HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti'nin şuanda barış meselesinde seçime oynadığını belirtip, "Hükümet, bu tür ucuz, Ali Cengiz oyunlarıyla barış sürecini falan ilerletemez. Samimiyse, ciddiyse çağrı yapmak yerine adım atsın. Lafla peynir gemisi yürümüyor, lafla barış falan gelmiyor. Atılması gereken adımlar var, parlamentoda çıkması gereken demokratikleşme yasaları var. Bunları ağzına bile almıyorsun.'' dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl'e gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisince düzenlenen 'Halk Buluşması Toplantısı'nda yaptığı konuşmada gündemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Seçim barajına değinerek AK Parti koltuklarında seçilmemiş milletvekillerin olduğunu belirten Demirtaş, ''12 yıldır bedavacılığa alışmış. 2002 yılında ülkede oyların 3'te birini aldı ama parlamentoda 3'te ikiden daha fazla milletvekilliği kazandı. Bunların birçoğu açık söylüyorum haram milletvekilliğidir. Hırsızlıkla kazanılmış bir milletvekilliğidir. Halen oy almadığı halde orada oturan milletvekilleri var. Seçilmemiş aslında. Bu seçim barajının yarattığı avantajla, seçim barajının yarattığı imkanlarla oy hırsızlığıyla parlamentoya gelmiş çok sayıda milletvekili var. Bir çoğu da AKP koltuklarında oturuyor.'' ifadelerini kullandı.

''Hırsızlıkla, yolsuzlukla, rüşvetle bir şeyi kazanmış olmak onlar için problem değil'' diyen Demirtaş, ''Biz, bu oy hırsızlığına, irade hırsızlığına daha fazla tahammül edemezdik.'' diyerek parti halinde seçime gireceklerini belirtti.

'HÜKUMET BİR YERLERDEN ÇAĞRI BEKLEYECEĞİNE, BİRAN ÖNCE SAYIN ÖCALAN İMRALI'DAN MESAJ GÖNDERSİN'

Barışın ancak HDP'nin büyümesi ile mümkün olabileceğini belirten Demirtaş, ''Bakın müzakereler konusunda bu günlerde tartışmalar yürütülüyor, açıklamalar yapılıyor. Çağrı yapılacak, şu yapılacak bu yapılacak diye şimdi Hükumet bir yerlerden çağrı bekleyeceğine, biran önce sayın Öcalan İmralı'dan mesaj göndersin, çağrı yapsın baskısını oluşturacağına kendi atması gereken adımları öncelikle atsın. Hükumet kendi üzerine düşenleri yapsın, görünen o ki seçim öncesi seçimde kendisine yarayacak bir hamle yaptırmaya çalışıyor. Bu son derece tehlikeli bir anlayıştır. Bu anlayıştan hükumetin vazgeçmesi, herkesin faydasına olur.'' diye konuştu.

Barış meselesinin seçimlere kurban edilecek bir mesele olmadığını söyleyen Demirtaş, ''Her seçimde AKP barışı kurban etmiştir. Bir oy uğruna, sandık uğruna barışı kurban etmiştir, ertelemiş, oyalamıştır. Seçim meydanlarında 'size barış getireceğim' deyip oy istemiştir, oyu aldıktan sonra kendi işine gücüne bakıp barış meselesini ertelemiştir. Bu defada yapmak istediği budur çok açık ve net söylüyorum bizim HDP olarak görüşümüz net olarak budur.'' dedi.

'BARIŞ MESELESİNDE DE ADIM ATILMASI KONUSU HDP'NİN GÜÇLENMESİNE BAĞLI'

"AKP şuanda barış meselesinde seçime oynuyor'' diyen Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: ''Asla ciddiyeti yok, asla adım atma niyeti yok. Olsa zaten parlamento da güvenlik yasası yerine barış yasalarının sıraya girmesi lazımdı. Sadece ona bakarak anlayabilirsiniz. AKP'de böyle bir niyet yok. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum. Hükumet, bu tür ucuz, Ali Cengiz oyunlarıyla barış sürecini falan ilerletemez. Samimiyse, ciddiyse çağrı yapmak yerine adım atsın. Lafla peynir gemisi yürümüyor, lafla barış falan gelmiyor. Atılması gereken adımlar var, parlamentoda çıkması gereken demokratikleşme yasaları var. Bunları ağzına bile almıyorsun. Efendim sürekli İmralı'dan bir çağrı yapılsın diye baskı yapıyorsun, heyet üzerine heyet gönderiyorsun böyle sonuç alınır mı? Böyle bir ciddiyetsizlik olur mu? Barış meselesinde de adım atılması konusu HDP'nin güçlenmesine bağlıdır. Cezaevlerinin boşalmasını istiyorsak, dağların boşalmasını istiyorsak, Avrupa'daki sürgünlerin geri dönmesini istiyorsak, askerde evladı olan, evladı polis olup buralarda görev yapanlar, artık bu savaş tehlikesi ortadan kalksın istiyorsak, bunların hepsinin yolu HDP'nin güçlenmesinden geçiyor. HDP güçlendikçe ülkedeki gerilim tansiyon azalır. Çünkü AKP tansiyonu yükseltmek için elinden geleni yapıyor. Onu da frenleyecek olan biziz.''