Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Belediye Başkanlarıyla bir araya geldi. Antalya’da açmış oldukları gençlik merkezine Özgecan Arlan ismini verdiklerini belirten Davutoğlu, “Belediye başkanlarımıza hitaben söylüyorum. Sembolik olarak bu bilincin yaygınlaşması için lütfen yoğun bir çaba içinde olun. Şiddete karşı özellikle de kadınlara yönelik şiddete karşı bütün belediye başkanlarımıza buradan görev veriyorum. İlk vazifeniz kadınlara karşı şiddet engellemek olacak. Hiçbir şekilde bu şiddetin yaygınlaşmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rixos Otelde, AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Yönlendirme Toplantısı'na katıldı. Şehirlerde şiddet, nefret ve karşıtlık kültürünü yayan her türlü çabaya karşı net ve açık bir tutum sergilemeleri gerektiğini belirten Davutoğlu, “Şehirlerimizin şu mahallesi şu etnik gruba ait, şu mahallesinde şu mezhebi gruplar yoğunlukta gibi bir anlayış yayılmaya başladı mı şehir kültürü yok olur. Biz istiyoruz ki şehrin bütününde herkes aynı apartmanda farklı dairelerde ya da yan yana binalarda toplumuzun kesimi barış içinde yaşayabilsin.” dedi. “Bu çerçevede Özgecan kızımıza yöneltilen şiddeti bir kez daha lanetliyorum.” diyen Davtuoğlu, “Bu ne insanlık vicdanına, ne vatandaşlık anlayışına nede bir şehre ait olma anlayışına sığar. Bu hunharca saldırıyı lanetlerken gerçekten şehir kültünü birlikte yaşama kültürü anlamında çok güzel bir örnek sergileyen değerli babası Mehmet Arslan’a ve değerli annesi Songül Arslan’a birkez daha teşekkür ediyorum. Bu cinayet üzerinden karşıtlık üretmeye çalışanlara karşı Mehmet Arslan’ın ifadeleri aslında irfanın, hikmetin bu topraklara nüfuz etmiş ortak kültür anlayışının ifadeleridir. Kendisini buradan birkez daha tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Antalya’da açmış oldukları gençlik merkezine Özgecan Arslan ismini verdiklerini belirten Davutoğlu, “Belediye başkanlarımıza hitaben söylüyorum. Sembolik olarak bu bilincin yaygınlaşması için lütfen yoğun bir çaba içinde olun. Şiddete karşı özellikle de kadınlara yönelik şiddete karşı bütün belediye başkanlarımıza buradan görev veriyorum. İlk vazifeniz kadınlara karşı şiddeti engellemek olacak. Hiçbir şekilde bu şiddetin yaygınlaşmasına izin vermeyeceğiz. Kadın koruma merkezlerimizin olduğu yerlerde o kadınlarımız, kızlarımıza kendi ailemizin fertleri olarak bakacağız. Yine sembolik olarak Özgecan’ın ismini oralarda da yaşatmanız için o tesislere isim verme konusunda sizlere tavsiyelerde bulunuyorum. Tabi bu topraklarda şiddet, terör, nefret dile bir daha yaygınlaşmasın.” şeklinde konuştu.

Dün akşam yaptıkları bir toplantı ile karara bağladıkları bir çalışma ile ilk Bakanlar Kurulu kararı ile kapanan belediyelerden ilçe ve büyükşehir belediyelerine intikal eden borçların 1 yıl ertelendiğini açıklayan Davutoğlu, “Ben gittiğim her yerde bu şikayetler vardı. Tebessümlerinizden çok memnuz olduğunuzu anlıyorum. Hayırlı olsun. Güzel bir hediye galiba öyle mi. Hayırlı olsun. Hep bu şikayet geliyordu. Özellikle ilçe belediyelerimiz diyorlardı ki beldelerimiz kapandı borçlarını biz aldık fakat gelirlerimiz aynı ölçüde artmadığı için sıkıntı ile karşı karşıya kalıyoruz. Mazeret kalmadı borcunuz yok o belediyelere hizmet etmek artık sizin göreviniz.”

'HATAY, GAZİANTEP, ŞANLIURFA VE KİLİS’E 60 MİLYON TL GÖNDERİLDİ'

Büyükşehirlerde herhangi bir ilçeye dönük ayrımcılık yapılırsa ve yapılması gereken hizmetler aksatılırsa, o ilçe bu hizmeti alamıyorsa gerekli hukuki işlemin hemen yapılacağını ifade eden Davutoğlu, “O hizmet merkezden yapılır büyükşehir belediyelerine mahsup edilecek. Biz buna tahammül göstermeyiz. Buradan uyarıyorum. Bütün diğer 12 büyükşehir belediye başkanını farklı partilerde olan. Bulunduğunuz şehirlere aidiyet bilinci ile yaklaşın. Vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmayın. İlçelerimizi cezalandırmaya kalkmayın. Bunun yapılması durumunda gerekli hukuki prosedür işletilir. Hak hakkedene verilir. Biz belediyelerin sadece merkezden talepte bulunan yapılar haline gelmesini istemiyoruz. Kendi öz gelirlerini güçlendirilmesini istiyoruz. Büyükşehir belediyeleri ile de il belediyeleri ile de yaptığımız toplantıda hep bu dile getirildi. İnşaallah özel bir çalışma yaptırıyoruz bu çalışma tamamlandığında yasal bir düzenleme olarak ta belediyelerin öz gelirleri artacak. Kendi yağlarıyla kavrulur hale gelecek. Buda seçim sonrası atacağım adımları şimdiden planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bugün sabah imzaladığı bir kararla 4 ilden başlamak üzere Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis’e Suriyelilerin getirdiği ek yükü karşılamak üzere belediye başkanlıkları, valilik ve AFAD koordinasyonunda kullanılmak üzere 60 milyon TL gönderdiklerini açıklayan Davutoğlu, “Bu 4 ilimizde ilçelere de adil dağıtılarak bu yük hafifletilecek. Ayrıca önümüzdeki dönemde ek tedbirlerin alınması gerekirse ek tedbirler alma konusunda hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz. Her türlü çaba ile sizlerin yanında olacağız. Sizler bu mazlumlara bu gurebaya kucak açan şehirlerimiz ve şehir sakinlerimiz yalnız kalmayacak yalnız bırakılmayacak. Her türlü imkanımızla sizlerin yanınızda olacağız.” dedi.

'6-7 EKİM OLAYLARININ PROVOKATÖRÜ HDP’LİLERLE CHP YAN YANA'

Özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik paketi ile toplantı ve gösteri yapma hakkını kullanma noktasında ortaya çıkabilecek tehditleri ortadan kaldırdıklarını anlatan Davutoğlu, “Herkes özgürlüklerini kullanır. Herkes toplantı ve gösteri yürüyüşü yapar. Kanunu belirlediği yerlerde ve kanuni ölçülere uyarak. Ama kimse toplantı ve gösteri hakkını istismar ederek ya da böyle bir hak kullanmayı hiç düşünmeden elde molotof kokteyli yüzde maske demir bilyeler taşlar ve sopalarla bir kalkışma psikolojisi ve haliyle halkı tahrik ederek hatta halkı silahlı mücadeleye tahrik ederek şehirlerimizi Suriye, Irak şehirlerine döndürmeye çalışırsa devlet o devlettir ki buna tedbir alır, hiç tereddüt etmeden tedbir alır ve alacağız. Bu konuda kimsenin tereddüdü olmasın. Birileri eğer Diyarbakır’ı güzelim Halep’e çevirmeye kalkarsa biz bir dakika dur deriz. 6-7 Ekim olaylarından sonra belediye başkanları ile saatlerce konuştum. Valilerimizle istişareler yapıldı. Tüm toplum kesimleriyle görüşmeler yapıldı. Bugün elinizde bulunan gündemiz de bulunan özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik paketini Meclise sevk ettik. Uzun istişareler sonucu. Şimdi Meclis'te çok ilginç bir koalisyon oluşmakta olduğunu ibretle izliyoruz. Dün AK Partiye saldıran 6-7 Ekim olaylarının provokatörü HDP’lilerle o günlerde provokasyona çanak tutan ana muhalefet partisi görünümünde aslında bu rolü hiçbir zaman oynayamayan CHP yan yana geldi, birlikte Meclis'in o vakur ortamını kirlettiler. Arkasından da bunlara MHP destek verdi. Bir yerde toplumsal karşıtlığı körükleyen anlayışlar ile HDP ile MHP aynı anda karşı çıkıyorsa biz doğru yoldayız demektir. Onlara da arkadan CHP ve daha gerisindeki paralel güdümündeki unsurlar destek veriyorsa tam da doğru yoldayız demektir.”