Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran ve P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer uzlaşmayı 'olumlu bir aşama olarak gördüklerini' söyledi. Davutoğlu, "İran’ın P5+1 ile yürüttüğü müzakerelerde de gelinen noktada Türkiye açısından olumlu bir girişim olarak değerlendirdiğimiz bir husustur. Herkes bu süreci daha ileri noktaya getirmek için sorumluluk içinde davranmalı. Bu nükleer müzakereler, bölgedeki gelişmeler de bütün bu sorunlara ancak ve ancak barışçıl müzakereler yoluyla çözüm bulunacağı konusunu gündeme getirmektedir. Herhangi bir yayılmacı politika, anlayış ve meşru yönetimlere karşı bazı çalışmalar bölge istikrarına zarar vermektedir. Bu çerçevede bölgenin huzuru ve istikrarı için Türkiye olarak bundan sonra da çaba sarf etmeye devam edeceğiz." dedi.

Açıklamasında Yemen’deki gelişmelere de değinen Davutoğlu, bu ülkede yaşananları 'kaygı verici' olarak niteledi. Davutoğlu, "Irak ve Suriye’de de terör tehdidi dışında yaşanan mezhep kaynaklı yaşanan kutuplaşmalar… Yemen konusunda Türkiye bunu açık bir şekilde ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çalışma ziyareti kapsamında Türkiye’ye gelen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

'YEMEN'DE MEŞRUİYET ZEMİNİ SARSILMAMALI'

Yemen’de seçilmiş Cumhurbaşkanı Hadi’nin meşruiyetini koruduğuna inandıklarını kaydeden Davutoğlu, "Sayın Hadi seçimlerle işbaşına gelmiştir ve herhangi bir şekilde bu meşruiyet zemini sarsılmamalıdır. Ulusal uzlaşı üzerinde bütün tarafların katıldığı Yemen’in geleceği bütün taraflar tarafından belirlenmelidir. Bu, kamu düzeninin korunması, Yemen’in istikrarı ve anayasal düzenin ihdası yönünde atılan adımları destekliyoruz." dedi.

Yemen’de meşru yönetime karşı yürütülen çalışmaları ve yaşanan çatışmaları Türkiye’nin yanı sıra Pakistan’ın da kaygıyla izlediğini dile getiren Davutoğlu, "Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan nezdinde yapılan çalışmalar konusunda da tutumumuzu açık ve net bir şekilde ortaya koyduk. Bu tutum, anayasal düzenin Yemen’de tekrar inşası yönünde atılan her adıma Türkiye olarak destek vermemiz yönündedir. Ancak bu destek bölgenin bütününde mezhep çatışmalarına yol açmayacak tedbirlerle birlikte düşünüldüğünde son derece anlamlı ve önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN'IN İRAN ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yemen konusundaki açıklamaları tepki çekmiş, İran’da bazı kesimler Erdoğan’ın nisan ayında gerçekleştirmeyi planladığı İran ziyaretinin iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu. Açıklamasında bu ziyarete de değinen Davutoğlu, bu konuda da Suudi Arabistan ve İran’la temas halinde olunduğunu aktardı. Davutoğlu, "Herkesin özen göstermesi gereken husus bölgenin mezhep çatışmalarından süratle uzaklaştırılmasıdır. Yemen’de kalıcı düzenin ihdası üzerinden gerilimin azaltılması yönündedir." dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Körfez güvenliğinin Pakistan ve Türkiye için ne kadar önem taşıdığı gözden geçirildi. Bölgesel düzen ve dengenin, istikrarın korunması için ne gerekiyorsa yapılması konusunda Türkiye ve Pakistan olarak yapmaya hazırız. Biz Türkiye olarak da her zaman ilkesel politikamızı bu çerçevede de sürdüreceğiz."

İran ve P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmaya ilişkin de değerlendirmede bulunan Davutoğlu, şunları söyledi: "İran’ın P5+1 ile yürüttüğü müzakerelerde de gelinen noktayı Türkiye açısından olumlu bir girişim olarak değerlendirdiğimiz bir husustur. Türkiye, nükleer konuların çözülmesi için çok yoğun çaba sarf etmiştir. Geçmişte birçok ön mutabakatların yapıldığı toplantılar bizzat Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. Türkiye olarak biz nükleer müzakerelerde gelinen aşamayı olumlu bir aşama olarak görüyoruz. Herkes bu süreci daha ileri noktaya getirmek için sorumluluk içinde davranmalı. Bu nükleer müzakereler, bölgedeki gelişmeler de bütün bu sorunlara ancak ve ancak barışçıl müzakereler yoluyla çözüm bulunacağı konusunu gündeme getirmektedir. Herhangi bir yayılmacı politika, anlayış ve meşru yönetimlere karşı bazı çalışmalar bölge istikrarına zarar vermektedir. Bu çerçevede bölgenin huzuru ve istikrarı için Türkiye olarak bundan sonra da çaba sarf etmeye devam edeceğiz."

Davutoğlu, konuşmasının sonunda sanatçı Kayahan’ın hayatını kaybetmiş olmasından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, eşi İpek Acar’la konuştuğunu ve taziyelerini ilettiğini aktardı.

PAKİSTAN BAŞBAKANI: YEMEN'DE SORUN BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ

Pakistan Başbakanı Şerif, Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, Yemen’de savaşan tarafların sorunu barışçıl yollardan çözmeleri için davette bulunmaya, Suudi Arabistan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için bu zor zamanda yanında olmaya karar verdiklerini söyledi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Davutoğlu ile Pakistan-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra Yemen konusunu da detaylı şeklide görüştüklerini belirterek, Yemen ile ilgili ortak endişeleri taşıyor olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Ancak Yemen’deki durumun giderek daha kötüleştiğini kaydeden Pakistan Başbakanı, Yemen’deki meşru hükümetin devlet dışı güçler tarafından kuvvet yoluyla devrilmeye çalışılmasının son derece endişe verici olduğunu vurguladı. Bunun Müslüman toplumun birliğini tehdit ettiğini söyleyen Navaz Şerif, bu durumun aynı zamanda bölge için de önemli sonuçlar doğuracağını belirtti.

Pakistan ve Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın yakın dostu olduğunu ve Yemen konusunda Suudi Arabistan’ın ve liderliğinin arkasında durmak konusunda Türkiye ile anlaştıklarını aktaran Şerif, "Suudi Arabistan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için mümkün olan tüm desteği vermek konusunda görüş birliğine vardık." dedi.