Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye ve Irak’taki operasyonlarını milli güvenlik için desteklediklerini belirterek, "Bugün Türkiye’nin yeniden kutuplaşmasına izin verilmemeli. 15 Temmuz sonrası güçlenen iç birliği yeniden anayasal zeminde tesis etmeliyiz" dedi.
DP Genel Başkanı Uysal, Bursa’da esnaf ve işçi temsilcileriyle buluştu. Uysal, daha sonra İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
Uysal, AK Parti hükümetinin Suriye ve Irak konusunda bir muhasebe yaptığını ve Türkiye’yi kuşatacak yapılanmalar için ön alıcı doğru müdahaleler yaptığını anlatarak, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mücadelesinin yanında bulunmayı ülke mesuliyeti olarak gördük. Türkiye uçak krizi dolayısıyla Rusya ile ilişkilerde bölgede dar alana hapsedilmişti. 15 Temmuz sonrası Türkiye yeni bir siyaset güncellemesiyle doğru hamleler yaptı. Ancak yakın zamanda kutuplaşma iklimine yönelik bir tavır görüyoruz. İç birliği yeniden anayasal zeminde tesis ederek, meseleleri hukuki kanallarda yeniden ele almalıyız. MHP’nin desteğiyle iktidarın başkanlık meselesini gündeme getirdiğini gördük. Kamuoyu bir bilinmezi tartışıyor. Temel tercihimiz, siyasi partiler rejimi ve seçim kanununda bir takım düzeltmeleri yapmalı, sistemin hata ürettiği fikrini açık yüreklilikle beyan etmeliyiz. Türkiye’nin çoğulculuğunu göz önünde bulundurup yeniden Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sembolik hale getirmeliyiz. AK Parti’nin 2007 yılında seçim beyannamesinde yer aldığı gibi yürütme ve yasamanın kuvvetlendirildiği, yargının bağımsız olduğu ülkeyi kurmak mecburiyetindeyiz. Başkanlık sistemine topyekun red, topyekun kabul manasında bakmıyoruz. Hükümetin tekliflerini de değerlendirerek Türkiye’nin işletim sistemi problemi diyeceğimiz, işlemeyen, denetim yapamayan ne siyasi ne idari ne de hukuki denetim yapmaktan yoksun olmasının önüne geçilmeli" dedi.