Başbakan Ahmet Davutoğlu, Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni açıkladı. Davutoğlu, toplum yararına çalışanların sayısını artırarak 120 bin yeni istihdam imkanı oluşturulduğunu söyledi. 120 bin yeni istihdamın detayını ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik duyurdu. Buna göre 120 bin kişi 2 ay fidan dikimi yapacak, 4 ay da ağaçların ve ormanların bakımıyla ilgilenecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde ekonomiden sorumlu bakanların da katılımı ile Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni açıkladı. Yaklaşık 11 maddeden oluşan yeni paketin maliyetini 7.5 milyar olarak açıklayan Davutoğlu, toplum yararına çalışan sayısını artıracaklarını belirterek, paketin içinde 120 bin yeni istihdam imkânının da olduğunu belirtti. Davutoğlu, "Toplum yararına çalışan sayısını artırıyoruz. 120 bin yeni istihdam sağlayacağız." dedi.

'İŞSİZLİK ORANINDAKİ KIPIRDANMLAR İSTİHDAM SORUNU GİBİ ALGILANIYOR'

Paketin açıklanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı. Kendisine paket içerisinde yer alan toplum yararına sağlanacak ilave 120 bin istihdamın detayları ve paketle beklenen kısa ve uzun vadede toplam istihdam hedefi sorulan Davutoğlu, "İstihdam rakamlarıyla işsizlik oranları mukayese edildiğinde, aslında Türkiye'deki istihdam artışı, dünyadaki en yüksek artışlardan biridir. Bunu şunun için zikrediyorum. Bazen işsizlik oranındaki hafif kıpırdanmalar, yukarı doğru kıpırdanmalar sanki Türkiye'de istihdam sorunu varmış gibi bir algı oluşturuyor. Halbuki geçen yıl, Türkiye'de bir yıl içinde 1 milyon 400 bin ilave istihdamın sağlandı. Bu Avrupa'da 2 -3 yıl içinde sağlanamayan bir nispettir." dedi.

'İŞGÜCÜNE KATILIM ARTIYOR, İSTİHDAM DA ARTMAK DURUMUNDA'

Toplamda ise ekonomik krizin başladığı 2008-2009’dan bu yana Türkiye'de 6 milyonu aşkın istihdam sağlandığını dile getiren Davutoğlu, "Ama bizim nüfusumuz dinamik bir nüfus. Yani istihdam için o havuzdan dışarı çıkan insan unsuru kadar içeri giren dinamik, işgücüne katılım unsuru da var. Hani havuz problemleri vardı ortaokul, lise yıllarında; giren su, çıkan suyla hesap edilen problemler. Türkiye'de işgücüne katılım süratle artıyor. Avrupa'da işgücüne katılım oranları düşerken, Türkiye'de işgücüne katılım artıyor. İstihdam da ona göre artmak durumunda." ifadelerini kullandı.

'İSTİHDAM ORANLARINDA ÇOK CİDDİ İYİLEŞMELER VAR'

2014 yılı içindeyse 1,4 milyon istihdam sağlandığını belirten kaydeden Davutoğlu, şunları ekledi: "Fakat gerek eğitim şartlarının iyileştirilmesi ve eğitilmiş nüfusun artmış olması, gerek kadın istihdamının artmış olması, kadın işgücüne katılım oranının artmış olması, gerekse de dinamik, genç nüfus dolayısıyla bu girdi arttı. Bu sebeple de işsizlik oranlarında sanki bir yükselme varmış gibi bir intiba oluyor. Halbuki istihdam imkanları, istihdam oranlarında çok ciddi iyileşmeler var. Bu toplum yararına çalışma çerçevesinde istihdam edilecek 120 bin unsurla bunun daha da olumlu yönde gelişeceğine inanıyorum."

'120 BİN KİŞİ FİDAN DİKMEK İÇİN ALINIYOR'

Ardından sözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bırakan Davutoğlu, 120 bin istihdamın detaylarını bakanın açıklayabileceğini belirtti.

Bakan Çelik, 120 bin istihdamın detayları hakkında şu bilgileri verdi: "120 bin toplum yararına çalışma fidan dikimi, ağaç dikimi ve çevre koşullarının daha da iyileştirilmesi anlamında, 81 ilimizdeki işgücü açığı da dikkate alınarak ve bu alanda fiziksel olarak illerimizin durumu da dikkate alınarak, bu 120 bin kişi 81 ilimize gönderilmiş bulunuyor. Hızlı bir şekilde istihdamları sağlanacak. 2 ay içerisinde ağaç dikimi bir yönüyle başladı. 4 ay da ağaçların ve ormanların bakımıyla ilgilenecekler."

'PAKETİN MALİYETİ 7.5 MİLYAR'

Başbakan Davutoğlu, paketin maliyetine ilişkin bir soru üzerine ise "Emeklilere sağladığımız imkanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 7.5 milyar liralık bir maliyetten bahsedebiliriz. Her birinin ayrı ayrı kalemlere indirgenmiş detaylı çalışmaları yapıldı ancak şunu ifade edeyim, bütün bu maliyet bütçe yapılanmamızda herhangi bir olumsuz sonuç doğurmayacaktır." diye konuştu.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı.