Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinde yer alma teklifini kabul ederek partisinde tartışmalara neden olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'e teşekkür etti. Davutoğlu, Türkeş'in 'bütün baskılara karşı Anayasa'nın ve böyle bir kritik dönemde devlet adamı ahlakının gereğini gösterdiğini' savundu. Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'ye de "Şimdi Sayın Bahçeli dün yaptığı açıklamada bu tavrı 'tarihin yazacağını' söylüyor. Tarih sorumluluktan kaçanları da yazacak. Tarih, millet beka mücadelesi verirken ‘hayır, hayır, hayır’ diyenleri de yazacak." cevabını verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti İletişim Merkezi (AKİM), '2 Milyon Gülen Yüz' ödül törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, dün seçim hükümeti için muhalefetten milletvekillerine yaptığı bakanlık teklifine de değindi. Davutoğlu, “Hepinizin takip ettiği gibi dün değerli milletvekillerine teklifi yaptık. Hepsine teşekkür ediyorum, cevap vermiş olanlara. Nihayet bu bir tekliftir kabul edip etmemek onların iradeleridir. Siyasi parti iradeleri değildir.” dedi.

Ardından da teklifi kabul ettiği için parti içinde tartışmalara neden olan MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş hakkında şu ifadeleri kullandı: “Evet diyen Sayın Tuğrul Türkeş’e huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Bütün baskılara karşı Anayasa'nın gereğini, siyasi ahlakın ve böyle bir kritik dönemde devlet adamı ahlakının gereğini gösterdiği için Sayın Türkeş’e bir kez daha teşekkür ediyorum. Büyük baskı altına alındı, dirayetle direndi. Dün kendisiyle olumlu cevabını aldıktan sonra görüştüğümde kendisine de ifade ettim. Böyle dönemler ağır sorumluluk alma ahlakına, devlet ahlakına sahip olanları da olmayanları da ortaya koyar. Terörle mücadele ediyoruz. Türkiye etrafında bir ateş çemberi olan bir ülke olarak son 30 yılın belki de en kritik güvenlik sorunları ile karşı karşıya. Küresel ekonomik kriz var. Ülkenin 13 yılda elde ettiği kazanımlar ile ilgili ciddi riskler var ve ülkenin istikrarı itibarıyla da önemli yüzleşmelerle de karşı karşıyayız. Böyle bir dönemde eğer bir kişi kendisine yapılan bakanlık teklifini reddediyorsa bu ağır sorumluluktan kaçıyor demektir. Ama eğer bir kişi Sayın Türkeş gibi bu teklifi kabul ediyorsa bir menfaat peşinde değil ülkenin geleceği peşinde olduğunu ortaya koymuş demektir.”

Davutoğlu, Türkeş’in 'evet' demesini 'tarih ihanetleri yazacak' şeklinde değerlendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de şu cevabı verdi: “Şimdi Sayın Bahçeli dün yaptığı açıklamada, bu tavrı 'tarihin yazacağını' söylüyor. Tarih sorumluluktan kaçanları da yazacak. Tarih, millet beka mücadelesi verirken ‘hayır, hayır, hayır’ diyenleri de yazacak. Kahramanca şehit düşen mehmetçiklerimiz mücadele ederken, bir bakanlık görevinin gereğini dahi yapmaktan kaçanları da yazacak. Kaçmakla yetinmeyip mehmetçiğin kanları üzerinden siyaset yapanları da istismar edenleri de yazacak. Bizim siyasi ahlakımızı kimse sorgulayamaz.”

Davutoğlu, yaptığı bakanlık tekliflerini 'ahlaksız teklif' olarak niteleyen muhalefet partilerine de şöyle seslendi: “Dün bazı MHP sözcüleri, bazı CHP sözcüleri de bunu 'ahlaksız teklif' olarak ifade ettiler. Ahlakın nihai kriteri, ülkesi ve milleti için ne yaptığıdır. İkinci önemli kriteri de Anayasa'nın gereğidir. Bizim bu tekliflerimize 'ahlaksız teklif' diyenler, açıkça Anayasa'ya ahlaksız ithaf ediyorlar. Çünkü Anayasa böyle söylüyor. Biz bu Anayasa'yı değiştirmek istiyoruz. Biz bu Anayasa'nın özellikle 12 Eylül'den kalan o bazı otoriter zihniyeti yansıtan maddelerini hatta tümüyle değiştirmek istiyoruz. Ama bu Anayasa geçerli oldukça da onun gereğini yapmak siyasi ahlakın zorunlu bir gereğidir. Bundan kaçınıp daha sonra da siyasi ahlak dersi vermeye kalkışmak kimsenin haddi değil. Siyasi ahlak herşeyden önce dürüst, şeffaf olmayı, ilkeli olmayı ve millet dertte iken deva olmayı gerektirir. Millet dertte iken yüzünü başka yöne çevirip 'ne haliniz varsa görün' diyenler siyasi ahlaktan bahsedemezler. Anadolu insanı, Rumeli insanı son 2,5 ay içinde yaşananları yakinen görüyor.”