HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 'Milletin iradesinin üzerinde beşeri irade yoktur' diyenlerin, 13 yıldır millet millet, sandık sandık diyenlerin bugün halkın tercihi karşısında bir darbe, bir cunta devleti, hükümeti kurma yolunu tercih ettiğini söyledi. Demirtaş, “Ülkemiz 7 Haziran'dan alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Toplum üzerine düşen görevi yapmıştır. Sandığa gitmiş yurttaşlarımız, birçok yerde bakın haksız, hukuksuz uygulamalara rağmen oyunu cumhuriyet tarihinde en yüksek katılım oranlarına riayet ederek oyunu kullanmış ve parlamento şekillenmesi yaratmıştır. Buradan bir koalisyon çıkması talimatı vermiştir. Fakat 13 yıldır, 'Ben milli irade ile geldim vesayet tanımam, darbelerle mücadele ettim, ordu içinden dışından her türlü vesayete karşı mücadele ederek geldim' diyenler HDP'nin başarısı karşısında bugüne kadar savunduğunu zannettikleri ilkeleri bir tarafa bırakıp ülkeye darbe yapmışlardır. 7 Haziran sonrası halkın iradesine açıkça bir Recep Tayyip Erdoğan darbesi yapılmıştır.” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. Bütün halklara, umudunu kendilerine barış severlere özgürlükten yana olanlara bağlayan herkese yeni dönemin hayırlı uğurlu olmasını dileyen Demirtaş, “Bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Zor bir dönem, zor bir görev başlıyor, başarılı olacağımızdan da kuşkum yok." dedi.

Seçim döneminde hep birlikte Türkiye'nin nasıl bir tehdit, nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu yaşadıklarını, tartıştıklarını belirten Demirtaş, “Çabaladık, bütün ülkemize, halklarımıza anlattık. Bütün ezilenlere seçimin ne demek olduğunu, seçimden nasıl bir Türkiye çıkması gerektiğini anlattık, dilimiz döndüğünce, yüreğimizi samimiyetle herkese açtık. Neyse içimizden geçen biz onu kendi kardeşlerimize, seçmenlerimize, yurttaşlarımıza anlattık." diye konuştu.

Seçmenin sandık başına gittiğini, Türkiye’nin dört bir yanında adaletsiz eşit olmayan bir seçim yarışı olduğunu ifade eden Demirtaş, “Karşımızdaki orantısız güç kullanan devletin tüm imkanlarını arkasına almış bir güce rağmen yüzde 13.1'lik oyla 6 milyon seçmenimiz bizi buraya adalet, demokrasi, barış ilkelerini ezilenden yoksuldan gençten yana tutum almak için bizi buraya gönderdi.” şeklinde konuştu.

BİR KOALİSYON ÇIKMASI TALİMATI VERMİŞTİR

“'Milletin iradesinin üzerinde beşeri irade yoktur' diyenler, 'Biz milletin iradesiyle geldik, millet iradesiyle gideriz' diyenler, 13 yıldır millet millet, sandık sandık diye her yerde bunu temcit pilavı gibi tekrar tekrar ısıtıp önümüze getirenler, bugün halkın tercihi karşısında bir darbe, bir cunta devleti, hükümeti kurma yolunu tercih etmişlerdir.” diyen Demirtaş, “Ülkemiz 7 Haziran'dan alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Toplum üzerine düşen görevi yapmıştır. Sandığa gitmiş yurttaşlarımız, birçok yerde bakın haksız, hukuksuz uygulamalara rağmen oyunu cumhuriyet tarihinde en yüksek katılım oranlarına riayet ederek oyunu kullanmış ve parlamento şekillenmesi yaratmıştır. Buradan bir koalisyon çıkması talimatı vermiştir. Fakat 13 yıldır, 'Ben milli irade ile geldim vesayet tanımam, darbelerle mücadele ettim, ordu içinden dışından her türlü vesayete karşı mücadele ederek geldim' diyenler HDP'nin başarısı karşısında bugüne kadar savunduğunu zannettikleri ilkeleri bir tarafa bırakıp ülkeye darbe yapmışlardır. 7 Haziran sonrası halkın iradesine açıkça bir Recep Tayyip Erdoğan darbesi yapılmıştır. Şu anda sivil cunta yönetimi Türkiye'de hükümete, devlete el koymuştur. Yetkisiz, hukuksuz, gayri meşru, nereden alıyorlar yetkilerini? Şu anda aldıkları kararların ülkeyi savaşa götürecek kararların, üst düzey bürokratik atamaların, yaptıkları olağanüstü gizli, örtülü ödenekten yaptıkları harcamaların yetkisini nereden alıyorlar? 7 Haziran'da bu yetki elinizden alındı, siz artık tek başınıza iktidar değilsiniz. Artık bu ülkede kararları tek başınıza veremezsiniz. Bunu yapmaya çalışanlar 7 Haziran sandık sonuçlarına açıkça darbe yapmışlardır. Mevcut durum budur.” açıklamasında bulundu.

'BAK BİLAL'İ ALAMADINIZ, HİLAL'İ VERDİNİZ'

Darbenin bir de kuyrukçularının olduğunu anlatan Demirtaş, “Kendilerine 'Milliyetçiyim' diyenler şimdi bu darbenin ortağı olmaktan utanç duymadan şakşakçılığını yapmaktadırlar. Hatırlarsanız ne diyordu 'Partimizden Saray'a gideni partimizden atarım' diyordu bu milliyetçiler. Bak, dün Saray'da elpençe divandılar. Hani Bilal'i istiyordunuz. Bak Bilal'i alamadınız, Hilal'i verdiniz. Gördünüz değil mi? Nedir bizim suçumuz? Yüzde 13 oy almış olmak. Halkın taleplerini sandığa ve parlamentoya yansıtmış olmak. Bunun dışında bize atfedilebilecek tek bir suç yoktur. Biz demokrasi gelişsin, bu ülkede adaletsizlikler giderilsin, eşitlik, özgürlük, bizim kalıcı sistemimiz yeni yaşamımız olsun diye mücadele ettik. Buraya gelen 80 parlamenter arkadaşımla parti yönetimimizle birlikte Türkiye'ye verdiğimiz sözü, barışı gerçekleştirmek için daha ilk akşamdan 7 Haziran akşamı barış görevine hazır olduğumuzu ilan ettik. Fakat yıllardır çözüm süreci, milli birlik beraberlik kardeşlik süreci yürütüyoruz, bunun için baldıran zehiri içeriz, bunun için kefen giyeriz diyenler 7 Haziran'da iktidarlarını yitirince onlar için barışın ne kadar önemsiz olduğunu ilan ettiler. Darbenin anlamı budur.” şeklinde konuştu.