CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ASELSAN’daki mühendis ölümlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi veren CHP’li Tanrıkulu, basına yansıyan haberlere işaret ederek, şunları hatırlattı: “Ankara’da 28 yaşındaki ASELSAN mühendisi Erdem Uğur’un yatağında, üzerinde battaniye örtülü, ağzına dayanmış büyük tüp hortumuyla bulunduğu öğrenilmiştir. Daha önce de 4′ü intihar biri de kaza olmak üzere 5 ASELSAN mühendisi şüpheli ölümlere kurban gitmişti. ASELSAN’ın dört mühendisi Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve Burhaneddin Volkan peş peşe ölmüştür. Ölümlerin intihar mı yoksa cinayet mi olduğu konusunda bugüne kadar birçok araştırma, inceleme ve yorum yapılmıştır. Ölümlerinin ardından üçü de şifre çözme konusunda uzman olduğu bildirilen bu değerli insanların, ülkemizin gelişimi için çok önemli teknoloji projelerine imza attıkları bilinmektedir.”

DAVUTOĞLU’NA ASELSAN SORULARI

Tanrıkulu’nun bu bağlamda Başbakan Davutoğlu’na yönelttiği sorular şöyle: "Mühendis Erdem Uğur, ASELSAN’da hangi projelerde görev almıştır? ASELSAN mühendisi Erdem Uğur’un ölümü şüpheli midir? ASELSAN’ın dört mühendisi Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve Burhaneddin Volkan’ın ölümleri ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa soruşturmanın akıbeti nedir?

ASELSAN’ın dört mühendisi Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve Burhaneddin Volkan’ın ölüm sebepleri nelerdir? ASELSAN mühendislerine psikolojik destek verilmekte midir? ASELSAN mühendislerine koruma verilmekte midir?
ASELSAN mühendislerinin güvenliği, psikolojisi neden korunamamıştır? ASELSAN mühendislerine uluslararası standartlarda güvenlik ve psikolojik destek sağlanmakta mıdır? 2006 yılından günümüze ASELSAN mühendislerinin ölümleri yeterince soruşturulmuş mudur? Alınan tedbirler nelerdir?"