HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yüzde 50 oy alsalar da, 300 milletvekili çıkarsalar da koalisyon kuracaklarını söyledi. Demirtaş, “Eş genel başkanı olduğum partim yüzde 50 oy alsın ve 300 milletvekili olsun, tek başına iktidar olsun. Kamuoyunun önünde söz veriyorum, buna rağmen koalisyon kuracağız. 300 milletvekilimiz olsa bile koalisyon kuracağız.” dedi. Birlikte yaşayabilmek için, egemenliği paylaşmak için bu dönemde koalisyon kurmanın çok önemli olduğunu söyleyen Demirtaş, “Toplumu birarada tutmak için birlikte yönetmek büyük bir şanstır. Kutuplaşmayı önleyebilmek için tek başına iktidar gücümüz olsa dahi şans olarak görürüz. Bunlar bizim olsun diye düşünecek halimiz yok. Bizim sorumluluğumuz, bir an önce ülkemizde barışı sağlamaktır.” diye konuştu.

Eş Genel Başkan Demirtaş, İzmir’de sendika başkanları, işveren temsilcileri, esnaf ve sanatkarlar, sanatçı örgütleri, engelliler, göçmenler, Alevi dernekleri ile öğle yemeğinde biraraya geldi. Yemekten önce basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Demirtaş, genel seçimden Türkiye’ye vaat ettikleri toplumsal barış projesini anlatmak için il il dolaştıklarını söyledi. 7 Haziran’dan bu yana HDP’nin yüzde 13 oy alması dışında bir değişiklik olmadığını iddia eden Demirtaş, “AKP’nin gücü elinden kaybediyor olması, ülkeyi sürüklediği politikalar için geçerli değildir. Hükümetler geçicidir, halkın iradesi kalıcıdır. Biz bu anlayışın ülkeyi yönetemeyeceği kanaatindeyiz. Madem erken seçim dediler, bundan sonra halk bu gidişe dur diyecektir.” diye konuştu.

‘SİLAHLA, SAVAŞLA SANDIĞIN DİZAYN EDİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Demirtaş, şöyle devam etti: “AKP, topluma dayattığı bu ölümlerin altında kalacaktır. Bizi savaş yanlısı gösterip gece gündüz operasyon emirleri veren, 'Gerekirse evlatlarımızı feda ederiz, daha çok feda ederiz.' diyenler, bu evlatların hesabını verecektir. Bu çocukların her biri ana baba evladır. Her biri canımızdır, kıymetlidir. Feda edecek evlatlarımız yoktur. Feda edeceklerse siyasilerin kendileri feda edeceklerdir. Kimsenin bu savaşa feda edecek evladı yoktur. Önce silahları susturmak ve bunun başarmak zorundayız. Bu nedenle savaşa geçit vermeyeceğiz, barışı istiyoruz. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Silahla, savaşla sandığın dizayn edilmesine asla izin vermeyeceğiz.”

‘DEVLET, MALINIZ DEĞİL’

Demirtaş, AK Parti’nin MHP’ye, “Sizin yüzünüzden HDP ile hükümet kurmak zorunda kaldık.” sözüne de tepki gösterdi. Hükümette yer almanın, kendilerine 6 milyon oy verenin de hakkı olduğunu belirterek, “Bakın, utanmadan sıkılmadan, Başbakan dahil olmak üzere AKP yetkilileri çıkıp, ‘Ey MHP, bakın sizin yüzünüzden HDP ile aynı hükümete girmek zorundayız.’ diyorlar. Zannedersiniz ki HDP bu ülkenin düşmanıdır. Sizden âla bu ülkeye zarar veren var mı? Sadece bir ay içerisinde ülkeyi sürüklediğiniz duruma bakar mısınız? Siz kim oluyorsunuz ki bu ülkenin sahibi olarak mı görüyorsunuz? Biz bu ülkeye uzaydan mı geldik? 6 milyon insanın hakkıdır o hükümette görev almak. Anayasa gereği HDP'nin payına düşen üç bakanlıksa bu 6 milyon insanın hakkıdır, hakkı. Bugün MHP'yi suçluyorlar, HDP'yle hükümette görev almak zorunda kalıyoruz. Gece gündüz savaş isteyen MHP ile hükümet kurmaktan çekinmiyor, gece gündüz barış diyen HDP ile aynı hükümette yer almaktan zorlanıyorlarmış. Kusura bakmayın hırsız değiliz, katil değiliz, savaş emri vermedik, eylem emri vermedik, Suriye'ye gizli gizli silah göndermedik. Tecavüzcü IŞİD'i beslemedik, destek vermedik. Biz sizinle hükümet kurmayı kabul ediyoruz da siz mi etmiyorsunuz? Kendinize gelin. Devlet, malınız değildir.” diye konuştu.