Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı projelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu’nu dinlerken acı bir şekilde tebessüm ettim. Çünkü çok geriden geliyor. Bütün kavramlar bize ait. Benim 2001 yılında yazdığım stratejik derinlik kitabının arka sayfasını okusaydı. Merkez ülke tabirini biz 15 yıl önce kullandık. Şimdi yeni bir şey keşfetmiş gibi bunu takdim ediyor. Problemi ne biliyor musunuz? 1, okuma alışkanlığı yok, 2, hafızası zayıf.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sinop’ta partisinin düzenlediği mitingde konuştu. Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun reklamla bir sır gibi sakladıkları projesini açıkladığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu’nu dinlerken acı bir şekilde tebessüm ettiğini söyleyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü çok geriden geliyor. Bütün kavramlar bize ait. Benim 2001 yılında yazdığım stratejik derinlik kitabının arka sayfasını okusaydı. Merkez ülke tabirini biz 15 yıl önce kullandık. Şimdi yeni bir şey keşfetmiş gibi bunu takdim ediyor. Problemi ne biliyor musunuz? 1, okuma alışkanlığı yok, 2, hafızası zayıf. Bundan birkaç sene önce ben Dışişleri Bakanı iken bir gazeteci ‘Davutoğlu’nu eleştiriyorsun ama kitabını okudunuz mu?’ diye soru sordu, ‘okumadım, sadece özetini verdiler’ dedi. Şimdi kendisine tavsiye ediyorum. Bu sefer başlamış, kitabın arka sayfasından okumaya başlamış. Merkez ülkeyi öğrenmiş ama o kadarla kalmış. Buradan kendisine sesleniyorum. Bu açık bir intihaldir. İntihali de bilmez o da. Yani hırsızlıktır, hırsızlık. Akademik hırsızlık. Afro Avrasya kavramını kullanıyor. Bütün Ak Parti bildirgesinde, dış politika anlamında bu vardır. Ama hafızası zayıf olduğu için idraki de düşük olduğu için yeni bir şey keşfettim zannediyor. Onun yanındaki akıl hocaları herhalde getirmiş ona bir kağıt vermişler, o da okuyor. Halbuki bizim hayata geçirdiğimiz projeler Afro Avrasya’nın merkez ülkesi kuruldu bile kuruldu.”

Kılıçdaroğlu’nun İpek Yolu projesinden bahsettiğini ifade eden Davutoğlu, “Pekin’den Anadolu’ya. Bunu biz Bakü-Tüflis-Kars Demiryolu ile yaptık. Marmaray’la bu tren yolunu birleştirip hızlı treni Ankara’dan, İstanbul’a oradan Londra’ya kadar bağlayacak projeleri yaptık. Bunları yeni bir şey gibi satıyor.” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU BİRAZ OKUSUN, ÖĞRENSİN

Kılıçdaroğlu’na tavsiyelerde bulunan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Biraz okusun, öğrensin. Ondan sonra yapacaksa bir açıklama bari neyi yaptığını bilsin. Bizi taklit ederek, bizim kavramlarımızı kullanarak 10. Kalkınma Planı’mızdaki perspektifle Türkiye’de siyaset yapamazlar. Stratejik Derinliği okumak zor, o anlayamaz da Yeni Türkiye Sözleşmesi’ni yazdık. Yeni Türkiye Sözleşmesi 100 madde orada onları biz anlatıyoruz. Önce bunları okusun, anlasın sonra karşımıza yeni proje diye çıksın. Yeni bir megakent kuracakmış. Bunu da 2011’de Kanal İstanbul çerçevesinde biz bunların hepsini zaten gündeme getirdik.”

Kılıçdaroğlu’nun kendisine ait hiçbir düşüncesi olmadığını savunan Davutoğlu, “İstanbul mitinginde söyledim. Biz Ak Parti olarak siyasetin öznesiyiz, onlar nesnesi. Biz esasız onlar türev. Biz ne yaptıysak onlar arkadan takip ederler. Ama geç takip ederler geç intikal ederler. Biz sosyal devleti inşa ederiz. 10 yıl sonra fark ederler, sosyal destekten bahsederler. Biz Türkiye'yi merkez ülke yaparız. Kavramı da biz kullanırız ama kullandığımız kavramı da hayata geçiririz. Onlar 15 yıl sonra fark ederler.” şeklinde konuştu.

BİZ TARİH YAZARIZ, ONLAR ANCAK BİZİM YAZDIĞIMIZ TARİHİ OKUYABİLİRLER

Kılıçdaroğlu’nun bütün meselesi hafıza zayıflığı ve az okuması eleştirisinde bulunan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: “Şimdi benim vaktim yok. Dolayısıyla ona ders veremem merkez ülke konusunda ama bir öğrencim ile konuşurum, benim öğrencim ona gerekirse ona staj dersi verir. Merkez ülke ne demek, jeopolitik ne demek, Afro Avrasya ne demek bunların hepsini anlatır. Anlatır da Kılıçdaroğlu anlar mı onu bilemem. Kendi aday olduğu dönemde kendisine oy veremeyen adamdan mega proje çıkar mı? Kağıthane’ye gider ‘Kağıttepe’ der, Mersin’e gider Güneydoğu’nun incisi der. Allah aşkına Mersin’in yerini bilmeyen Afro Avrasya’yı bilir mi? Birisi yazmış eline vermiş. Tabi o da kaynağını bilmediğinden almış okumuş sadece Kılıçdaroğlu mu? Sayın Devlet Bahçeli’ye soruyorlar kitap okur musunuz diye o da okumuyorum diyor. Daha yeni birkaç gün önce. Kitap okuyup kendisini yenileyemeyenden Türkiye’de lider çıkar mı? Biz kitap da okuruz, kitap da yazarız. Ama en önemlisi biz tarih yazarız. Onlar ancak bizim yazdığımız tarihi okuyabilirler, ancak arkadan gelebilirler.”

Davutoğlu, “Siz tek tek iktidara gelemezsiniz, siz bir araya gelin bu AK Parti’ye zarar verin. Bu 12 yıllık istikrar dönemi bitsin. MHP, CHP, HDP bir de paralel 4 tane yanlış bir doğruyu götürsün. O üniversite sınavında olur. Siyaset sınavında 1 doğru 4 yanlışı götürecek.” dedi.

Davutoğlu, son olarak 2023 yılında Küre Dağları’nın semalarında yüzde 100 Türk yapımı savaş uçağı uçuracaklarını öne sürdü.