Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin İstanbul mitinginde, İstanbul için 4 müjde verdi. Davutoğlu, gerekirse İstanbul’un ekolojik sistemini korumak için özel yasa çıkaracaklarını söyledi. Davutoğlu, ayrıca Anadolu Yakası’na New York’taki Central Park’tan daha büyük bir park yapacaklarını belirtti.

AK Parti’nin Büyük İstanbul Mitingi Yenikapı Miting Alanı’nda yapıldı. Mitinge Davutoğlu’nun yanı sıra İstanbul milletvekili adayları katıldı. Burada partililere seslenen Davutoğlu, İstanbul için 4 proje düşündüklerini vurguladı. Konuşmasında Devlet Bahçeli’ye de yüklenen Davutoğlu, ‘milli’ vurgusu yaptı. “Sayın Bahçeli ‘milli’ kelimesinin sadece kelime anlamını bilir” diyen Davutoğlu, gençlere, kadınlara ve işçilere yönelik projelerinden de söz etti.

Davutoğlu’nun Yenikapı mitinginden satır başları şöyle: “Kim İstanbul’un kimliğine dokunursa, tarihine zarar verirse karşısında bizi bulacak. Gerekirse İstanbul’un bu zenginliğini korumak için İstanbul’a özel yasa çıkaracak, çocuklarımıza İstanbul’umuzu emanet edeceğiz. İstanbul’un güzelliğine güzellik, huzuruna huzur katmak için gece gündüz çalışıyoruz. İstanbul’un ekolojik özelliklerine, Boğaziçi’ne, yedi tepesine, Karadeniz’ine, Marmara’sına sahip çıkacağız. Bugüne kadar yeşil alanı yüzde 75 artırdık. Anadolu Yakası’nda kuracağımız Kanun Sultan Süleyman Ormanı yüzölçümü ile New York’taki Central Park’ın iki katından daha fazla büyüklüğe sahip olacak. Avrupa Yakası’nda da Alibeyköy Şehir Ormanı’nı kuruyoruz.”

‘5 BİN METREKARE ALANA SAHİP 200 PARK YAPIYORUZ’

İstanbul’daki yoğun şehirleşmenin ve trafiğin önüne geçmek binaların yoğun olduğu yerlerde nefes alan alanlar açmak için her biri 5 bin metrekare alana sahip 200 park yapıyoruz. Üstelik bu parkların altı da otopark olacak. Bir yanda parklar yaparken, bir yanda yatay mimariye uygun yeni kasabalar, yeni mahalleler inşa edeceğiz. Böylece yeşil alan olarak düşünülen yerlerdeki evler ve apartmanlar bu kasabalara transfer olacak. Bu projelerimizle İstanbul’un ekolojik zenginliğini muhafaza edecek, güzelliğine güzellik katacağız.

HUZUR VE GÜVEN ŞEHRİ PROJESİ

Üçüncü teminatımız, bu şehir huzur ve güven şehri olacak. Zaten bir şehri yaşanabilir kılan en önemli şey huzur ve güvendir. Bu nedenle hiçbir zaman sokaklarımızın, parklarımızın güvenliğini ihmal etmedik, etmeyeceğiz. Bizim medeniyetimizin aynası olan şehirlerimiz asla suça teslim olmayacak. Dev bir projeyi hayata geçiriyoruz. Projemizin adı ‘Huzur ve Güven Şehri.’ Huzur ve güven şehri olarak İstanbul’da uyuşturucuya karşı mücadelede ve her alanda her türlü tedbiri alıp İstanbul’u huzur ve güven diyarı olarak gelecek nesillere armağan edeceğiz.

Trafik sorununa kesin çözümler bulacağız. Her iki yakaya şehir hastaneleri yapıyoruz. Anadolu Yakası’na 3 bin 800 yataklı Sancaktepe Şehir Hastanesi, Avrupa Yakası’na 2 bin 682 yataklı İkitelli Şehir Hastanesi yapıyoruz. Ayrıca 50 sağlık tesisi daha yapacağız.

Dördüncü olarak İstanbul’u ulaşılabilir, her köşesi birbirine bağlanan, her yere ulaşılabilir bir şehir kılacağız. İstanbul’u rahatlatmak için gösterdiğimiz çabanın, aldığımız mesafenin şahidisiniz.

Dünyada ilk olan bir projemizi İstanbul’da hayata geçireceğiz. Üçüncü havalimanının hemen yanına 3 milyon metrekare alanda yemyeşil bir fuar ve kongre merkezi kuracağız. İstanbul’un dört bir yanından kardeşlerimiz aileleri ile çocukları ile burada vakit geçirebilecek.

Beşinci olarak İstanbul dünyanın küresel şehirler endeksinde en üst sırada yer alacak. İstanbul’u bir dünya şehri, bir finans şehri, bir finans merkezi, dünyanın bütün uçaklarının uğradığı, bütün fikirlerinin gelip tartışıldığı bir küresel başkent yapacağız.

‘BAHÇELİ SADECE ‘MİLLİ’NİN KELİME ANLAMINI BİLİR’

İlk milli uçağımızı yapıyoruz. İlk milli muharip uçağımız inşallah bu semalarda en geç 2023’te uçuyor olacak. Milli gemi, milli denizaltı, milli yüksek hızlı tren, milli tank, milli otomobil yapıyoruz, milli aşı üretiyoruz, milli uzay ajansını kuruyoruz, milli nükleer enerji yapıyoruz. Sayın Bahçeli millinin sadece kelime anlamını bilir. Biz ise dünyaya milli ve yerli bir siyasi hareketin bir ülkeyi nasıl ayağa kaldırdığını gösteriyoruz. Biz milliği kağıt üzerinde değil, yavru vatan ile ana vatanı dünyada ilk defa gerçekleştirilen bir proje ile buluşturarak yapıyoruz. Proje ile yavru vatanın 50 yıllık içme ve kullanma suyu karşılanacak, 70 bin dekarlık alan sulanacak.

‘ÖZGÜRLÜKÇÜ, KATILIMCI ANAYASA…’

Allah’ın izniyle 1 Kasım’da sizlerden emaneti alacak, tıpkı geçmişte yaptığımız gibi reform üstüne reform yapacağız. Özgürlükçü, katılımcı demokrasiyi esas alan Türkiye’ye yakışan yepyeni bir anayasa yapacağız. Bütün meselelerin çözüm yerinin Meclis ve siyaset kurumu olduğunu herkes bilecek ve hazmedecek. Seçim barajını temsilde adalet, yönetimde istikrar ilkesine göre yeniden düzenleyeceğiz. Geleneksel irfan merkezlerine, cemevlerine hukuki statü kazandıracağız. Büyükşehir kanunlarındaki aksaklıkları giderecek, ilçe belediyelerinin kaynaklarını artıracağız. 1 Kasım Türkiye için yeni ve hayırlı bir başlangıç, bir dönüm noktası olacak.

İŞ VE EŞ VAADİ

Anne doğum yaptıktan sonra ilk çocuğa 300, ikinci çocuğa 400, üçüncü çocuğa 600 lira ailelerimize veriyoruz. İşçi ve memur annelere doğum sonrasında ilk çocukta 2 ay, doğum izninden sonra, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay kısmi zamanlı çalışma ama tam ücret imkanı vereceğiz. İşe başladığınızda çocuğunuzun gitmesi için belediyelere kreş mecburiyeti getiriyoruz. Her belediye kreş açacak. Çocuk okul yaşına geldiği zaman kitapları bedava, elinde labtop, karşısında akıllı tahta, elinde her türlü imkanı ile okullar olacak. Her çocuğumuza bir müzik enstrümanı çalma ve aynı zamanda da bir spor lisansı alacak kadar spor imkanı tanıyacağız. Gençlerin tümüne ücretsiz internet sağlayacağız.

Dünyayı göresiniz diye gençlerden pasaport harcı almayacağız. İnşallah önümüzdeki yıl da Avrupa Birliği yolunda dev bir adım atıp Şengen’e geçişin önünü açacağız. Gençlerimizin yurtiçi seyahatlerinde Türk Hava Yolları yüzde 20, yurtdışı seyahatlerde yüzde 25 indirim yapacak. Çalışan gençlerimizin bursları kesilmeyecek. Genç okulu bitirdiği zaman ‘ben iş arıyorum’ dediği zaman, ‘git kendine bir iş bul’, işverene de diyeceğiz ki ‘her istihdam ettiğin gencin maaşını bir yıl Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti verecek.’

Genç, ‘ben iş kurmak istiyorum’ dediğinde, anasının ak sütü gibi helal 50 bin Türk lirasını karşılıksız olarak vereceğiz. Sermayemi artırmak istiyorum derse, 100 bin lira da faizsiz kredi vereceğiz. Gençlerimizden 3 yıl vergi almayacağız, esnaflarımıza 100 bin liraya kadar kredi vereceğiz. Genç çiftçilerimize 30 bin lira karşılıksız hibe vereceğiz. Bizim ulaşmadığımız kimse olur mu, bizim sahip çıkmadığımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olur mu? Asgari ücreti 1300 lira yapıyoruz. Ayrıca gençlerimiz iş ve aş sahibi olduktan sonra eş sahibi olabilmeleri, evlilikleri için de çeyiz hesabı açtırırlarsa yüzde 20 desteği de hükümet olarak biz vereceğiz. Konut almak isterlerse konut peşinatının yüzde 15’ini bir vereceğiz. TOKİ üzerinden dar gelirlilerimizi ayda 240 lira ücretle ev sahibi yapacağız. Emeklilerimize 1200 lira daha ek katkı sağlıyoruz."