Başbakan Ahmet Davutoğlu, Lozan Barış Antlaşması’nın 92. yıldönümü ve Erzurum Kongresi’nin 96. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Davutoğlu’nun Lozan mesajı şöyle: "Lozan Barış Antlaşması, Aziz Türk Milleti’nin İstiklal mücadelesi neticesinde kazanılan bağımsızlığın ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun uluslararası meşruiyeti adına önemli bir milattır.
Bu antlaşma ile milletimizin cephede sürdürdüğü şanlı mücadele, diplomatik ve hukuki olarak da başarıyla somutlaşmış, Cumhuriyetimizin ilk siyasi başarılarından biri olarak tarihe geçmiştir.

Bugün 92. yıldönümünü idrak ettiğimiz Lozan Barış Antlaşmasının bizlere verdiği tarihi sorumlulukları birlik ve beraberlik içinde kararlılıkla taşıyacağımıza inancım tamdır.
Bu düşüncelerle Lozan Barış Antlaşmasının yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bu başarıda emeği olan tüm devlet adamlarımızı ve istiklal şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.”

ERZURUM KONGRESİ MESAJI

Kurtuluş Savaşını zaferle sonuçlandıran mücadele ruhunun en önemli göstergelerinden birinin de Erzurum Kongresi olduğunu belirten Davutoğlu, “Erzurum Kongresinde alınan kararlar istiklalimizden ve vatanın bölünmez bütünlüğünden asla vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya ilan edişimizin somut bir göstergesidir. Milletimizin kendi kaderini tayin etme yönünde attığı en büyük adımlardan biri olan Erzurum Kongresi; bağımsız cumhuriyetimizin kurulmasına da ayrıca öncülük etmiştir. Bugün milletçe, istiklal ruhumuzu şekillendiren ortak değerler etrafında kenetlenerek, birlik ve beraberlik içinde, aynı azim ve kararlılıkla medeniyet yürüyüşünü sürdürmeye devam etmekteyiz.” dedi.

Davutoğlu devamında, “Ülke olarak, Muasır medeniyetler hedefimize her zamankinden daha yakın olduğumuz bilinciyle Cumhuriyetimizin geleceğine güvenle bakıyoruz. Bu düşüncelerle, Erzurum Kongresi’nin yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum.” ifadelerine yer verdi.