HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de yaşanan olaylarda devletin içine çöreklenmiş ciddi bir ekibin provokasyon ürettiğini söyledi. Bu provokasyonları yapanların kim olduğunu devletin bildiğini ifade eden Demirtaş, “Ne olduğunu, kim olduğunu devlet bizden daha iyi biliyor. Umarım onlar bu yönde bir müdahale yaparlar ve kısa sürede Cizre normale döner.” dedi.

Selahattin Demirtaş, Küçükçekmece’de Garip Dede Dergahı’nda Alevi Vakıfları Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu temsilcileriyle bir araya geldi. Programa, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün, Alevi Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut ve Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat katıldı. Federasyon başkanları hükümetin Aleviler için somut bir çözümlerinin olmadığını ifade etti.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Selahattin Demirtaş da, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Demirtaş, Cizre’de yaşanan olaylarda devletin içinde çöreklenmiş bir ekibin provokasyon ürettiğini savundu. Demirtaş, “Umarım Cizre 1990’lı yıllardaki benzer bir duruma gelmeyecek. Hiç birimiz asla buna izin vermeyiz. Cizre’de devlet içinde çöreklenmiş bir ekip var. Hükümet da bunların kim olduğunu biliyor. Ne olduğunu biliyor, koruyor onları. Onları oradan alsa Cizre’de sorun bitecek aslında. Ciddi bir provokasyon üreten bir ekip var orada devlet içerisinde. Ne olduğunu kim olduğunu devlet bizden daha iyi biliyor. Umarım onlar bu yönde bir müdahale yaparlar ve kısa sürede Cizre normale döner.” diye konuştu.

Bir programda sarf ettiği, "Geldiğimiz nokta artık bu mücadelede dananın kuyruğunun kopacağı noktadır." sözleri hatırlatılan Demirtaş, yanlış anlaşıldığını söyledi. Demirtaş, “Hani eğer hükümet temsilcileri yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişlerse bilmiyorum. Biz öyle bir durum görmüyoruz. Fazla hızlı yüzmesinler bu hızla kuyruğu falan da geçebilirler. Yani ortada fol yok yumurta yok. Ne değişti? Çözüm sürecinde neyin kuyruğuna geldiler bizde merak ediyoruz daha doğrusu. İşte Alevi toplumu temsilcileri burada. Alevilerle ilgili atılan bir adım yok. Ana dille ilgili atılan bir adım yok. Yönetim mekanizması ile ilgili atılan bir adım yok. Toplantı, ifade özgürlüğü ile ilgili her şey geriye gitti bu süre zarfında. Kuyruk dedikleri orasıysa doğru. Kuyruğun sonuna gelmişler geriye doğru gitmişler. Bence yanlış yöne doğru yüzüyor onlar. İleri gitmekte fayda var.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 16 Türk devletini temsil eden askeri kıyafet giymiş askerlerle karşılama törenindeki resimde kendilerinin (Alevi ve Kürtler) olmadığını belirtti. Demirtaş, "En son Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Erdoğan'ın Sarayı'ndaki merdivenler de fotoğraf da budur. Biz yokuz o fotoğrafta. Hiç birimiz yokuz. O fotoğrafta dikkat edin mesela, kadının rengi “yoktur. Ülkenin yarısı kadın ancak bir tane kadın yoktur. Ülkenin yarısından fazlası Türk olmayan etnik kimliklerden oluşur, ama orada tek bir Türk olmayan yoktur. Tek bir Alevi inancı o merdivende yoktur. Aslında o fotoğraftaki 16 Türk Devleti teorisi yanlış bir teori üzerinde kurgulanmıştır. Bunu, Türk Milliyetçi tarihçileri de bilirler. Böyle bir gerçektik de yoktur. Bir aldatmaca ve sahte tarih üzerine kurgulanmış bir merdivenden inen, padişah gibi bir şey vardır. O da tam padişah değildir. O merdivendeki her şey yalan her şey yanlıştır.” ifadelerini kullandı.