim de irademiz dışında kamuoyu ile paylaşılmasıdır.” dedi.

"PARTİDE TARTIŞILMAMIŞ BİR KONU KAMUOYUNA PAYLAŞILMAMALI"

Davutoğlu, "Çok sağlam bir siyasi geleneğe ve kültüre ve içeride de son derece demokratik çağdaş anlamda her türlü eleştiriye açık bir parti yapısına sahip olmamız dolayısıyla bütün bu konuların öncelikle parti zemininde gündeme getirilmesi lazım. Herkes benim bu tür konulara yönetim biçimimi biliyor. Gerekirse saatlerce dinlerim detaylara kadar saatlerce meseleyle ilgilenirim. Her türlü görüşü alırım. Ama bir tek konuda açıkçası tahammül gösteremeyiz. Böyle bir zeminde tartışılmamış bir konunun kamuoyu nezdinde spekülatif şekilde paylaşılmasıdır.” şeklinde konuştu.

"HERKES GÖREVİNİ YAPMALI, KİMSENİN AYRICALIĞI YOK"

Davutoğlu, ikinci olarak doğru bulmadıkları hususu ise “Herkes kendi görevini yapmalıdır. Ve o görevin doğasının gerektirmediği alanlara da girmemelidir. Bunlar ilkesel konulardır.” diye açıkladı. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ilkesel konuları da partide egemen kılmaya kararlıyım. Bu konuda da kimsenin ayrıcalığı yoktur. Dün de söyledim. Ola ki farklı görüşler olur değişik fikirler gündem gelir; ama kimse yerleşik kuralları var olan mekanizmaları ve kurulları by-pass ederek şu veya bu gerekçeyle şu veya bu niyetle kendi şahsi görüşleri üzerinden partimizin tartışılmasına yıpratılmasına sebep teşkil edecek bir hareket tarzı içinde olamaz. Bunu sayın Arınç’la evvelsi gün bakanlar kurulu sonrasında bakanlar kurulu içinde de görüştük. Kendileri de dün açıklama yaptılar. Akşam da yoğunluğum dolayısıyla dün de Konya’da olduğum için görüşememiştim. Sayın Gökçek’i konuta davet etmiştim. Kendisine de bu ilkeler etrafında gerekenleri söyledim."

BENCE BU TARTIŞMA KAPANMIŞTIR

Davutoğlu son olarak da "Gerektiğinde ilkesel bir tutum gerektiği hallerde ben en yakın çalışma arkadaşlarımla en açık şekilde konuşmayı zihinlerde hiçbir fluluğa ve dışarıda ortaya çıkabilecek spekülasyona sebebiyet verecek şekilde konuları açık bir şekilde ele almayı en doğru yol ve yöntem olarak bilirim. Sayın Gökçek’e de tartışmanın başlatılması ve sonrasındaki aşamalardaki tutumu konusundaki bu genel kurallar çerçevesinde kanaatlerimi açık bir şekilde ilettim. Kendileri de eminim kamuoyu ile kanaatlerini bu anlamda paylaşacaktır. Ama bu konuda ilkesel olarak yaklaşımımızın doğru olduğunu ifade ettiler. Bu şekilde bu tartışma bence kapanmıştır. Kendi parti disiplinimiz parti anlayışımız içinde partideki her türlü demokratik görüşün serdedilmesi ilkesi etrafında. Bundan sonra ortaya çıkabilecek başka tartışmalar içinde parti disiplin kurallarını kurullarını gerektiğinde işletiriz dedim. Biz seçim sathı mahallinde ve sonrasında hiçbir şekilde partimizin yıpratılmasına izin verecek davranışlara müsamaha göstermeyiz." değerlendirmesinde bulundu.