Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinin Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin üç katı olduğunu söyledi. Demirtaş, Diyanet İşleri Başkanı'nı da eleştirerek, "Senin arkanda namaz kılan cemaatin halk otobüsüne binecek parası yok. Sen onun önderi olarak bir trilyon verip gezemezsin." dedi.

Selahattin Demirtaş, bugünkü programı kapsamında Bahçelievler'de esnafı ziyaret etti. Eşi Başak Demirtaş ile birlikte cadde boyunca yürüyen Demirtaş, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Ardından Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni (DİAYDER) ziyaret eden Demirtaş, imamlara seslendi. "Seydalar, din alimleri vicdanı ile düşünür, vicdanı ile yaşarlar. Allah'ın emirlerinden başkasını emirlerini kabul etmezler Din önderlerinin yaşamı budur. O yüzden özellikle din alimlerinin doğruyu konuşması lazım. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı mevzusunu konuşurken işte bu gerçeğe işaret ediyoruz. Devlet kendi halkını içindeki bütün inançlara eşit yaklaşmalı. Ayrım gözetemez. O Hristiyan, Musevi, Alevi ve Süryani'nin ödediği vergiden sadece bize hizmet yapılırsa o para haramdır, haram." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinin Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin üç katı olduğunu belirten Demirtaş, "Diyanette çalışan imamların bunu sorması lazım. İmama üç kuruş maaş veriliyor. Peki geri kalan kısma ne oluyor? Bakınız Sağlık Bakanlığı bu kadar doktor, hemşire hepsini yapıyor. Peki Diyanet İşleri Başkanlığı bu paraları ne yapıyor? Mesela bir din adamı Türkiye'nin birinci sıradaki adamıdır Diyanet İşleri Başkanı. 1 trilyonluk lüks araba niye alır? Haram değil midir? Lüks ve israf haram değil midir? bunu Seydalarımız yaşamı ile halka göstermesi lazım. Eğer bu dinin önderiyiz diyorlarsa lüks arabaya binmeyecek. Diyanet'in parası olsa da onu yapmayacak. Örnek olacak topluma. Çünkü toplum aç, yoksul bir toplumdur. Senin arkanda namaz kılan cemaatin halk otobüsüne binecek parası yok. Sen onun önderi olarak bir trilyon verip gezemezsin. Halkın parasıdır. Ezidinin, Müslümanın, Süryani'nin herkesin verdiği para ile alınmıştır. Lüks harcama yapamazsın." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hutbelerinde devlet sevgisinin, din ve Allah sevgisinden daha çok olduğunu aktaran Demirtaş, şunları söyledi: "Dinin işi devleti korumak değildir. Sen bütün fetva ve hutbelerinde sadece devleti korursan halka ne olacak? Halka yazık değil midir? 15 hutbeyi incelemişler devlet sevgisi Allah sevgisinden daha çok geçiyor hutbelerde. Bu bilimsel ispatlanmıştır. Tamam insanlar devletini ve vatanını sevsin fakat diyanetin işi bu değildir. Allah sevgisi ve korkusu senin umurunda değilse, din senin umurunda değilse senin adın niye diyanettir? Niye sen bu memlekette din dışında her şeyi yapıyorsun? Hem bütün inançlara eşit hizmet etmesi lazım. Diyanetin yayınladığı fetvalarda biber gazı caizdir deniliyor. Demiyor ki gençlere sokakta zulüm yaptın insanlara yazıktır denilmiyor."

IŞİD'in amacının bir tarihi yok etmek olduğunu vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti: "Suriye'nin, Allah korusun halini görüyorsunuz. Belki daha yüzlerce yıl o ülke kendine gelmeyecek. Binlerce yıllık tarih Hama'da, Humus'ta, Şam ve Halep'te düm düz olmuş. Harabeye dünmüş oralar. Tarih yok. Orada sözde Müslüman'ın Müslüman'a yaptığını kim kime yapmış? IŞİD barbarlığı adı altında kaç kişi gördü? Suriye yok artık, medeniyet tarih yok artı. Kim kazandı peki? Yarı savaş bitecek. Dozerler girecek o tarihi süpürecek. Cimiler, kiliseler harabe. çeşmeler, köprüler yok. O binlerce yıllık tarih, kültür yok. Müteahhitler girecek Levent'teki gibi kuleler yükselecek.Gökdelenler yapacaklar ve 50 yıl sonra Suriye'de doğan çocuklar zannedecekler ki ülkeleri hep böyleydi. Kökleri ve geçmişi yok tarihi yok. Bu dur amaç işte bizleri köklerimizden, tarihimizden koparıp ot gibi yapacaklar. Haşa hayvan gibi yapacaklar. Amaçları budur."