Başbakan Ahmet Davutoğlu, mahkemenin Hidayet Karaca ve polisler için verdiği tahliye kararını 'darbe' olarak niteledi. Davutoğlu, "Dün yargıda bir darbe yapmaya kalkıştılar. Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili olmadığı halde yasaların tümüyle dışına çıkarak, haklarında dava yürüyen tutuklularla ilgili tahliye kararı aldı." dedi.

Ahmet Davutoğlu, partisinin Gümüşhane Zafer Meydanı'nda düzenlenen mitinginde partililere hitap etti. HDP ve CHP'nin din derslerini ve Diyanet'i kaldıracaklarını açıkladıklarını söyleyen Davutoğlu, "Gümüşhanevi Hazretleri'nin memleketi Gümüşhane bunlara izin verir misiniz siz? Din derslerinin, Diyanet'in kaldırılmasına göz yumar mısınız?" diye sordu. 'Parelel çete'nin seçimden önce harekete geçtiğini öne süren Davutoğlu, muhalefet partilerinin akıllarını 'üst akıldan' aldığını iddia etti.

Alanda bulunan bir grubun 'AK gençlik burada, hocasının yanında' sloganı atması üzerine Davutoğlu, "Hocaları da hep Ak Gençlik'in yanında olacak, onlarla birlikte yürüyecek, onlarla birlikte nefes alacak. Biz başka hocalara benzemeyiz. Biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda öleceğiz. Bize yaban diyar yakışmaz. Gerçekten milletin önüne hoca unvanıyla çıkanların ilk vazifesi o milletle yaşamak, o milletle düşünmek, o milletin bağrında toprağa girmektir. Allah şahittir ki bazı ‘hoca’ adı altında yurt dışından bu kumpası yapanlar, onlar işte o hocalık unvanını da hak etmezler, milletle birlikte bu topraklarda yaşamayı da hak etmezler. Şimdi bu kumpaslar karşısında dirayetle, basiretle Cumhurbaşkanımız başbakan iken sağlam bir şekilde durdu. Biz olağanüstü kongrede bu davayı devraldığımızda söz verdik; 'bu topraklarda bir daha darbecilere, vesayetçilere, parelelcilere meydanı bırakmayacağız' dedik." diye konuştu.

'PARALEL YAPI HDP VE CHP İLE İŞBİRLİĞİ YAPTI'

'Parelel yapı'nın son yerel seçimde HDP ve CHP ile işbirliği yaptığını öne süren Davutoğlu, "Şimdi bazı yerlerde HDP'yi desteklediler, bölücülerle birlikte hareket ettiler. Şimdi de temas halindeler. Yeter ki AK Parti’nin önünü kesebilsinler. Kiminle ittifak ederseniz edin, önümüzü kesemezsiniz. Bizim arkamızda Gümüşhane var. Dediler ki 'Orta Anadolu'da MHP'yi destekleyin.' Desteklediler ama ne oldu; orada da derslerini aldılar. Sahillerde başka yerlerde 'CHP'yi destekleyin' dediler. Şimdi de aynı numara içindeler. Şimdi tek başına iktidar olacağım iddiası olmadığı için Kılıçdaroğlu da Bahçeli de Demirtaş da ‘bir araya gelin de bir şeyler yapın’ diyorlar. Ya üç değil, 12 tanesi bir araya geldi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ne yaptılar? Milletle bir araya gelemeyen, çatı adayı bulsa ne olur, çatı maskotu bulsa ne olur?" ifadelerini kullandı.

'DÜN YARGIDA BİR DARBE YAPMAYA KALKIŞTILAR'

"Dün yargıda bir darbe yapmaya kalkıştılar." diyen Davutoğlu, şöyle konuştu: "Yetkili olmayan bir mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili olmadığı halde yasaların tümüyle dışına çıkarak, haklarında dava yürüyen tutuklularla ilgili tahliye kararı aldı. Yetkin yok, yasal hiçbir zemini yok. Niye bunu yapıyorlar biliyor musunuz? Hala şunu demeye çalışıyorlar, 'paralel olarak biz buradayız, güçlüyüz.' Ben de onlara Gümüşhane'den sesleniyorum; devlet olarak, millet olarak biz de buradayız, bu meydandayız, meydanı size bırakmayız. Meydanı Pensilvanya'dan gelen talimatlarla hareket eden hakimlere, savcılara bırakmayız. Bilsinler bu memleket sahipsiz değil. İşte dün, bir hafta önce Pensilva'yan talimat aldılar. Şimdi kayıtları var bizde. Efendim, 'hapishaneden çıkartılsınlar' gibi bir talimat. İşte biz bunun için, yurt dışından talimatlarla yargıyı yönetmeye kalkan, yönlendirmeye kalkışanlara karşı, her zaman yargının tam bağımsızlığı tam tarafsızlığı dedik. Birileri bizi yanlış anladı. Geçmişte yargı üzerinden birçok kumpası yapan bu çete, şimdi de seçimlere doğru giderken, 'hala buradayız' demenin çabası içinde. Hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Yargıda şu veya bu örgütlenmenin, Türk adeletini teslim almasına hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Buradan bütün yargı hakimlerimize, savcılarımıza, yargı mensuplarımıza sesleniyorum. Sizlerin itaat edeceği tek şey vicdanınızdır. Eğer size birisi yurt dışından 'şöyle veya böyle yap' diye bir mesaj gönderirse, vicdanızı terk edip o sese kulak verirseniz, adalete, yargıya, bu toprakların temel değerlerine ihanet etmiş olursunuz. Vicdanınızla karar vereceksiniz. Vicdanınızla karar verdiğinizde arkanızda bu millet, arkanızda milli iradeyle iş başına gelmiş hükümetler her zaman olacak. Biz yargıya hiç müdahil olmadık, olmayacağız."