Seçim çalışmaları kapsamında Aydın’a gelen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Efeler ilçesi İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti.

Aydın’ın tüm ilçelerini ve Adnan Menderes’in hemşerilerini selamlayarak sözlerine başlayan Başbakan Davutoğlu, Aydın’ın milli mücadele kahramanlarından ve İmamköylü Efe Ayşe’den söz etti. Efe Ayşe’nin Türk kadın yapısına önemli bir örnek olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Şehit başbakanımız Adnan Menderes’e selem olsun. Miting programını yaparken arkadaşlara ‘14 Mayıs’ta aydında olacağım. 14 Mayıs Aydın’ın, oraya kaydedin’ dedim. 14 Mayıs 1950’de demokrasi şehidimiz Adnan Menderes ilk adil ve özgür seçimleri kazandı. Aydın, milli iradenin mihenk taşı ve omurgası oldu. Sabah Yassıada’yı helikopterle yukardan seyrederken, gözümün önüne Adnan Menderes geldi. Bu semalar Allahuekber seslerine hasret iken, yiğit Adnan Menderes semalardaki Allahuekber hasretine son verdi. Suçu tekbiri minarelere getirmekti, suçu Türkiye’yi ayağa kaldırmaktı. Darbeciler onu idam sehpasına götürürken, Türk milletini cezalandırdıklarını zannettiler. İdam sehpasında asılan Adnan Menderes değil, mili iradeydi. Aydınlılar bir daha milli idarenin asılmasına izin verecek misiniz?" diye konuştu.

Adnan Menderes’in Celal Bayar’ın yiğit demokrasi öncülerinin mahkemeye girdiği o adayı, o salonu gördüğünü anlatan Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Adnan Menderes orada muhakeme edilirken, edildikten sonra oraya giden ilk başbakan benim. O mekanı Adnan Menderes’in adını yaşatan bir makam haline getireceğiz. Oraya özgürlük ve demokrasi adası diyoruz. Hem Yassıada’ya hem Sivriada’ya. Orada bir Yassıada platosu olacak. Yeni nesiller hani AK Parti döneminde yetişip de cunta nedir, darbe nedir, baskı nedir bilmemiş, 28 Şubat'ı görmemiş. 12 Eylül'ü görmemiş olan yeni nesiller neye sahip olduklarını görebilmek için hepsini oraya götüreceğiz. Diyeceğiz ki bu topraklarda İstiklâl Savaşı’na da katılmış, bu düşmana karşı direnmiş Celal Bayar’ın da Adnan Menderes’in de idam sehpasına götürüldüğü kara günler yaşandı. Herkes görecek ve bilecek. Demokrasi müzesi yapacağız. Kimse bir daha bu topraklarda milli iradeye meydan okumasın."

Yassıada'yı hukukun katledildiği ada olarak nitelendiren Davutoğlu, şunları kaydetti: “Hukukun katledildiği bu adada bundan sonra o kongre merkezinde hukuk fakültelerinin mezuniyet töreni yapılsın. Daha da ötede bir mesajda bulundum. Kongre merkezi bitince 27 Mayıs’ta sembolik olarak TBMM’sini Yassıada’da toplarız. Bu milletin seçtiklerini, meclise kilit vurulmasın diye. Kimse meclisi kapatmasın diye. Kimse meclisin seçtiği insanlara hürmetsizlik yapamasın diye. Bizim meclisimiz TBMM’si gazi bir meclistir. Gazi MK Atatürk’ün öncülüğünde İstiklal Savaşı’nı yapmıştır. Kapısına kilit vurulmamıştır. Yunan ordusu Ankara’ya yaklaştığında dahi meclisin milletvekilleri Ankara’yı reddetmiştir. İşgale karşı. Ama geldiler o meclisin kapısına kilit vurdular. 27 Mayıs’ta. Yetmedi meclisin seçtiği hükümetlere 12 Martta muhtıra verdiler. Yetmedi 12 Eylül’de bir daha meclise kilit vurdular. Yetmedi 28 Şubat’ta meclisin seçtiği, meclis içinden güç alan Refahyol hükümetinde ve Erbakan’a Anayasa Mahkemesi’ne çıkardılar. Adnan Menderes idam sehpasına yürüdü, Turgut Özal direndi. Ama hep birileri millete rağmen milleti idare etmeye kalktılar. Ne zamana kadar. AK Parti iktidara gelene kadar. Zannettiler ki, bizim dönemimizde de bunu yapabilirler. 27 Nisan E-muhtırası verdiler. Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakan idi. Ben de baş danışmanıydım. O geceyi iyi hatırlarım. Varılan karar şuydu. Bize verilen e- muhtıra aynen iade edilecek, aynen. İade ettik. Şimdi şerefli TSK görevini mükemmelen yapıyor. Kimse artık Türkiye’de darbeden bahsetmiyor. Asker sivil ilişkisi demokratik kurallar içerisinde yerine rayına oturdu."

17-25 Aralık Yolsuzluk Operasyonları'nı darbe olarak niteleyen Davutoğlu, "Dönemin Başbakanı diye seçilmiş Başbakan’a yani Adnan Menderes’in makamında oturan Başbakan’a dönemin Başbakan’ı diye iddianameler hazırladılar. Ama bu sefer kafalarını çok sert bir kayaya çarpmışlardı. İşte o dönemin başbakanı şimdi Cumhurbaşkanı, biz emaneti aldım ama onlar dönemin savcıları dönemin. Bütün bu demokrasi mücadelesinde bir an dahi başımıza önümüze eğmedik." ifadelerine yer verdi.

Başbakan Davutoğlu daha sonra Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Başbakan Davutoğlu’nun aydın programına eşi Sare Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Orman ve Su İşleri Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Azize Sibel Gönül, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, AK Parti Aydın milletvekilleri ve milletvekili adayları eşlik etti.