AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, olası bir koalisyon oluşumu için kendilerine gelecek partilere şartını, "Rövanşist duygularınızı bir yana bırakın, baltalarınızı gömün." şeklinde özetledi. Davutoğlu, "Bizimle koalisyon kurmaya niyet edecek olanlar ya da o düşünce içinde olanlara ilk çağrımız; yumruklarını çözsünler, silahlarını gömsünler, baltalarını gömsünler. Yumruklarınızı çözün bu ülkenin geleceğini hep beraber konuşalım. Baltalarınızı gömün, savaş baltalarınızı, rövanşist tutumlarınızı, her şeyi sizinle konuşalım." dedi. Davutoğlu, ayrıca bir hesaplaşma vaadi verenlere karşı da "Rövanşist bir siyasi söylem geliştirirseniz altında kalırsınız. Devri-i sabık yaratalım, önce rövanş alalım sonra siyaseti yapalım demeye başlarsanız bunun altında kalırsınız." ifadesini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin yeni milletvekilleri ile ilk kez grup toplantısında bir araya geldi. Burada konuşan Ahmet Davutoğlu, koalisyon ihtimallerine ilişkin partisinin şartlarını da açıkladı.

'CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ MEŞRUİYETİNİ TARTIŞMA KONUSU YAPMAYIZ'

Davutoğlu'nun koalisyon için açıkladığı şartlardan birisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili oldu. Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı makamını hedef alan her şey bizi hedef almıştır. Cumhurbaşkanımızla ilgili öyle bir hava estiriliyor ki meşruiyet tartışması açılmaya çalışılıyor. Bu makamın meşruiyetini tartışma konusu yapmayız. Ayrıca buradan da eğer bir siyasi bir çözüm bütün bu tablo içinden çıkacaksa tekrar söylüyorum; herkes var olan anayasal sürecin dokusuna doğasına saygı göstermelidir. Bu anayasal süreçte de hükümet kurma görevini verecek makam Cumhurbaşkanlığı'dır." şeklinde konuştu.

'RÖVANŞİST SÖYLEMİN ALTINDA KALIRSINIZ'

"Bütün bu tablo karşısında bizim çağrımız açıktır. Biz kendi muhasebemizi yaparız, istişari kanallarımız çalışır. Taviz vermeyeceğimiz ahlaki ilkeleri vurguladım. Birliğimiz beraberliğimizi ve vizyonumuzu anlattım." diyen Davutoğlu, şu uyarıyı yaptı: "Onlara çağrımız da rövanşist bir siyasi söylem geliştirirseniz altında kalırsınız. 'Devri-i sabık yaratalım, önce rövanş alalım, sonra siyaseti yapalım' demeye başlarsanız bunun altında kalırsınız."

AK Parti döneminin "devr-i sabık yaratılacak bir devir" olmadığını savunan Davutoğlu, gerekçelerini ise şu şekilde sıraladı: "Aksine milli gelirin dört misli arttığı, Türkiye’nin yükselen bir küresel güç haline geldiği, hasta adam vasfından çıkıp dünyada her yerde iddialı bir şekilde başı dik durduğu bir aydınlık dönemdir."

'GEÇMİŞLE İLGİLİ MUHASEBE YAPMAYA HAZIRIZ'

Muhalefet partilerine muhasebeye hazır olduğu mesajı veren Davutoğlu, "Geçmişle ilgili ne muhasebe yapmak isterseniz bu muhasebeyi yapmaya hazırız. Hiçbir şekilde herhangi bir muhasebeden kaçınmadık, herhangi bir hesaplaşmadan da kaçınmayız. Bizi böyle bir hesaplaşmaya davet edenlere veya edecek olanlar son 13 yıl içinde milletimizin elde ettiği kazanımlara bir baksınlar. Kendilerinin arabalarıyla geçtikleri duble yolları, rahat bir şekilde indikleri havaalanlarını, bindikleri yüksek hızlı treni, istedikleri lehçe ile konuştukları siyasi propaganda ortamını, özgürce yazdıkları çizdikleri ve 28 Şubat ya da 12 Eylül şartlarının bir daha olmayacağı şekilde haklarını kullandıkları özgürlük ortamını, işkencenin sıfırlandığı karakollarımızı hatırlasınlar. Varsa bir hesaplaşma hodri meydan, millet bu hesabı görür. Önce hesaplaşma sonra helalleşme diye bir tabiri ortaya atanlar şunu bilsinler ki millet hesabı gördüğü için bütün bu saldırılara 7 düvelin tabiri caizse yüklenmesine rağmen bizi birinci parti yaptı ve sorumluluğu bize verdi. Biz bu sorumluluktan hiçbir zaman kaçmadık kaçmayız. Hesaplaşmaksa buna da hazırız. Helalleşmekse buna dünden hazırız." ifadelerini kullandı.

'BALTALARINIZI GÖMÜN, SIKILI YUMRUKLA TOKALAŞILMAZ'

Kendilerinin kimseye rövanş nazarıyla bakmalarının söz konusu olmadığını savunan Davutoğlu, şunları söyledi: "Bize geleni de niçin geldin diye sigaya çekmemiz de söz konusu değil. Geçmişte aramızda ne olmuş olursa olsun bu ülkenin her bir vatandaşını her bir siyasi partisini bu ülkenin asli unsuru olarak görürüz. Herkesle konuşuruz, kapımızı açık tutarız, gönlümüzü açık tutarız. Gelen buyursun gelsin. Ama o gönüle girmenin de belli ahlaki ilkeleri ve temel prensipleri olduğunu da herkes bilmeli. Bizimle koalisyon kurmaya niyet edecek olanlar ya da o düşünce içinde olanlara ilk çağrımız; yumruklarını çözsünler, silahlarını gömsünler, baltalarını gömsünler. Yani yumrukla sahaya çıkıp sonra da tokalaşmak, koalisyon nihayet bir tokalaşmadır bir musafahadır bu anlamda, yumrukla tokalaşılmaz musafaha yapılmaz. Yumruklarınızı çözün bu ülkenin geleceğini hep beraber konuşalım. Baltalarınızı gömün, savaş baltalarınızı, rövanşist tutumlarınızı, her şeyi sizinle konuşalım. Ama yumrukla bizi diz çöktüreceğinizi zannediyorsanız bunu deneyen çok oldu. Hiç kimse başaramadı. Siz de başaramazsınız. Dış çevrelerden içerden her yerden gelen tehditlere manipülasyonlara baskılara nasıl direndiğimizi milletimizi de bilir tarih de bilir bütün kardeş halklar da bilir."