Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçici hükümeti kurma görevi verdiği Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın kendisine bakanlar kurulundaki parti oranlarını bildirdiği andan itibaren ilgili milletvekillerine teklif götürmeyi planladığını söyledi.

Bu konuda kriterlerinin çok açık olduğunu belirten Davutoğlu, “Bütün milletvekillerimizin her partiden milletvekillerinin özgeçmişlerini tek tek incelemeye gayret ettim. Bunu da bir sorumluluk bilinci içinde en doğru isimleri, oluşabilecek bir kompozisyon bağlamında herhangi bir spekülasyon yapılmaması için belli kriterlere uyulmasına özen gösterdim.” dedi. Davutoğlu, teklif ettikleri milletvekillerinin partileri ile görüşme hakkı olduğunu ve kendilerine bir süre tanıyacağını vurguladı.

PARTİLERE ÇAĞRI: GELİN BİRLİKTE OMUZLAYALIM

Başbakan Davutoğlu, görevi aldıktan sonra Çankaya Köşkü’nde bir basın toplantısı düzenledi. Burada kendisine verilen geçici hükümeti kurma görevi hakkında açıklamalarda bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti: “Süreci işletmek bağlamında görevi aldıktan sonra şimdi TBMM Başkanı’ndan oranlara göre bakanların sayısını bildiren bir yazı tarafıma tebliğ edilecek bugün. Bu yazıya göre, liderlere ve TBMM’de bulunan bütün milletvekillerine bir çağrıda bulunuyorum: Gelin bu sorumluluğu birlikte omuzlayalım. Kanaatlerinizi dinlemeye hazırım. Her yerde, her türlü bu anlamda görüşme gerçekleştirebiliriz. Ama Anayasa, bir hükümet kurulur, bakanlar kurulu oluşturulur ve ülke yeni seçime hükümetsiz kalmadan gider gibi çok amir hükümlerle net bir yol haritası çizmişse hepimizin buna riayet etmesi lazım.” dedi.

ANAYASA 'PARTİLİLERE TEKLİF EDİLİR' DİYOR

Söz konusu yazının gelmesine müteakiben bakanlar kurulu üyelikleri için teklifte bulunacağını aktaran Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu oranlara göre Anayasa çok açık bir şekilde 'partililere teklif edilir' diyor. Ama eğer genel başkanlar bir şekilde görüşmek, istişare etmek isterlerse kapım açık. Görüşmeden kaçınmadım. Son olarak perşembe günü milletimiz önünde açık bir çağrıda bulundum. Neredeyse yalvardım. 'Gelin 45 gün dolmadan birlikte hükümet kuralım' dedim. Hiçbir cevap çıkmadı. 'Üçlü oturalım, konuşalım' dedim. Cevap çıkmadı. Bu çerçevede bir kez daha siyasi liderlere çağrıda bulunuyorum: Gelin suçlamak yerine karşılıklı ithamlar yerine bu sorumluluk çerçevesinde anayasanın gösterdiği çerçevede bir hükümet oluşumu için çaba sarf edelim.”

SORUMLULUKTAN KAÇMAK TELAFİSİ OLMAYAN SONUÇLARA YOL AÇAR

Terörle mücadele bağlamında kritik bir süreçte olduklarını kaydeden Davutoğlu, “Bu ülkeyi siyasi kriz varmış gibi bir atmosfere sokmayalım. Anayasa açık bir şekilde geçici bakanlar kurulu oluşumu çerçevesini söylüyor. Süreci tıkayacak bir tutum içine girmek, bizden hiçbir şekilde bakanlar kuruluna katılım olmayacak diye sorumluluktan kaçmak, önümüzde telafisi olmayan sonuçlara yol açar. Tek tek partililer üzerine baskı yapmak onlara güvensizlik izhar edecek şekilde şimdiden gayri ahlakilik ithamında bulunmak doğru değil.” diye ekledi.

TEKLİF EDİLEN ŞEY MENFAAT DEĞİLDİR

Davutoğlu, şöyle konuştu: “Teklif edilen şey herhangi bir menfaat karşılığı yürütülecek bir bakanlık görevi değildir. Teklif edilen şey Anayasa'nın öngördüğü şekilde iki ay süresince ülkenin sorumluluğunu onurlu bir görevle birlikte taşımaktır. Eğer koalisyon mümkün olsaydı zaten buna ihtiyaç kalmazdı. Ne ben ne arkadaşlarım hiçbir şekilde herhangi partinin içişlerine müdahil olmadık olmayız. Herhangi biri bizim adımıza başka bir partinin içişlerine dönük olarak bir mesaj verirse önce ben karşı çıkarım. Buna kesinlikle izin vermem. Gayri ahlaki hiçbir müzakerenin parçası olmadık olmayız. Hiç kimseye menfaat teklifinde bulunmadık, bulunmayız. Ahlaksız teklif gibi tabir edilen konularda da hem kendimizi tenzih ederim, hem de bahsi geçen onurlu TBMM üyelerini tenzih ederim. TBMM üyelerinin hiçbirisi böyle bir teklifin muhatabı değildir."

TEKLİFTE BULUNMADAN BAĞIMSIZ ÜYE ATAYAMAM

Davutoğlu, bundan sonra olacakları ise şöyle anlattı: "Peki ne yapmamız bekleniyor? Anayasa bana bu görevi veriyor ve diyor ki bakanlar kurulunu kuracaksın. Hem de 5 gün içinde kuracaksın diyor. Bütün partiler de oranları nispetinde temsil edilecek diyor. O zaman benim görevim, madem ki genel başkanlar bu çağrılarımıza kulak tıkadılar, doğrudan bazı teklifte bulunmak. Aksi takdirde bağımsız üye atayamıyoruz. Anayasa o kadar detaylı tanımlamış ki. Şöyle denebilir. Bize teklifte bulunmadı ama bağımsız üye atasın. Atayamaz atayamam. Cumhurbaşkanımız da bunu onaylayamaz. Anayasa açık bir şekilde diyor ki partililer bu teklifi kabul etmezlerse bağımsız üye atanır. Ben resen şimdi CHP ve MHP liderleri böyle dedi ben de onlara saygı göstereyim dolayısıyla onlardan kimseye teklif götürmeyeyim, bağımsız atayayım desem, anayasal suç işlemiş olurum. Ve herhangi bir müracaatta bu hükümetin meşruiyeti tartışmaya açılır. Ben günlerdir bunu etüt ediyorum.”

BAKANLIK KRİTLERLERİNİ AÇIKLADI; ÖZGEÇMİŞLERİ TEK TEK İNCELEDİM

Gerekirse partilere görüşmeye hazır olduğunu aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti: “Ama kimse yolları kapatmasın kapıları kapatmasın. Bu çerçevede 5 günlük bir süre olduğu için TBMM Başkanı bana oranları bildirdiği andan itibaren ben ilgili milletvekillerine teklif götürmeyi planlıyorum. Burada kriterlerim çok açık. Daha önce de söyledim: Ehliyet liyakat uyum veya sivil toplum hayatında belli sorumlulukları almış olmak. Bu noktada herkes emin olsun bu veya şu siyasi kanaati parti içindeki konumu şu veya bu olmasını göz önüne almam. Geçmişte acaba bazı sorumluluklar içinde bu görevleri yürütecek bir birikime sahip olunup olunmadığı sorusunu kendime, özgeçmişlere. Bu çerçevede bütün milletvekillerimizin her partiden milletvekillerinin özgeçmişlerini tek tek incelemeye gayret ettim. Bunu da bir sorumluluk bilinci içinde en doğru isimleri, oluşabilecek bir kompozisyon bağlamında herhangi bir spekülasyon yapılmaması için belli kriterlere uyulmasına özen gösterdim. Biz teklif ettikten sonra her milletvekilinin partisi ile istişare etme hakkı var.” Davutoğlu, teklifte bulunduğu milletvekillerine cevap vermeleri için de makul bir süre tanıyacağını vurgulayarak, “Bu teklifte bulunurken bir makul sürede cevaplandırılması çağrısında bulunacağım.” ifadesini kullandı.