HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde gerilimin arttığını, fakat bütün bu gerilimleri ortadan kaldırmanın yolunun tansiyonu yükseltmek olmadığını söyledi. Hükümetin ve cumhurbaşkanının da tansiyonu yükseltecek açıklamalardan ve pratiklerden uzak durması gerektiğini belirten Demirtaş, “Gün birbirine kılıç çekme günü değildir. Biz KCK için de bunu söylüyoruz, hükümet için de bunu söylüyoruz. Öyle tarihi saatlerden günlerden dönemlerden geçiyoruz ki, sıkılı yumruklarla, sıkılı ellerle birbirine yaklaşma günü değil. Herkesin elini de gönlünü de birbirine karşı daha fazla açması lazım.” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, TBMM'deki makamlarında, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms ile görüştü. Basına kapalı görüşmenin ardından Demirtaş, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, “Yaklaşık 1 aydır koalisyon görevlendirmelerinin yapılmasıyla birlikte yapılan tahminler var, görüşler açıklanıyor HDP hep bu bağlamın dışında tutuldu, neden? Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Demirtaş, şu cevabı verdi: “Parti olarak tavrımız ilkeler etrafında bir tartışma yürütülmesiydi. Yarın bu ilkesel yaklaşımımızı bir kez daha paylaşacağız. Şu tutumu ve partimize dönük saldırıları asla kabul etmedik etmeyiz. Partimizin meşruiyetini tartışmak hiç kimsenin haddi değildir. Halk iradesi, milli irade bize emanetini teslim etmiştir, diğer partilerde olduğu gibi. Her birimiz burada bütün partiler parlamentoda o emanete sahip çıkmakla sorumluyuz, görevliyiz. Halkın iradesi ilelebet bizlere teslim edilmiş değil. Hepimiz parlamentoda emanetçiyiz. Bir sonraki seçime kadar bu emaneti layıkıyla taşımak zorundayız. Hiçbir parti Halkların Demokratik Partisi'nin meşruiyet sınırlarını çizemez, kendinde bu haddi göremez. Meşruiyet tartışmasını hiç kimse birbirine parlamentoda dayatamaz. Hele hele bize şunu yaparlarsa meşru olurlar, şunu yapmazlarsa meşru olmazlar gibi dayatmalarda kimse bulunamaz. Partimizin politikalarını eleştirmek herkesin hakkıdır ama bizim meşruiyetimizi tartışmak hiç kimsenin haddi ve hakkı değildir. Biz kendilerini tartışmadığımız, tartıştırmadığımız gibi kendileri de bunu yapamazlar. Bu parlamentoda şu veya bu şekilde birlikte çalışacağız, birlikte çözümler üreteceğiz. Biz parti olarak buna hazırız, bunun dışındaki tartışmaların dışında olacağız. Koalisyon hükümeti nasıl şekillenirse şekillensin, HDP’yi ya da HDP’siz biz ilkelerimizi sonuna kadar savunacağız. Üç temel başlık saydık. Yarın da bunu kapsamlı, detaylı AKP heyetiyle paylayacağız. Adalet, demokrasi ve barış ilkeleri. Bununda altını alt başlıklarıyla dolduruyoruz. Yarın sizlerle heyetle kapsamlı paylaşımdan sonra aleni bir şekilde tartışılacak.”

Başka bir gazetecinin, “Başbakan’ın KCK’nın açıklamasından sonra değerlendirmesinde tehdit olarak niteledi ve 'prim vermeyiz' dedi. Bu açıklama iplerin daha gerildiği anlamına mı geliyor?” sorusu üzerine Demirtaş şöyle konuştu. “Elbette ki gerilimin arttığı doğru. Fakat bütün bu gerilimleri ortadan kaldırmanın yolu tansiyonu yükseltmek değildir. Hükümet de cumhurbaşkanı da tansiyonu yükseltecek açıklamalardan ve pratiklerden uzak durmalı. Gün birbirine kılıç çekme günü değildir. Biz KCK için de bunu söylüyoruz, hükümet için de bunu söylüyoruz. Öyle tarihi saatlerden günlerden dönemlerden geçiyoruz ki, sıkılı yumruklarla, sıkılı ellerle birbirine yaklaşma günü değil. Herkesin elini de gönlünü de birbirine karşı daha fazla açması lazım. Hiç kimsenin aklına şiddeti tırmandırmak yeniden çatışmalı savaş günlerine dönmek gelmemelidir. Bu herkese kaybettirir, hepimize kaybettirir. Kabadayılık yapma, had bildirme üslubu ve tarzı artık terk edilmelidir. Herkes birbirine karşı kullandığı üslubu daha dikkatlice seçerek nezaket sınırlarının dışına çıkmadan eleştirilerini birbirine yönelterek konuşmayı birinci madde olarak gündemine almalıdır."