Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Etiyopya ziyaretinde ‘Türk okullarını kapatın, yenisini açalım’ sözlerine CHP Gaziantep milletvekilleri Mehmet Şeker ve Ali Serindağ tepki gösterdi. Türk okullarının taktir edilmesi yerine kapatılmak istenmesini doğru bulmadığını belirten Şeker, "Türk okulları oralarda kurulmuş, Türkiye’nin adı ile anılan okullardır. Oradaki okulun Türkiye’ye nasıl bir zararı var onu da anlamış değilim." dedi. Serindağ ise "Türkiye'nin eğitim problemi çözülmemişken, okulların pek çoğunda öğretmen yokken, kalabalık sınıflarda öğrenciler eğitim görürken, okullarda temizlik görevlisi olmaması nedeniyle öğrenciler temizlik yaparken başka ülkelerde Milli Eğitim Bakanlığı nasıl okul açacak?" diye sordu.

CHP Milletvekili Mehmet Şeker, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk okullarına yönelik yaptığı açıklamaları doğru bulmadığını belirterek, bir cumhurbaşkanına yakışmayacak açıklamalar olduğunu söyledi. Bu okulların Türkiye’nin adı ile anılan ve ülkeyi temsil eden okullar olduğunu ifade eden CHP’li Şeker, "Dünyanın her yerinde Türkiye’yi temsil eden her kim var ise bu ülke için mücadele veriyor. Almanya’da, ABD’de herkesin görüşü aynı mı? Ama orada ticaret yapan, Türkiye’yi tanıtan ve bizim insanların için mücadele eden insanlar var. Türk okulları oralarda kurulmuş, Türkiye’nin adı ile anılan okullardır. Oradaki okulun Türkiye’ye nasıl bir zararı var onu da anlamış değilim. Devlet olarak bir şeyler yapamamışsın bunu vatandaş yapmış. Vatandaşlar kendi imkanları ile okullar kurmuş, ülkeyi tanıtıyor, ticari ilişkiler sağlamış. Bunun taktir edilip destek olunacağı yerine kapatırım mantığı doğru değil." ifadelerini kullandı.

Kapatma ve yıkma mantığı bitirilmediği sürece bir yere varılamayacağını kaydeden Şeker, hiçbir şeyi dinlemeden intikam hırsı ile bunları çözmeye çalışmanın üçüncü dünya ülkelerinde yaşandığını vurguladı. Şeker, "Artık 21. yüzyılı aştık. Bu ülke ekonomide, siyasette, kültürde çok hızlı olmalıdır. Mevlana’yı, Köroğlu’nu, Pir Sultan’ı, Hacı Bektaşi Veli’nin insanları olarak kültürümüzü dünyaya anlatmalıyız. Oraya gidip kendi vatandaşlarımız için kışkırtıcılık yapmak, vatan hainliği ilan etmek kimseye bir şey kazandırmaz." açıklamalarına yer verdi.

Türk okullarının kapatılmak istenmesinin dış ülkelerde Türkiye’nin güvenirliğini zedeleyeceğine dikkat çeken Şeker, "Türk okullarında okuyan öğrenciler bir gün ülkelerinde önemli kademelere gelecek. Bu sayede Türkiye’nin dostları ve ticareti artmış olacak. Bu okullar büyükelçi gibi görev yapmaktalar. Türkiye’nin bunun koordinasyonunu yapması gerekiyor." ifadelere yer verdi.

'KENDİ ÜLKESİNDEKİ EĞİTİM SORUNLARINI ÇÖZEMEYEN MEB, BAŞKA ÜLKELERDE NASIL OKUL AÇACAK?'

Türkiye’nin eğitim sorunları çözülmemişken bu tür bir açıklama yapılmasının doğru olmadığını belirten CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ ise "Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı yapmaktan ziyade başka işlerin peşinde, bu bir cumhurbaşkanına yakışmıyor. Türkiye'nin eğitim problemi çözülmemişken, okulların pek çocuğunda öğretmen yokken, kalabalık sınıflarda öğrenciler eğitim görürken, okullarda temizlik görevlisi olmaması nedeniyle öğrenciler temizlik yaparken başka ülkelerde Milli Eğitim Bakanlığı nasıl okul açacak?" diye sordu.

"Önce kendi ülkesindeki eğitim sorununu çözsün" diyen Serindağ, şunları kaydetti: "Herkese fırsat eşitliğine imkan veren ve dünya ile rekabet edecek bir eğitim sistemini oturtsun, ondan sonra diğer ülkelerin eğitim sorununa el atsın. Cumhurbaşkanı Türkiye’nin gündemini değiştiriyor. Türkiye’nin gündemi işsizlik, yolsuzluk, hırsızlıktır. Tüm bunları unutturmak için hükümet ve maalesef sayın Cumhurbaşkanı cambaza bak politikası uyguluyor. İnsanların dikkatini başka bir yere çekerek, her seçim öncesi bir düşman oluşturuyor."