Başbakan Ahmet Davutoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik aldıkları 5 yeni karar ve düzenlemeyi açıkladı. Davutoğlu, sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapılacağını belirtti. Arzu eden hekimlere sabit döner sermayenin üzerindeki döner sermeye gelirlerinde de emeklilik priminin kesilmesi imkanı getirileceğini bildiren Davutoğlu, isteyen doktorlara 70 yaşına kadar da çalışma imkanı getirileceğini haber verdi. Yapılacak yeni bir düzenleme ile mali sorumluluk sigortasına vakıa başına olan 400 bin TL üst tazminat limitinin, özellikle riski yüksek cerrahi branşlarda 600 bin TL’ye ve 800 bin TL’ye çıkarılacağını söyleyen Davutoğlu, son olarak da yıpranma payı fiili hizmet zammı taleplerinin değerlendirilmesi konusunda çalışma yapılması için talimat verdiğini ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’da Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Şifa Veren Ele Vefa” adlı programa katıldı. Davutoğlu, konuşmasının sonunda ise sağlık çalışanlarına yönelik alınan bazı kararları açıkladı.
“Tıp Bayramı vesilesiyle size bazı güzel haberlerimizi de paylaşmak isterim. Evvelsi gece ilgili bakan arkadaşlarla ekonomik koordinasyon genişletilmiş ekonomik değerlendirme toplantısı sonrasında sağlık bakanımızla oturduk. Şu aşamada Türkiye’nin bütçe imkanlarında neler yapılabilir üzerinde çalıştık. Birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.” diyen Davtuoğlu, ardından alınan 5 kararı açıkladı. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Birincisi; Tıp Bayramı vesilesiyle vefakar sağlık çalışanlarımızın nöbet ücretlerinde önemli bir iyileştirmeye gidiyoruz. Yapacağımız düzenleme ile nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapıyoruz. Hekimlerimiz yanında diğer sağlık çalışanlarına da bu zamlı nöbet ücretlerinden yararlandıracağız. Düzenleme ile daha önce 2014 yılı Ocak ayında 6514 sayılı kanun ile yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde nöbet tutanlarda normal nöbet ücretlerinin yüzde 50 zamlı ödenmesi hakkı getirilmişti. Yapılan bu düzenleme ile aciller ve diğer resmi yerlerde nöbet tutanların ücretlerine yüzde 75 zam gelmiş oluyor.”

DÖNER SERMAYEDEN EMEKLİLİK PRİMİ KESİLMESİ

Davutoğlu ikinci düzenlemeyi ise şöyle açıkladı: "Yine özellikle döner sermaye emeklilik bağlantısı çerçevesinde 2010 yılında halen hekimlerimizin sabit döner sermaye gelirlerinden emeklilik primi kesilerek ikinci bir emekli aylığı elde etme imkanı getirilmişti. Bu düzenleme aynen devam edecek. Ancak artı olarak sabit döner sermaye ödemelerinin üzerindeki gelirlerinin emeklilik primine tabi tutulması söz konusu değildir. Arzu eden hekimlerimize sabit döner sermayenin üzerindeki döner sermeye gelirlerinde de emeklilik priminin kesilmesi imkanı getirilerek emekliliklerinde daha yüksek aylık almalarına fırsat verilmiş olacaktır. Düzenleme isteğe bağlı olup herhangi bir zorunluluk söz konusu değildir. Bu primlerde ayrıca bir düenleme yapılıp yapılmayacağı konusunda tekrar çalışacağız."

DOKTORLAR 70 YAŞINA KADAR ÇALIŞABİLECEK

Davutoğlu, üçüncü düzenlemenin ise doktorların çalışma yaşı hakkında olduğunu belirterek, şöyle ekledi: "Üç; ülkemizin hekim ihtiyacını en iyi siz biliyorsunuz. Ve artık hekimlerimiz de maşallah ben Sare hanımdan da birçok doktor dostumdan da çok ileri yaşlara gelmiş ama eli titremeden çok ciddi ameliyatlar yapan hekimlerimizin varlığını biliyorum. Hekim sayımızdaki açık ve çalışmak isteyen hekimlerimiz, ki çok sayıda bu talep vardı bu yönde, bu çalışmak isteyen hekimlerimizin talepleri halinde herhangi bir zorunluluk getirmeden ve herhangi bir yük getirmeden 70 yaşına kadar çalışma fırsatı vereceğiz. İsteyen bu doktorluğu aşkla yapmak isteyen herkes tek istisna olarak bu alanda daha uzun süre çalışma imkanı bulacak."

MALİ SORUMLULUK SİGORTASI YÜKSELTİLİYOR

Davutoğlu, dördüncü düzenlemeyi ise şöyle duyurdu: "Özellikle şiddete maruz kalan hekimlerimiz çalışanlarımızla ilgili olarak hekimlerimizin meslekleri icabı yapmış oldukları tıbbi işlemler nedeniyle haklarında açılan tazminat davalarında karşılaştıkları çok yüksek tutardaki mali riskler için 2010 yılında mali sorumluluk sigortası getirilmişti. Bu çok önemli bir husus çünkü hem şiddete maruz kalıyor hekim, o stres altında bir operasyon yapıyor, bir tıbbi müdahalede bulunuyor. O esnada da acaba bir hata yapıp bir de bunun maddi olarak da risk altına girer miyim korkusuyla ameliyatı gerçekleştiriyor. Mutlaka hepimizde hata olabilir. Bir kasıt olmaksızın hata olduğunda bunun da tıbbi değerlendirmesi yapılır. Ama doktorlarımızı sürekli bu stres altında olmaları hataların sayısını artırır hataları azaltmaz. Bu nedenle ödenecek primlerin yüzde 50’si, ki yüzde 50’si de kamu ya da özel işveren tarafından ödenmesi o zaman sağlanmıştı, yapacağımız yeni düzenleme ile mali sorumluluk sigortasına vakıa başına olan 400 bin TL üst tazminat limiti özellikle riski yüksek cerrahi branşlarda 600 bin TL’ye ve 800 bin TL’ye çıkarılacaktır. Bu sayede hekimlerimizin 400 bin TL’yi aşan tazminat ödemelerinde limitleri yüzde 50 ve yüzde 100 artırılarak sigorta güvencelerinin koruma düzeyi yükseltilmiştir. Düzenlemede ödenmekte olan primlerde herhangi bir artış da söz konusu olmayacaktır."

FİİLİ HİZMET ZAMMI

Davutoğlu, sonuncu ve beşinci düzenleme içinde "Birçok meslekte söz konusu olan ancak çok önemli sadece çok ayrıcalıklı meslek kurumlarında uygulanmış olan yıpranma payı fiili hizmet zammı taleplerinin söz konusu olduğunu biliyoruz. Bu konuda da özellikle ayda belli saat nöbet tutan hekimlerimiz sağlık çalışanlarımız için bu fiili hizmet zammının mahiyeti konusunda atılacak adımlar konusunda çalışmaların bir an önce tamamlanması talimatını verdim. Kademeli ve basamaklı bir şekilde de bu çalışmalar inşallah en kısa zamanda tamamlanacak." ifadelerini kullandı.