Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında takınacakları tutumu “Biz bu ülkeyi bir an dahi hükümetsiz bırakmamak için her türlü çabayı gösterdik, göstermeye devam edeceğiz.” diye anlattı. Davutoğlu, “Milli iradeye saygılı olacağız ve bunun gereğini yapacağız. Ama bütün bu çabaları gösterdikten sonra eğer tekrar tekrar milli iradeye başvurmak gerekirse gençlik kolları ile birlikte AK Parti teşkilatları dimdik ayaktadır ve yeni bir seçime de hazırdır.” dedi.

'BU HAREKETE KİM BİR DAMLA TER DÖKMÜŞSE ONUN TERİNE SAYGI DUYMAK VARDIR'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’da Gölbaşı Vilayetler Evi'nde AK Parti Gençlik Kolları Vefa İftarı’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, AK Parti’nin 'erdemliler hareketi' olarak kurulduğunu ve bir ahlaki öze sahip olduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, “Biz her zaman ahlaki özü muhafaza etmeye devam edeceğiz. Bu ahlaki özde birbirine saygı vardır, birbirine hürmet vardır, vefa duygusu vardır. Vefa duygusu ile bir araya gelip selamlaşmak üzerinden tekrar geçmişi yad etmek, geleceği inşa etmek vardır. Bu ahlak hareketi içinde kim bu davaya bir damla ter dökmüşse, onun terine saygı duymak vardır. Gençliğin en önemli hususiyeti dünyadaki her türlü adaletsizliğe ve eşitsizliğe başkaldıracak cesareti yüreğinde hissetmektir. İşte AK Parti gençliği başladığı andan itibaren böylesi bir ahlaki özle hareket etti, böyle bir ahlaki özle yola devam edecek.” şeklinde konuştu.

AK Parti hareketinin aynı zamanda 'bir tarihi duruş hareketi' olduğunu savunan Davutoğlu, “Duruşu olmayanın istikameti olmaz. Duruşu olmayanın bastığı coğrafyanın anlamı olmaz. Duruşu olmayanın tarih içinde yürüyüşün herhangi bir şekilde dayandığı temel olmaz. AK Parti bulunduğu mekana anlam katan yürüdüğü tarihe yeni bir veche ve yeni bir hedef ortaya koyan bir harekettir. Ne olursa olsun ahlaki özümüzden fedakarlık ve feragat etmeyeceğiz. Ne olursa olsun tarihi duruşumuzun herhangi bir şekilde zaafa uğramasına izin vermeyeceğiz. Bunun da en önemli garantisi sağlam bir gençlik teşkilatına sahip olmasıdır.” diye ekledi.

'BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NEREDE YAŞANMIŞSA BUGÜN ORADA ÇATIŞMA VAR'

Ardından Türkiye’nin etrafındaki ülkelerden örnekler veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti: “Şimdi etrafınıza bakınız. Birinci Dünya Savaşı’nda nerelerde savaş yaşanmışsa bugün o bölgelerde büyük çatışmalar yaşanıyor etrafımızda. 100 yıl önceki ecdadın savaştığı her yerde şu anda kardeş kanı dökülüyor. İşte Trablusgarp Savaşı’nın devamı olan Libya. 100 yıl önce ve 100 yıl sonra. İşte hâlâ türküleri okunan, okunduğu zaman yüreğimize işleyen Yemen türküleri ile andığımız Yemen. Kardeş kavgası içinde. İşte Filistin. Son Osmanlı askeri Gazze’den ayrılırken bütün şeyleriyle son kalan birlik şehadete eriştiği için Şecaiye adı verilen cesurlar kahramanlar tepesi. Geçen sene İsrail tarafından bombalanan bölgenin adıydı. İşte Şam, Bağdat. Kut’ül Ammare 1916’da büyük bir kahramanlık destanı olarak sömürge ordularına Türk, Arap, Kürt, Sünni, Şii, Müslüman, Hristiyan bütün bir Iraklıların hep beraber Osmanlı ordusu altında verdiği savaşın 100’üncü yılını da gelecek sene idrak edeceğiz. Ve işte Balkanlar’da yarından sonra Srebrenitsa’nın 20 yıl töreni için orada olacağım. Balkan Savaşları’ndan sonra yaşanan büyük acılar. 100 yıl önce parçalanan coğrafyanın bugünkü hamileri bugünkü temsilcileri sizlersiniz. AK Parti hareketidir. 100 yıl önce eti tırnaktan koparırcasına birbirinden koparılan coğrafyaların sınır geçiriyoruz diyerek birbirinden ayrılan köylerin kasabaların aşiretlerin ailelerin bugün bir birleşme kaderi varsa o kaderi çizecek olan varsa o AK Parti kadrolarıdır.”

'AK PARTİ TARİHİ DURUŞUNU KAYBETSEYDİ, YABANCI YAYIN ORGANLARI AK PARTİ’Yi ÖVGÜLERLE ANARDI'

AK Parti’nin son 3-5 yıldır üzerine gelinmesinin sebeplerinin de burada aranması gerektiğini savunan Davutoğlu, “Uluslararası medyada Türkiye’yi karalamak için yapılan kampanyalar, Türkiye içinde yürütülen çabalar çalışmalar, neredeyse AK Parti üzerinden bir büyük rövanşizm içinde yürütülen ve birbirine ihtilaflı birçok grubu bir araya getiren o karalama çabalarının arkasında hep aynı gerekçe var. Şundan emin olunuz eğer AK Parti hareketi 2001’de çıkarken savunduğu değerlerden feragat etseydi, eğer AK Parti hareketi savunduğu ahlaki ilkeleri terk etseydi, eğer AK Parti hareketi tarihi duruşunu terk edip Gazze’deki zulme sessiz kalsaydı, Mısır’daki diktaya sessiz kalsaydı, Suriye’deki mazlumlara kucak açmasaydı bugün muhtemelen bütün o yabancı yayın organlarında AK Parti övgülerle anılırdı. Eğer bugün AK Parti hareketine yönelik bu saldırılar içeride ve dışarda devam ediyorsa savunduğumuz değerler ve her zaman her yerde ayakta tuttuğumuz tarihi duruş sayesindedir.” ifadelerini kullandı.

'MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ BU DAVANIN EMİN ELLERDE OLDUĞUNU GÖSTERDİ'

Ardından hükümet kurma çalışmalarına değinen Başbakan Davutoğlu, “Milli iradeye saygılıyız. Çıkan sonucun gereği neyse onun için bir aydır çaba içerisindeyiz, gayret içindeyiz. Ama TBMM Meclis Başkanlığı seçimi de gösterdi ki AK Parti hareketi 258 arkadaşımızın hiçbir fire vermeden son tura kadar omuz omuza durması göstermiştir ki bu dava emin ellerdedir. Ve bu davayı engellemek isteyenlere karşı en büyük gücümüzle omuz omuza vermiş olduğumuz bu haldir. Diğer partiler içinde yaşanan tartışmaları, küçük mevki kavgalarını şimdi gözünüzün önüne getirdiğinizde, sizlerin hep beraber tohumunu attığınız o gençlik hareketlerinden bu yana AK Partinin ne kadar sağlam bir duruş içinde görmek mümkün olur. Hedefimizden bir sapma dahi olmayacak. Bir an dahi tereddüt göstermeyeceğiz. Her zaman aynı heyecanla 2023 dediysek 2023 demeye devam edeceğiz. 2053 demişsek 2053 demeye, 2071 demeye devam edeceğiz. Yolumuz kararlılıkla geleceğe doğru ilerleyeceğiz. Burada tereddüt göstermenin, herhangi bir şekilde bir an dahi zaaf göstermenin bedelini gelecek nesiller öder. Nasıl 100 yıl önce İstiklal Harbi’nde ya da Kut’ül Ammare’de ya da Çanakkale’de hiç tereddüt göstermemişlerdi. Şimdi barış şartlarında da aynı azim ve kararlılıkla bu gayreti göstermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

'HÜKÜMETSİZ BIRAKMAMAK İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ'

Davutoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “AK Parti hareketinin en büyük başarısı, devrimi, başta gençler olmak üzere bütün bir toplumda büyük bir özgüven inşa etmiş olmasıydı. Şimdi bizim özgüvenimizi sarsmak istiyorlar ülke olarak. Türkiye’de de çevredeki krizlere benzer hükümetsizlikten kaynaklanan ya da zayıf hükümetlerden kaynaklanan Yunanistan’da ve diğer ülkelerde gözlenen ekonomik krizler ya da komşu ülkelerde gözlenen siyasi krizlerden medet umanlar var. Biz bu ülkeyi bir an dahi hükümetsiz bırakmamak için her türlü çabayı gösterdik, göstermeye devam edeceğiz. Milli iradeye saygılı olacağız ve bunun gereğini yapacağız. Ama bütün bu çabaları gösterdikten sonra eğer tekrar tekrar milli iradeye başvurmak gerekirse gençlik kolları ile birlikte AK Parti teşkilatları dimdik ayaktadır ve yeni bir seçime de hazırdır.”