CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 'devlet yardımları' ve 'bağışlar' ile ilgili maddelerinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.

Hurşit Güneş, TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklifin gerekçesinde şu hatırlatmalarda bulundu: “1984 yılında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle, bütçe gelirlerinin 2/5000 oranı her yıl Parlamento'ya girmeye hak kazanmış partilere dağıtılması hükme bağlanmıştır. Ayrıca bu yasa değişikliğinde diğer partilere de küçük oranlarda mali yardım dağıtılması sağlanmıştır. Genel seçim yıllarında bu yardım 3 katına, yerel seçim yıllarında da 2 katına çıkmaktadır. Bu hesaba göre 2015 yılında bütçeden siyasi partilere dağıtılan para 177 milyon TL olması gerekir. Ancak bu yıl genel seçim yılı olduğu için tam 531 milyon TL bütçeye harcama kalemi olarak kondu ve partilere peşin olarak dağıtıldı. Bunun 298 milyon TL’si, AKP’ye, 155,3 milyon TL’si CHP’ye ve 77,8 milyon TL’si de MHP’ye verildi. Bu arada HDP ise hiçbir kaynak elde edemedi çünkü geçen seçimlerde baraj nedeniyle seçimlere bağımsız girmek zorunda kalmıştı.”

BATI PARTİLERİN DE HAZİNE YARDIMI ÇOK SINIRLI

Güneş, bu sistemin adil olmadığını, çünkü en büyük partiye en fazla yardım yapıldığından küçük partilere fırsat eşitliği tanımadığını belirterek, “Batı siyasal partilerinde Hazine yardımı çok sınırlı olmaktadır. Bu nedenle de çok daha güçlü üye bağlılığı oluşmakta ve partiler güç kazanmaktadır. Gönüllülük esası ne denli yaygınlaşırsa, siyasal partiler de o denli güçlenir. Verilen Hazine yardımı gereksiz boyuttadır ve seçimlerde siyasal partiler alenen bir sektör oluşturacak biçimde israf yapmaktadır. Bu tür manzaralar ne yazık ki, batı ülkelerindeki seçimlerde gözlenmemektedir.” izahını yaptı.

BİR KAMPANYA SEKTÖRÜ OLUŞTU

“Bir kampanya sektörü oluşmuştur.” diye devam eden CHP’li Güneş, “Broşürler, pankartlar ve en önemlisi reklamlar. TV ve gazete reklamları medya sektörüne kamudan kaynak aktarımı biçiminde gelişmektedir. Yardım daha sınırlı olmalı ve bütün partilere eşit olmalıdır. Bu tüm partiler açısından daha adil bir sistem olacaktır. Üstelik partileri de uzun vadede daha güçlü hale getirecektir. Ayrıca vatandaşın vergisi de israf edilmemiş olacaktır.” önerisini getirdi.

CHP'NİN ÖNERİSİ ŞÖYLE

Bu konu ile ilgili Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Tavsiye Kararı’na dikkat çeken Güneş, CHP olarak sundukları sistem önerisini ise şöyle aktardı: “Ülke çapında örgütlenmesini tamamlamış ve seçime girmeye hak kazanmış tüm siyasal partilere bütçenin 1/5000’i eşit olarak dağıtılması sağlanmalıdır. Alınan tüm bağışlar siyasi partilerin web sitelerinde yayınlanmalıdır. Kısacası, bu kanun teklifi ile demokrasinin ana unsurları olan siyasi partiler için daha adil bir sistem uygulanması, fırsat eşitliğinin getirilmesi, partilerin daha güçlü bir yapıya kavuşturulması, gönüllülüğün artırılması, israfın önlenmesi, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin sağlanması amaçlanmaktadır."