Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı’nın sadece sembolik olarak karanfil bırakmak isteyen gruplara açık olacağını söyledi. Davutoğlu, "Taksim'e yarın bu vatandaşlarımızı anmak için gelecek olan sembolik anlamda gelecek olan herkese Taksim açıktır. Gelsinler karanfillerini koysunlar, ihtiram hürmetlerini göstersinler. İlk fırsatta ben de gidip orada bir karanfille vatandaşlarımızı anacağım inşallah." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonu’nda karayolu işçileri ile buluştu. Burada işçilere hitap eden Davutoğlu, konuşmasında yarın kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

'1 MAYIS CUMHURBAŞKANIMIZIN HEDİYESİDİR'

Davutoğlu ilk olarak, "AK Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın işçilerimize en güzel hediyelerinden biri 1 Mayıs’ı, tekrar bir tabuyu yıkarak İşçi Bayramı yapmış olmasıdır. Bununla gurur duyuyoruz. Ve 1 Mayıs bundan sonra 12 Eylül darbelerinin yasaklamalarından bir daha etkilenmeyecek ve ebediyete kadar emek günü dayanışma günü olacaktır." dedi.

Sözlerini "Buradan işçi kardeşlerimize yarın alanlara çıkacak olan, yarın emek ve dayanışma günü için birlikte Türk-İş gibi Zonguldak’ta meydanlara çıkacak olan kardeşlerimize sesleniyorum." şeklinde sürdüren Davutoğlu, şöyle devam etti. "Yarını bir düğün gibi, bir şölen gibi kutlayalım. Yarını emekçilerimizin emeğine saygı gösterilen bir aziz gün için kutlayalım. Sakın ola ki marjinal grupların bir takım provokatörlerin oyunlarına gelmeyelim."

LEVENT VE KANAN’I ANDI

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ben bir kez daha 1 Mayıs 1977’de Taksim'de hayatını kaybeden vatandaşlarımız için buradan taziyelerimi sunuyorum. O kara bir gündü. O zaman ben lise son sınıftaydım ve o gün İstanbul’da nasıl bir kara bulutun o güzel şehrin üzerine çöktüğünü bugün gibi hatırlarım. O gün provokatörler Türkiye’yi kaosa yöneltmek isteyenler devreye girdiler ve kanlı bir pazarın yaşanmasına sebebiyet verdiler. 38 yıl sonra o vahşete sebebiyet verenleri telin ediyoruz. Orada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyor, ailelerimize bir kez daha taziyelerimizi sunuyoruz. Nitekim o kanlı olaylardan sonra 3 yıl içinde vatan evlatları sağcı ve solcu diye bölündü. Ocu ve bucu diye karşılıklı cepheleşmeler oldu, çatışmalar yaşandı. Benim okuduğum lisede bir bu taraftan bir diğer taraftan, Levent’in ve Kenan’ın ölümlerini hala hatırlarım. Onlar taşıdıkları ideallerle ülkeyi yeniden inşa edebilir miyiz diye düşünüyorlardı. Ama provokatörler bir nesli neredeyse yok edercesine bu kutuplaşmanın önünü açtılar. Ve sonra 12 Eylül darbesine giden yollar yavaş yavaş döşendi ve karanlık 12 Eylül darbesi yaşandı bu memlekette."

Davutoğlu, "Şimdi bütün bu tecrübelerden sonra yarın meydanlara çıkacak olan bütün işçilerimize, bütün gençlerimize hangi siyasi düşüncede olursa olsun, hangi kanaati paylaşır olursa olsun bu acı hatıraları da hatırlayarak bir daha bu ülkenin kutuplaşmalara, gerilimlere sahne olmaması için omuz omuza vermeye devam edin diyorum." diye ekledi.

'BEN DE TAKSİM’E ÇIKACAĞIM'

Davutoğlu, çağrılarına şu ifadelerle devam etti: "Gelin o hayatını kaybeden kardeşlerimizi birlikte analım. Gelin o yıllarda sağcı solcu diye kutuplara ayrılarak hayatını kaybeden gençlerimizi de birlikte analım. Tekrar bir daha bu tür kutuplaşmalara fırsat verecek, zemin hazırlayacak olan davranışlardan uzak duralım. Taksim’e yarın bu vatandaşlarımızı anmak için gelecek olan, sembolik anlamda gelecek olan herkese Taksim açıktır. Gelsinler karanfillerini koysunlar, ihtiram hürmetlerini göstersinler. İlk fırsatta ben de gidip orada bir karanfille vatandaşlarımızı anacağım inşallah. Hem onları anacağım hem de tekrar tekrar çağrıda bulunacağım."

'7 HAZİRAN’A DOĞRU TEKRAR KAOS ÇIKARILMAK İSTENİYOR'

Davutoğlu, konuşmasında 7 Haziran seçimine de dikkat çekerek, "7 Haziran'a doğru seçime giderken bu ülkede tekrar kaos çıkarmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Bütün kaybettiğimiz dostlarımızın emekçilerin, gençlerin hatıralarını analım. Ama bunu yasadışı gösterilerle bir çatışma ortamında yapmayalım. Değişik siyasi kanaatlere sahip olanlar omuz omuza verelim ve bir daha kimse bu ülkeyi karanlık çatışma ortamlarına götürmeyecek diye haykıralım. Provokasyon yapmak isteyenlere karşı inadına barış diyelim. Yeni darbe teşebbüslerine gitmek isteyenlere karşı inadına özgürlük diyelim. Emeğin hakkını korumak için inadına emeğin onuru diyelim. Omuz omuza verelim. Bütün işçiler bütün emekçiler bütün özgürlük yanlıları bütün vatandaşlarımız için yarın güzel bir gün olsun. Bir bayram günü olsun." şeklinde konuştu.

'KARANFİLLERİNİ KOYSUNLAR SONRA DA GİTSİNLER'

Bu sabah İstanbul Valisi ile konuştuğunu aktaran Davutoğlu, "Tekrar çağrıda bulunuyorum bütün sendikalarımıza sivil toplum kuruluşlarımıza. Taksim’de anmak için gidecek sembolik nitelikteki gruplar karanfillerini koysun sonra da gitsinler. İstanbul’da yasal olarak gösterilen meydanlarda istedikleri kadar kalabalıkla özgürce 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlasınlar. Türkiye’nin her meydanı açıktır, herkes kutlayabilir. Ama 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden kardeşlerimizin hatırasını istismar ederek kim bu ülkeyi kaosa sürüklemek isterse, kim marjinal gruplar eşliğinde molotof kokteyli ya da başka araçlar kullanarak şiddet ortamına ülkeyi götürmek isterse bilinsin ki kamu düzeninden hiçbir şekilde taviz verilmeyecektir." diye kaydetti.