Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hangi parti bu 3 temel ilkeyi askeri düzeyde 'hayata geçirmeye hazırım' diyorsa, bizli veya bizsiz buyursunlar koalisyon kursunlar, biz onları destekleyeceğiz. Parlamentoda işlerini kolaylaştıracağız. Nedir onlar? Birincisi; demokrasi, ikinci; adalet, üçüncüsü; barıştır.” dedi.

Demirtaş, Bugün TV'de yayınlanan Özel Gündem programında Hayko Bağdat ve Nazlı Ilıcak'ın sorularını cevapladı. HDP olarak demokratik siyaseti güçlendirmeye çalıştıklarını aktaran Selahattin Demirtaş, "KCK yönetimi iradesi eğer Kürt sorunun çözümünde katkı sunmak istiyorsa, bu durumda demokratik siyasetin güçlenmesine destek vermeleri lazım. Vesayet altına almak değil, zayıflamasını istemek değil, güçlenmesine destek vermeleri lazım. Hem seçim dönemi, hem öncesi iki buçuk yıldır süren çözüm süreci boyunca hep destek verdiler. Ateşkeslerle, silahı bırakmak konusunda beyanları ile hazır olduklarını defalarca beyan etmeleri ile demokratik siyasete güç veriyorlar. Daha fazla güç vermeleri gerektiğini, daha fazla destek vermeleri gerektiğini söylüyorum. Silahlar Türkiye’de kesinlikle gündemden çıkmalıdır. Artık silahların patlamayacağı, kalıcı bir barışı ulaşmamız gerekir. KCK yönetimi de buna destek vermelidir." ifadelerini kullandı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin HDP’ye yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Demirtaş, “İlkelerimiz var, MHP’nin de ilkeleri var. Ülkenin sorunlarının çözümü için MHP ile oturup bir masada sorunları tartışmaya hazırız. Birbirimizi yoralım, üzelim ama sokakta, mahallede insanlar birbirini üzmesin.” şeklinde konuştu.

Sorunların çözümü için diyalog açısından bütün partilerle görüşmeye hazır olduklarını kaydeden HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, kini büyütmek için bu seçimi yapmadıklarını, öfkeyi büyütmek için parlamentoya gelmediklerini vurguladı. Demirtaş ayrıca, sorunların çözümü için bütün partilere kapılarının açık olduğunu söyledi.

3 TEMEL İLKE ŞART

Devletin yeniden halka mal edilmesi ve devletin güç olarak küçültülüp, demokrasi olarak büyütülerek katılımın artırılması gerektiğini savunduklarını ile getiren Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti: “Bunun için 3 temel ilkemiz var. Hangi parti bu 3 temel ilkeyi askeri düzeyde 'hayata geçirmeye hazırım' diyorsa, bizli veya bizsiz buyursunlar koalisyon kursunlar, biz onları destekleyeceğiz. Parlamentoda işlerini kolaylaştıracağız. Nedir onlar? Birincisi; demokrasi, ikinci; adalet, üçüncüsü; barıştır.”