Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Türkiye’de bir rejim değişikliği yapılmasının gerekli olduğunu öne sürdü. Yüksek, “Türkiye’nin doğru okuması gerekir. Türkiye eğer doğru okumazsa Ortadoğu’da yaşanan sonu yaşamaktan maalesef kaçamayacaktır.” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi, 3. Olağanüstü Kongresi 797 delegenin katılımıyla İnşaat Mühendisleri Odası’nda (İMO) yapıldı. Kongreye Eş Genel Başkanlar Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, HDP’li milletvekilleri, DBP’li belediye eş başkanları, Ahmet Türk yanı sıra çok sayıda siyasetçi de katıldı. Kongrenin yapıldığı yerde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Polisler kongreye gelen herkesi tek tek aradı. Vatandaşların çantaları, el çantaları, her şey arandı. Arama esnasında polis ekipleri vekilin çantasını da aradı. Bu esnada vekilin polisi uyarması dikkat çekti. Bina içinde ise DBP parti yetkilileri kongreye gelen kişileri tek tek arması dikkat çekti. Parti görevlileri herkesi tek tek dedektörle tek tek kontrol etti. Binaya giren herkes iki sefer güvenlik önleminden geçmek zorunda kaldı.

DBP’nin 3. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Kamuran Yüksek, Türkiye’de rejim değişikliğinin yaşanması gerektiğini savunarak, şöyle konuştu: “Türkiye ulus devlet modelidir. Ulus devlet ile bu sorun çözülmez. Ulus devletçilik sorunların kaynağı notasındadır. 90 yıl boyunca katı, merkeziyetçi bütün hakları inkar eden, bütün inançları inkar edip bu ulus devlet toplumun realitesine uygun değildir. Bu nedenle Türkiye’de bu ulus rejimi değişmek durumundadır.”

Bir devletin kendi ulusunu yaratmaya çalıştığını ifade eden Yüksek, ulus devletin toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek noktada olmadığını kaydetti. Bugün yaşanan mücadelenin bununla ilgili olduğunu aktaran Yüksek, konuşmasına şöyle devam etti: “Son bir buçuk ayda yaşanan gelişmeler bunun hangi boyutta olduğunu gösterir durumdadır. Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP yönetiminin bugün geliştirdiği savaş geçmişte ısrar bu ulus devlet modelini korumada ve dönüşüm yaşamamada ısrardır. Ama halklar, dönüşüm istiyor, toplum kendi kendini yönetmek istiyor.”

CUMHURBAŞKANI HALKINA KULAK VERMELİ, SONU HÜSNÜ MÜBAREK GİBİ OLUR

'Kürdistan'dan çıkan talepleri Türkiye’nin doğru okuması gerektiğini savunan Yüksek, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye eğer doğru okumazsa Ortadoğu’da yaşanan sonu yaşamaktan maalesef kaçamayacaktır. Ortadoğu halkı 'demokrasi istiyoruz, özgürlük istiyoruz' diye çıktığında bugün Cumhurbaşkanı Kaddafi’ye seslenerek 'halkına kulak ver' diyordu. Esad’a seslenerek 'halkına kulak ver' diyordu. 2Değiş, dönüş yeni yüzyıla kendine adapte et' diyordu. Biz de bugün aynı şeyi kendisine söylüyoruz. Halkına kulak ver. Bu demokratik değişim taleplerine kulak ver. Türkiye’yi demokratik yollarla rejimini değiştirelim. Ademimerkeziyetçi yeniden yönetimin gerçekleştireceği sistem yaratalım. Bu bütün ülkenin yararınadır. Buna doğru yanıt vermezseniz o seslendiğiniz tiranlardan farkınız olmayacaktır, bunu bilesiniz. Sonunuz Hüsnü Mübarek gibi, sonunuz Kaddafi gibi, sonunuz Esad gibi olur. Hiçbir güç halkın gücünün üzerinde olamaz. Halk özgürlük istiyor bunun için ayağa kalkmışsa bunu gerçekleştirecektir. Gelin böyle bir süreç böyle bir durum yaşanmadan demokratik yollardan müzakere ederek ülkenin rejimini tartışalım, dönüştürelim.”