Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin pilot olarak belirlenen 39 ilinde PKK, DEAŞ ve DHKP-C unsurlarına karşı başlatılan huzur operasyonlarında bin 302 terör zanlısının gözaltına alındığını bildirdi. Operasyonların süreceğine vurgu yapan Davutoğlu, “Silahlar bırakılana, silahlı gruplar Türkiye’yi terk edene kadar, DEAŞ terörü Türkiye’ye tehdit olmaktan çıkana kadar Suriye’den bu operasyonlar devam edecek, kimse ham hayal görmesin.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB Genel Merkezinde gerçekleştirilen ‘Teröre Karşı Sivil İnisiyatif’ programına katıldı.

Çözüm süreci konusunda iradelerinin hala da sabit olduğunu kaydeden Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Ama çözüm süreci istismar edilerek eğer polislerimiz evlerinde şehit edilecekse, esnafımız Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki kardeşlerimiz haraç baskısı altında kepenklerin kapatılması baskısı altında olacaklarsa, biz böyle bir çatışmasızlığı kabul etmeyiz. Eğer çatışmasızlıktan kastınız kamu düzenini ihlal edilerek alternatif mahkemeler kurmaksa, kamu düzeni yok sayılarak vatandaşlarımız üzerinde baskı uygulamaksa, seçim döneminde köylere mezralara gidip 'buradan oy yüzde 100 çıkmazsa, seçimden sonra görürüz' diye tehdit savurmaksa, biz böyle bir çatışmasızlığı kabul etmiyoruz. Ama eğer çatışmasızlıktan kastettiğiniz, 2013 Mayıs ayında silahlı unsurların Türkiye’den çekilmesi, silahların bırakılması, dağ ve tepelerin sadece oraya giden çiftçi, köylülerin yaylaları olarak vatandaşların ve turistlerin gezdiği yaylalar olması ise o zaman çatışmasızlık, silahları bırakma ise çözüm süreci bir anlam taşır.”

Söz konusu operasyonların sürdürüldüğünü anlatan Davutoğlu, “Silahlar bırakılana silahlı gruplar Türkiye’yi terk edene kadar DEAŞ terörü Türkiye’ye tehdit olmaktan çıkana kadar Suriye’den bu operasyonlar devam edecek, kimse ham hayal görmesin.” dedi.

Sınır ötesinde sadece DEAŞ ve PKK kamplarını, Türkiye’ye saldırının planlandığı o kampların yok edilmediğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu: “Aynı zamanda eş zamanlı olarak 3. ayak olarak Türkiye’nin bütün şehirlerinde ama pilot olarak belirlenen 39 ilde 23-24-25 Temmuz’dan başlamak üzere bugün kadar devam eden operasyonlarda her an terör yapma potansiyeli taşıyan PKK, DEAŞ ve DHKP-C unsurlarına karşı huzur operasyonları yapıldı. Bunun neticesinde güvenlik zirvesinde aldığım notlara göre Çarşamba gece yarısı itibariyle bin 302 terör zanlısı gözaltına alındı. İstanbul, Ankara ve İzmir sokakları ve diğer şehirlerimizin sokakları silahlı gösteri yapan, yüzlerini maskeyle kapayan vandalların hareket alanı haline gelmeyecektir. İstanbul’un her semti gibi Gazi mahallesi de Okmeydanı da emin olacaktır, her yerde özgürlükler teminat alındığı gibi güvenlik ve kamu düzeni de teminat altına alınacaktır.”