Kurucusu olduğu AK Parti ile yollarını ayırdıktan sonra milletvekili aday adaylığı için yarın HDP’ye başvuracağını belirten Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti’nin Başkanlık sistemini millete dayattığına vurgu yaparak, bunun gerçekleşmesi halinde millete kabus yaşatılacağını söyledi.

Dengir Mir Mehmet Fırat, Cihan haber Ajansı (Cihan) muhabirinin HDP’den aday adayı olacağına yönelik sorularını cevapladı. AK Parti’nin 7 Haziran için hazırladığı seçim beyannamesinde Başkanlık Sistemi üzerinden halktan oy isteneceği düşüncesinde olduğunu ifade eden Fırat, AK Parti’nin nasıl bir Başkanlık sistemi istediğini Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu Başkanlık Sistemi önerisinde görüldüğüne işaret etti.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ KABUL EDİLMESİ HALİNDE TÜRKİYE FELAKETE SÜRÜKLENECEK'

Fırat, AK Parti’nin önerisi incelendiğinde istenen Başkanlık sisteminin kuvvet (erkler) ayrılığı değil bütün erklerin tek elde toplandığı tamamen otoriter bir yapının söz konusu olduğunu dile getirdi. AK Parti’nin Başkanlık sisteminin kabul edilmesi halinde Türkiye’nin felakete sürükleneceği ikazında bulunan Dengir Mir Mehmet Fırat, bu dayatmaya karşı herkesi mücadele etmeye çağırdı.

Fırat, HDP’nin seçime tek parti olarak girip yüzde 10 barajını geçmesi ile TBMM’de AK Parti’nin otoriterleşme adına yapmak istediği bütün düzenlemelerin önüne geçilebileceğine inandığını ve bu nedenle HDP saflarına katılma kararı aldığını söyledi.

Dengir Mir Mehmet Fırat, yarın saat 13.00'te HDP Genel Merkezine gelerek, partiden milletvekili aday adaylığı için başvurusunu yapacak.