Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott; terörizmle mücadeleye, teröristlere finansal destek sağlanmasının engellenmesine ve yabancı savaşçılardan kaynaklanan tehdidin azaltılmasına yönelik ikili işbirliğinin güçlendirilmesi hususunda mutabık kaldı.

Başbakan Davutoğlu ve Avustralya Başbakanı Abbott, bugün Ankara’da yaptıkları ikili resmi görüşmelerle ilgili ortak bildiri yayınladı. Bildiriye göre; Türkiye’nin DEAŞ’a karşı yürütülen mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve bu çabalarda çok önemli bir rol üstlendiği belirtilerek, “Avustralya, Türkiye’nin sınır kontrollerini artırımı ve bilgi paylaşımı yoluyla Türkiye sınırları üzerinden DEAŞ’a katılmayı amaçlayan şahısların engellenmesi konusundaki çabalarını takdirle karşılamaktadır. Her iki taraf yabancı terörist savaşçıların çatışma bölgelerine yönelik seyahatleri öncesinde kaynak ülkelerde tespit edilmesinin ve durdurulmasının birincil öncelik taşıdığını vurgulamışlardır. Irak ve Suriye’de DEAŞ ve diğer terörist örgütlerde savaşan 100 Avustralya vatandaşı ve bu hafta Melburn’de bu şiddeti Avustralya’ya taşımak isteyen bir kişinin tutuklanması muvacehesinde, Avustralya yabancı savaşçıları durdurmak konusunda elinden geleni yapmaya devam edecektir.“ denildi.

“TERÖRİZMLE MÜCADELE EDEN KURULUŞLAR ARASINDA GÖRÜŞME HER SENE YAPILMALI”

Terörizmle mücadele eden kuruluşlar arasında 2014 Kasım ayında yapılan ilk toplantıdan duydukları memnuniyeti dile getiren iki Başbakan, bu görüşmelerin her sene yapılması konusunda mutabık kaldı. Taraflar, güvenlik makamları arasında daha yakın işbirliğinden ve iki ülke polis makamlarının 2014 Aralık ayında gerçekleştirdikleri ortak eğitim dahil, operasyonel destekten ve iki ülkenin ilgili makamları arasında artan irtibat ve işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, terörizmle mücadelede idari ve adli takibatı güçlendirecek bilgi paylaşımı ve aşırıcı ideolojilere karşı, başta internet üzerinden olmak üzere bir söylem geliştirilmesi dahil, tüm imkanları kullanma konusunda mutabık kaldı.

Karşılıklı Adli Yardımlaşma Anlaşmasının imzalanmasına yönelik kaydedilen ilerlemeden duydukları memnuniyeti de dile getiren iki Başbakan, yabancı savaşçıların iadesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalanmasına yönelik bir çalışma başlatılması hususunda mutabık kaldı.