Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerini İç Güvenlik Paketini engellemekle suçladı. Davutoğlu, “HDP bunun öncülüğünü yapıyor, CHP kürsü işgallerine yöneliyor, MHP de bunları destekliyor. Bu tablo ibret verici bir tablodur. Engelleme kürsüde konuşan kişiye müdahale etmek, onun üzerine yürümek suretiyle ya da toplantıyı idare eden grup başkan vekiline yönelik bir takım müdahalelerde bulunmakla olmaz.” dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun annesi Fidan Yazıcıoğlu’nun cenazesine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, daha sora Sivas Valiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Sayın Muhsin Yazıcıoğlu’nun siyasi hayatta bıraktığı o cesur ve onurlu çizgi annesinin helal sütüyle beslenmiş olmasının, annesinden aldığı kültürün ürünüydü. Rahmetli Fidan Hanımı Dışişleri Bakanı iken de evinde ziyaret etmiş elini öpme şerefini de yaşamıştım. Gerçek bir Anadolu hanımıydı ve tutumuyla yaşında ki vakar ve misafirperverliğiyle hiç unutamadığımız bir hatıra yaşamıştık. Muhsin Yazıcıoğlu dostumuza da Allah'tan rahmet diliyorum. Allah cennete kavuştursun, ailesine ve tüm Sivaslı hemşehrilerimize taziyelerimi iletiyorum.” şeklinde konuştu.

“İÇ GÜVENLİK PAKETİNİ MUHALEFET ENGELLİYOR”

Meclis'te görüşülen İç Güvenlik Paketi ile ilgili yaşanan tartışma ve kavgalara da değinen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: "Son 3 gün içinde Meclis'te hiç ummadığımız manzaralarla karşı karşıya kalıyoruz. Özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik paketi ekim ayından beri 6-7 Ekim olaylarının sonrasında çok detaylı çalışmalarla hazırlanmış o zamandan beri gündemde olan bir yasadır. Yani bugünlerde Meclis'e sevk edilmiş olmakla birlikte aylardır daha kasım ayında benim detaylarını grup toplantısında kamuoyumuzla paylaştığımız bir yasadır. Bu süre içinde bu yasaya hiç bir katkıda bulunmayan, eleştirilerini hiçbir objektif temele dayandırmayan defalarca çağrı yaptığım halde hiç bir alternatif görüş getirmeyen muhalefet partileri, bir anda ortak bir çabayla şiddetle Meclisimize yakışmayan bir hareketle Meclisimize taşıyorlar. İki hafta önce bu yasa tasarısının tekrar gündeme gelmesini uzatmıştık. Geçen hafta uzattık, hep acaba sağduyulu bir şekilde muhalefet partileri bir kanaat beyan ederler mi diye. Kanaat beyan etmek yerine, demek ki bu arada perde arkasında bazı görüşmeler yaptılar ve bazı konularda mutabık kaldılar ki bir anda birbirleriyle anlaşması mümkün olmayan partiler bir çizgide buluştular. HDP bunun öncülüğünü yapıyor, CHP kürsü işgallerine yöneliyor, MHP de bunları destekliyor. Bu tablo ibret verici bir tablodur. Her şeyden önce siyaseten bunu uygulamak lazımdır. Ayrıca kullanılan yöntem engelleme olabilir. Meclis'te bununda bir usulü adabı vardır. Engelleme kürsüde konuşan kişiye müdahale etmek, onun üzerine yürümek suretiyle ya da toplantıyı idare eden grup başkan vekiline yönelik bir takım müdahalelerde bulunmakla olmaz.”

“BUNLAR MOLOTOFÇU KOALİSYON”

“İç Güvenlik Paketini engellemek için şiddet ortamı yaratanlar Meclis'i dahi şiddet ortamına dönüştürenler halk indinde bunun hesabını veremezler.” görüşünü savunan Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Onlara destek veren MHP de veremez. Hepsi birden molotof kokteylini savunuyor. Bunlar molotofçu koalisyon. Molotof koalisyonu. Onun karşısında da millet iradesini temsil eden AK Parti'nin grubu var. Bu grup daha önce çok imtihanlardan geçti. Birçok defa böyle şiddet engelleme ile karşılaştı. 2010 referandumuna giden süreçte neler yaşadığımızı herkes biliyor ama hiçbir zaman attığı adımdan ve Meclis adabına saygılı olmaktan vazgeçmedi. Gerekirse sabaha kadar oturumlar sürer ama bir daha bu ülkede molotofla yanmış genç kızlarımızı görmek istemiyoruz, yüzleri maskeli sokağa çıkmış demir bilyeyle ortalık kasıp kavuran vandallara izin vermeyeceğiz.”

“HDP, 6-7 EKİM OLAYLARINI MECLİSE TAŞIMAK İSTİYOR”

HDP’nin 6-7 Ekim'de yaşanan olayları şiddeti Meclis'e taşımaya çalıştığını öne süren Davutoğlu, “Diyarbakır’da, Batman'da, Şırnak’ta, Siirt’te nasıl şiddet olduysa aynı şiddeti Meclis'e taşımaya çalışıyor. Diğerleri de buna destek veriyor. Burası Büyük Millet Meclisi'dir. Burada herkes görüşlerini medeni bir şekilde dile getirir ve o medeni şekilde dile getirdikten sonra prosedür işler, engelleme yapmak isteyen kendi doğası içinde geçer. Ne zaman yasaya geçecek olsa o anda anlaşmış gibi üçü harekete geçiyorlar. Dolayısıyla bu tablo milletimizin önünde cereyan ediyor. Milletimiz bunu görüyor. Ama AK Parti Grubu olarak ben arkadaşlarımla da sürekli temas halindeyim. Arkadaşlarıma da gerekli talimatları verdim. Vakar içinde Meclis'te bulunacaklar, tahriklere kapılmayacaklar ama bu yasa ülkenin huzuru, güvenliğinin korunması, uyuşturucu ile mücadelenin de adım atılmasına bu yasa öyle veya böyle bu Meclis'ten geçecek.” ifadesini kullandı.

BaşbakanDavutoğlu basın toplantısının ardından havayoluyla Ankara’ya döndü.