Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye’de demokrasinin önünün açılması için kısa süre önce Dolmabahçe'de siyasi iktidarında aynı zamanda ilan ettiği o 10 demokrasi başlığının tartışılmasına müzakere edilmesine hızla geçilmesi gerektiğini belirterek,"Artık boş çerçeveler siyaseti yapılamaz. Kürt sorununun çözümü üzerinden de boş çerçeve siyaseti yapamazsınız Türkiye’de. Demokrasinin tesis edilmesi içinde boy çerçeve siyaseti yapamazsınız. En kısa sürede artık siyasi iktidar Kürt sorununu çözümü ve demokrasinin inşası amacına dayalı olarak bu 10 maddenin tartışmasına geçmelidir." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu.

Türkiye toplumunun önemli bir gündeminin de Meclis'te hala tutulmakta ısrar edilen iç güvenlik adı altındaki toplum güvenliğini tehdit eden yasa olduğunu belirten Yüksekdağ, “AKP hükümeti toplumdaki bütün itirazlara rağmen bu yasayı gündemde tutmakta kararlı olduğunu her fırsatta ifade ediyor. Ben bugün bir kere daha bizim tavrımızı ifade etmek istiyorum. Biz de ilk gün ki gibi bu yasayı geçirmeme mücadelesinde kararlıyız. Dün nasıl bu paketin Türkiye halklarına zarar olduğu iddia ediyorsak ve bu zarar tespiti her gün kendisini yeniden ve yeniden doğruluyorsa bizim bu pakete karşı çıkarken ki görüşümüzün doğruluğu her gün yeniden ispatlanıyorsa, biz işte bu haklılığımızın doğrulandığı koşullar içinde mücadelede daha ısrarlı ve kararlı hareket edeceğiz.” diye konuştu.

Bu yasa konusundaki tavırlarının bundan sonraki süreçte ne olacağını soranlar olduğunu ifade eden Yüksekdağ, “Bugün yeniden ifade ediyorum. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam. Kimse bu paket karşısında evirip çevireceğimizi, dolambaçlı siyaset yapacağımızı sanmasın. Bu tarz hükümetin ve onun karşısındaki kifayetsiz muhalefetin tarzıdır. Bu bizim tarzımız değildir, biz ne söylediysek doğrudan söyledik, ne yaptıysak da sözlerimizle uyumlu doğrudan yaptık ve biz bu paket karşısındaki mücadeleye daha yeni başlıyoruz. Ve bu mücadele Türkiye demokrasinin geliştirilmesi mücadelesi olarak kararlı bir biçimde her zeminde sürdürülecek. Meclis'te de halkımızın sokaktaki demokratik eylemleri içerisinde biz bu faşist yasa karşısındaki demokrasi mücadelesini büyüteceğiz ve ilerleteceğiz. Onlar bu paketin tutulabilir bir yanı olmadığı kabullenmekte zorlanıyorlar ama bunu da anlayacaklar. Bu paketin tutacak tarafı yoktur. Ve pakette evirip çevirerek revizyon düzenlemeleri adı altındaki yaklaşımlarla Türkiye halklarının bu zamana kadar dile getirdiği itirazları bertaraf edemezler, sorumluluktan kaçamazlar. Paket derhal komisyona geri çekilmelidir.” şeklinde konuştu.

BASKI PAKETİ OLARAK GETİRMEK, DAYATMAK DAHA FAZLA ÇOCUK ÖLDÜRÜLECEK DEMEKTİR

Siyasi iktidar ve bu Meclis'in esas ilgilenmesi gereken şeylerle ilgilenmesi gerektiğini vurgulayan Yüksekdağ, “Bir
demokrasi paketi çıkarmalı ve bu paket etrafında tartışmalarla gündem yapmalıdır. Gündem olmalıdır. Gerilim, çatışma, anti demokratik siyaset dili ve gündemi ile bütün Türkiye toplumunun genel seçimler öncesindeki gündemini işgal etmeye hakkı yoktur bu siyasi iktidarın. 11 Mart aynı zamanda Berkin kardeşimizin ölümünün yıl dönümü. Acısı hala bizim için çok taze. Bu bir yıllık süre içinde katillerin açığa çıkarılması için tek bir adım atılmadı. Koskoca bir siyasi iktidar, koskoca bir devlet adına konuşanlar, 15 yaşındaki bir çocuğa ve onun cenazesine karşı mücadele yürüttüler. Bu nasıl büyük bir insanlık trajedisidir. Miting meydanlarında o çocuğun annesini yuhalattılar. Adı Berkin midir şu mudur, bu mudur, durmadan onu gündeme getiriyorlar. Bu ne biçim iştir diye bir çocuğun, ölmüş bir çocuğun anısı ve hatırasıyla oynadılar. Ve o çocuğu sizin bugün daha fazla polis gaz mermisi atsın diye, daha fazla kurşun sıksın diye, yetkilendirmeye çalıştığınız polisler katletti. Berkin Elvan sınırsız gaz fişeği atan polislerin silahından çıkan gaz mermisi fişeği ile öldürüldü ve bugün Berkin Elvan’ın katillerini, bu katletmenin cinayetin sorumlularını açığa çıkarmadığınız gibi daha fazla Berkin’in, daha fazla çocuğun ölümüne yol açacak bir paketi getiriyorsunuz, bu topluma dayatıyorsunuz. Bu paketi getirip, bütün Türkiye halkının başına bir baskı paketi olarak getirmek, dayatmak, daha fazla çocuk öldürülecek. Biz bu siyasetle daha fazla çocuğun öldürülmesine ön açacağız demektir.” açıklamasında bulundu

"10 DEMOKRASİ BAŞLIĞININ TARTIŞILMASINA MÜZAKERE EDİLMESİNE HIZLA GEÇİLMELİDİR"

Meclis'te Kürt sorununun demokratik çözümünü de içeren bir demokrasi paketinin tartışılması gerektiğini ifade eden Yüksekdağ şunları söyledi: "Bakın bir süre önce Kürt sorununu çözümü için çerçeveyi çıkardılar, duvara astılar o günden bu yana bütün Türkiye toplumu duvardaki boş çerçeveyi seyrediyor. Daha ne kadar seyredecek Türkiye hakları bu boş çerçeveyi. Bu zamana kadar yaptığınız tek şey, bir çerçeve çıkarıp duvara asmak. Siz her gün oturup kalkıp, boy çerçevenin içine bakabilirsiniz ama kusura bakmayın, bizim o boş çerçevenin içine daha fazla bakmaya niyetimiz yok. O çerçevenin için doluymuş gibi davranmaya konuşmaya ,niyetimiz yok. O çerçevenin içinin artık doldurulması gerekiyor. Nasıl doldurulacak 10 maddeden oluşan ve kısa bir süre önce açıklanan bir demokrasi paketi ile o çerçevenin içinin doldurulması gerekiyor. Eğer Türkiye’de demokrasinin önü açılacaksa, kısa bir süre önce Dolmabahçe'de siyasi iktidarında aynı zamanda ilan ettiği o 10 demokrasi başlığının tartışılmasına müzakere edilmesine hızla geçilmelidir. Artık boş çerçeveler siyaseti yapılamaz. Kürt sorununun çözümü üzerinden de boş çerçeve siyaseti yapamazsınız Türkiye’de. Demokrasinin tesis edilmesi içinde boy çerçeve siyaseti yapamazsınız. En kısa sürede artık siyasi iktidar Kürt sorununu çözümü ve demokrasinin inşası amacına dayalı olarak bu 10 maddenin tartışmasına geçmelidir. Biz bu 10 maddenin sonuna kadar arkasındayız. Destekliyoruz ve sahipleniyoruz. ”