Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye'de savaşın olduğu kanısında olmadığını, sarayın iktidarını devam ettirebilmek için estirilen bir devlet terörü olduğunu ifade etti.

Fırat, HDP Mersin Milletvekili adaylarını tanıtmak için bir otelde düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye'de bir savaşın olduğu kanısında olmadığını anlatan Fırat "Savaş düşmanlar arasında yapılan bir çatışmadır. Türkiye'de benim görebildiğim kadar sarayın iktidarını devam ettirebilmek için estirilen bir devlet terörüdür. Çünkü güvenlik güçleri şu anda şehirlerde sivil halka zulmetmekte sivil halkı maalesef katletmektedir. Buna savaş diyebilmek mümkün değildir." diye konuştu.

Türkiye'de yaşananın uluslararası devletler hukukuna göre savaş tarifine uyan bir durum olmadığını öne süren Fırat, şu ifadeleri kullandı: "Siz düşünün ki eğer bir ölünün boynuna ip takım sürüklenebiliniyorsa ve kendi vatandaşını elinde beyaz bayrakla kendisine ateş edilmemesi için sokakta çocuklarını hastaneye götürebiliyorsa o Cenevre anlaşmasına, savaş kurallarına aykırı olan bir şeydir. Dolayısıyla kim söylerse söylesin Türkiye'de bana göre bir savaş yoktur. Ancak 1 Kasım seçimlerinde AKP'nin iktidarını devam ettirebilmek ve bu süreç içerisinde ülkeyi soymaları nedeniyle yargı önünde hesap vermemek için bu halka yapılan bir zulümdür. Bir devlet terörüdür. Ama ben inanıyorum ki bir gün mutlaka adalet önünde bunun mesulleri yargılanacaktır."

Türkiye'de bütün insanların her gün devletin veya hükümetin en üst kademesi tarafından aşağılandığını, gazetecilerin dövüldüğünü, gazete sahiplerinin ise vergi sopasıyla korkutulmaya çalışıldığını vurgulayan Fırat, şunları kaydetti: "Tüm bunlara rağmen şunu göreceğiz ki AKP tarafından hedeflenen noktaya varabilmeleri mümkün değildir. AKP ölüm sürecini yaşıyor. Eğer uçağın burnu aşağı doğru dönmüşse veya oy çizgisi aşağı doğru inmeye başlamışsa bunu durdurabilmek mümkün değildir. Bundan önce Anavatan, DSP, Doğru Yol, Adalet Partileri vardı. Bir sürü parti vardı. Ama bugün tabelaları var mı, yok mu bilmiyorum."

SONRAKİ SEÇİMDE AKP'NİN BİR TABELA PARTİSİ OLDUĞUNU GÖRMEK MÜMKÜN

Bu yapılacak seçimin 4 yılı kapsamayacağını önü süren Fırat, "En fazla bir 2 yıl içinde erken seçim olacağı kanısındayım. Ama bundan sonraki seçimde AKP'nin bir tabela partisi olduğunu görmek mümkün. Seçim sonrasında da merkez sağda yeni yapılanmalarında hayata geçtiğini hep beraber izleriz diye düşünüyorum." dedi.