Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, muhafazakar kesimlerden oy alarak iktidara gelen AK Parti’nin yolsuzluk, rüşvet ve israfla en büyük zararı İslami kesimlere verdiğini söyledi. İslami hareketlerin, AK Parti’nin bu durumuna sessiz kalmasını eleştiren Demirtaş, “Onlar niye sessizler merak ediyorum. Bugün neden bu pisliklere ve bu çirkefliğe karşı sessiz kalıyorlar.” dedi.

‘GAZOZ AÇILACAK’ DEYİN CUMHURBAŞKANI EVE GELİR

Konya Şehir Meydanı’nda seçmenlerine seslenen Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim propaganda sürecindeki adaletsiz tutumunu eleştirdi. AK Parti’ye oy toplamak için uydurma açılışları bahane ederek mitingler düzenlediğini ileri süren Demiştaş şunları söyledi: “Maşallah ülkenin Cumhurbaşkanı değil, açılıştan sorumlu müdürü mübarek. Nerede bir açılış kendisi orada. Açılışın tamamı da uyduruk, uyduruk. Açtığı bir şey de yok ha. Evde, kahvahanede gazoz açacaksanız davet edin gelir, gazoz açılacak deyin gelir yani. Hiçbir fırsatı kaçırmaz. Evde konserve mi açacaksınız? Yufka mı açacaksınız? Cumhurbaşkanını çağırın, AKP seçim propagandası için içinde ‘açılış’ geçen hiçbir şeyi kaçırmaz. Bu da hepimizin Cumhurbaşkanı, düşünebiliyor musunuz? 77 milyonun cumhurbaşkanı. Bu kadar panik, korku, ecele faydası olmayan bir şeydir. Hiç merak etmeyin. Bunların yaptıklarını yaradan da görüyor adaletsizlikleri kul da görüyor. Hersek bu adaletsizliğe 7 Haziran’da cevap verecek.”

'AKP, EN ÇOK İSLAMİ HAREKETLERE ZARAR VERDİ'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, muhafazakar kesimlerden oy alarak iktidara gelen AK Parti’nin yolsuzluk, rüşvet ve israfla en büyük zararı İslami kesimlere verdiğini söyledi. İslami hareketlerin, AK Parti’nin bu durumuna sessiz kalmasını eleştiren Demirtaş, “Onlar niye sessizler merak ediyorum. Bugün neden bu pisliklere ve bu çirkefliğe karşı sessiz kalıyorlar.” diye sordu.

'BİZ SİZE PARA ÇALIN DİYE, BU ÜLKEDE SULTANLIK YARATIN DİYE OY VERMEDİK'

Demirtaş, hükümete yönelik yolsuzluk, rüşvet ve israf suçlamalarını yinelerken AK Parti’nin tabanı olan İslami hareketlerin bu tabloya itiraz etmemesini eleştiren Demirtaş, zor günlerde AK Parti’ye oy verenlerin bugün mahcup olduğunu kaydetti. Demirtaş, şöyle konuştu: “Bunlar, ‘siyasal İslam çizgisiyle insani çizgiyi buluşturduk’ dediler. Ama öyle çirkefliklere bulaştılar ki, pratikleriyle hem İslami çizgiyi, hem de insani çizgiyi mahcup ettiler. Yolsuzluk, hırsızcılık, rüşvet, lüks ve israfla anılır hale geldiler. Sokaklarda işledikleri şiddetle insana değer vermediklerini göstermiş oldular. Bundan en fazla Türkiye’deki İslami hareketler zarar görüyor. Bu ülkede çok zor günlerde büyük mücadeleler vermiş İslami siyasal kişiler, AKP’liler iktidara gelip saraylarda yaşasınlar, lüks ve israfla yaşasınlar diye mücadele etmediler. Onlar niye sessizler merak ediyorum. Bugün neden bu çirkefliklere, pisliklere karşı sessiz kalıyorlar. AKP’ye oy vermiş her yurttaşın, verdiği oyun hesabını sorması lazım. ‘Biz size para çalın diye, bu ülkede sultanlık yaratın diye oy vermedik’ demeleri lazım. Muktedir olarak güç zehirlenmesi yaşamış iktidarlar, halk tarafından frenlenmezse ve cezalandırmazsa o zaman ortaya felaket çıkar. İşte 7 Haziran tam bunun zamanı.”

'DİKTATÖRLÜK SİSTEMİNİ İLERİ DEMOKRASİ ADI ALTINDA YUTTURMAYA ÇALIŞAN BİR YAPI VAR'

AK Parti’nin ‘yeni Türkiye’ diye dillendirdiği projenin, gece gündüz herkesin bir tek kişiyi başkan yapmak için çalıştığı bir yapı olduğunu anlatan Selahattin Demirtaş, “Ülkemize diktatörlük sistemini maalesef ileri demokrasi adı altında yutturmaya çalışan bir yapı var. Biz istiyoruz ki bunca acısına sıkıntısına rağmen, Cumhuriyet tarihi boyunca işlediği suçlara günahlara rağmen artık geldiğimiz noktadan geriye gidiş olmasın. Bu ülkede olumlu olarak ne yapılmışsa, tek bir kişinin kendi istikbali uğruna, kendi kişisel çıkarları, hırsları uğruna felakete sürüklemesine izin vermeyiz. Başbakan da dahil olmak üzere 550 adayın tamamı şu anda bir kişiyi başkan yapmak için uğraşıyor. Bunun için meydanlardalar. Başka da hiçbir vaatleri yok maalesef.” dedi.

'AHMET HOCA KENDİNİ YOK EDECEK BİR SEÇİM KAMPANYASINA ALET OLUYOR'

Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan ‘Ahmet Hoca’ diye bahseden Demirtaş, “ Ahmet Hoca bu güne kadar meydanlarda ‘başkanlığı savunuyorum’ diyemedi. Ama biliyoruz ki bir kez daha AKP tek başına iktidar olursa, bu ülkede vaat ettiğiniz hiçbir şeyi yapma şansınız yok. Seçim beyannamenizdeki AKP vaatlerinden hiçbirini, tek birini hayata geçirme şansınız yok. Kendi kendini yok etmek, kendi kendini inkar etme, kendi kendini tasfiye etme kampanyası yürütüyorlar. Bütün kampanya aslına başkanlık için oy isteme ve üzerine kurulmuş olmasına rağmen Ahmet Hoca meydan meydan dolaşıp kendini yok edecek bir seçim kampanyasına alet oluyor. O kadar da koşturuyor, terliyor… Kimin için? Kendine bir hayrı yok. Seçimi kazansa başbakanlık gidecek. Seçimi kaybetse istifa edecek yine başbakanlık gidecek. Allah ona yardım etsin. 7 Haziran akşamı onu bu zulümden kurtaracağız.” şeklinde konuştu.

'İŞSİZLİK YARATMAK, BU SİSTEMİN ANA MANTIĞI'

AK Parti ve kapital sistemin, işsizliği artırarak ucuz işçi çalıştırmaktan yana olduğunu vurgulayan Demirtaş şunları söyledi: “Neden tarımı bitirdiler? Çünkü siz tarımla uğraşır karnınızı doyurursanız, büyük fabrikalar ucuz işçi bulamazlar. Siz işsiz kalacaksınız ki işgücü ucuzlasın. İstanbul’da fabrika kapılarında iş sırasına girin, içerideki işçi de mecburen ucuza çalışsın diye çok sayıda işsiz yaratmak bu sistemin ana mantığıdır. İşsizlik olmazsa bu sistem işlemez, dönmez. Dolayısıyla tarımı bitirmeleri lazım ki tarımda çalışan kendini geçindirebilen çiftçi ve onun çocuğu mecburen büyükşehirlerde taşeron işçi, köle olarak çalışsın. İşte bunun muhalefetini ülkede HDP dışında kimse yapamaz. Çünkü hiçbiri emekçiden yana bakamaz.”

'SEÇİME 10 GÜN KALA MİLLİYETÇİLİĞİ TIRMANDIRACAKLAR, AYASOFYA TARTIŞMASINI DA AÇACAKLAR '

Seçime 10 gün kala Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin milliyetçi ve muhafazakar oylarını artırmak için milliyetçiliği tırmandıracaklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Bizim elbette imkanlarımız çok kısıtlı. Cumhurbaşkanı adaletsiz bir seçim kampanyasını aleyhimize yürütüyor. Eşitsiz bir kampanyayı devletin imkanlarıyla maalesef bize karşı kullanmaya çalışıyor. Bu eşitsizliği halkımız da görüyor. Önümüzdeki günlerde dikkat edin, 10 gün kaldı giderek din tüccarlığını, milliyetçi propagandayı artıracaklar. Bedavadan milliyetçi oylara, bedavadan inançlı Müslüman insanların oylarına konmaya çalışacaklar. Bakın, bugün yarın Ayasofya tartışmasını da açacaklar. Belki gelecekler Cuma namazlarını da seçim kampanyasının parçası haline getirecekler izleyin. Onların tarzı budur. Bu kadar çirkin yöntemlerle oy toplamayı tercih ettiler. Görelim bakalım aynı yöntemlerle önümüzdeki 10 gün milliyetçiliği tırmandırarak bir kez daha kamplaşmaya yol açacaklar.”

'AKP, DEMOKRASİ VAATLERİNİN HİÇBİRİNİ YERİNE GETİRMEDİ'

AK Parti’nin 2002 yılındaki seçim beyannamesindeki demokrasi vaatlerinin hiçbirinin yerine getirilmediğini belirten Demirtaş, yeni anayasanın 13 yıldır yapılamadığına, bu süre zarfında Kürt sorununun çözülemediğine ve diğer birçok sorunun da varlığını sürdürdüğüne işaret etti. Demirtaş, “Attıkları her adım sadece iktidarlarını güçlendirmeye yarıyorsa kıymet veriyorlar. Aldıkları desteği bütün toplumun yararına kullanmıyorlar. Kendilerine destek vermeyenlerle bu ülkenin onurlu vatandaşlarıdır. Bunu hissettirmeyi başaramadılar. Kendilerine oy veren insanları da incittiler.” ifadelerini kullandı.

HDP’nin Allah’tan ve halktan başka destekçisi olmadığını kaydeden Demirtaş, “Arkamızda devlet imkanları yok, Cumhurbaşkanlığı bütçesi yok, Başbakanlığın örtülü ödenekleri yok. 600 televizyon kanalı yok. ‘Allah mazlumdan, ezilenden yanadır’ dedik ve Türkiye’nin 81 ilinde aynı duygularla yola çıktık.”

'HIRSIZ HER YERDE HIRSIZDIR. HUYLU HUYUNDAN VAZGEÇMİYOR'

Konuşmasında, HDP’ye miting meydanı vermediğini ileri sürdüğü Erzurum Valisi’ni eleştiren Demirtaş, partisine yönelik hiçbir provokatif tuzağa düşmeyeceklerini kaydetti. Demirtaş, HDP’nin barajı aşması durumunda kazananın Türkiye olacağını belirtirken, partililerin sandıklara sahip çıkmasını istedi ve “Söylemeye gerek yok; hırsız her yerde hırsızdır. Huylu huyundan vazgeçmiyor maalesef...” diye konuştu.