Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı İdris Bal, AKP hükümetine “Delikanlıysanız, dürüstseniz Güneydoğu’da gerçek paralelle mücadele edin.” dedi. Sivil toplum kuruluşlarını ziyaret için Manisa’da bulunan Bal, partisinin il başkanlığı ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’nin en fazla motorin aldığı ikinci ülkenin İsrail olmasıyla ilgili soruya Bal, “Ekonominin kendi içerisinde prensipleri vardır. O çerçevede Türkiye İsrail ile de, İran ile de, Rusya ile de, Çin ile de, Amerika ile de, Avrupa ile de herkesle ticaret yapabilir, yapmalıdır. Önemli olan milli gelirimiz nereye gelmiş, işsizlik ne durumda, enflasyon ne durumda bunlara bakarız. Sağlık hizmetlerimiz nasıl, eğitim hizmetlerimiz nasıl, ulaşımımız nasıl. O çerçevede ben bunun ötesine geçmek istemiyorum ama birileri, iktidar başta olmak üzere ya da farklı kesimler, hem bir taraftan ağır şekilde İsrail’i eleştirirken bir taraftan da bu ticaret böyle gelişiyorsa ben kendilerini tek düzey olmaya davet ederim, tutarlı olmaya davet ederim.” diye cevap verdi.

‘POLİS OKULLARININ KAPATILMASI YENİ BİR KADROLAŞMA İÇİN TAKTİKTİR’

Güvenlikle ilgili, polislikle ilgili üniversite düzeyinde eğitim yapan bir kurumun kapatılmasının akılla, bilimle açıklanacak bir durum olmadığını söyleyen Genel Başkan Bal, “Şahsen ben de orada akademisyen olarak çalıştım. Koleji de aynı şekilde kapattılar. Bu açıkçası yeni bir kadrolaşma için bir taktiktir. Ülkenin çıkarını umursamadan, güvenlik birimimizi umursamadan gerçekleştirilen bir adımdır. Bu aslında yeni kadrolaşma için eski yapılar yok edilip yeni yapılar oluşturularak, yeni bir kadrolaşma tekniğidir. Devlet ne AKP’nindir ne MHP’nindir ne CHP’nindir ne başkalarınındır. Devlet bizimdir, bütün halkındır. Sağcısıyla solcusuyla hepimizindir. Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri değişir, devlet daimidir. Dolayısıyla hiçbir partinin, hiçbir kesimin devleti sahiplenme, tekeline alma hakkı yoktur, olamaz. Bu tehlikeli gidiş, bir an önce durmalıdır.” dedi.

‘DELİKANLIYSANIZ GÜNEYDOĞU’DA GERÇEK PALALELLE MÜCADELE EDİN’

Gazete kupürüyle bir gazete kapatılmadığı gibi bir terör örgütü de oluşturulamayacağını belirten İdris Bal, bir dizi filmden de terör örgütü çıkarılamayacağını söyledi. Bal, “Eleştirel hukuk, adalet, kuvvetler ayrılığı, özgürlükler diyen herkese hain damgası vurulmaz, paralel damgası vurulmaz. Paralelse gidin görün, Güneydoğu’da paralel var, bal gibi var. Mahkemeleri var, vergi topluyor, hendek kazıyor, bayrak çekiyor, eş vali, eş kaymakam atıyor. Delikanlı iseniz, dürüst iseniz gerçek paralel ile mücadele edin ama kucak kucağa, kol kola, el ele iken bu ülke insanı sağcı diye, solcu diye, demokrasi diyor, hukuk diyor diye baskı yapmayın, işinden etmeyin. Türkiye şunu görüyor, biz demokrasi ve hukuk flaması altında toplanmalıyız. Alevi de oluruz, Sünni de oluruz, sağcı da olabiliriz, solcu da olabiliriz, hattâ müslim de olabiliriz, gayrimüslim de olabiliriz. Türkiye’nin istikrarı, barışı ve geleceği için ortak payda demokrasi olmalı, hukuk olmalı, yani şeffaflık, hesap verebilirlik, bağımsız yargı, özgür medya, inanç hürriyeti olmalı. Katılımcı siyaset olmalı. Bundan ne sağcılar rahatsız olur, ne solcular rahatsız olur. Bundan hırsızlar, arsızlar ve yolsuzlar rahatsız olur. Biz inadına demokrasi ve inadına özgürler diyoruz.” diye konuştu.

‘FIRSAT EŞİTLİĞİNİN OLMADIĞI YERDE DEMOKRATİK SEÇİM OLMAZ’

Türkiye’nin yeni bir genel seçime gittiğini aktaran Bal, “Yine aynı şekilde basın üzerinde baskı devam ettiği sürece, insanlar korkutulduğu sürece bu şu anlama gelir, bizim sıkıntılarımız devam edecektir. Evet, bir seçim olacaktır ama bu demokratik bir seçim olmayacaktır. Fırsat eşitliğinin olmadığı yerde demokratik seçim olmaz.” şeklinde konuştu.

‘AKP İKTİDARI İÇERİSİNDE CİDDİ BİR PKK LOBİSİ VAR’

Kimsenin millete terörü güçlendirmeyi, terörün önünü açmayı çözüm diye yutturmaması gerektiğinin altını çizen Bal, “Bu iktidarın içerisinde ciddi bir PKK lobisi var. Bu lobi bilerek, isteyerek, kasıtlı olarak terör örgütünün önünü açan çözüm sürecini başlattı. Kuzey Suriye’de devletçik kurdular. Kobani PKK’nın devletidir, hattâ o devlet yıkılmasın, IŞİD ve başkaları zarar vermesin diye Barzini’ye müsaade etti Türkiye. Barzani güçleri gittiler, yardım ettiler Kobani’ye ve uluslararası güçler şu anda Kobani’yi destekliyor. Meşrulaştılar ve uluslararası bir tanınma elde ettiler. Beş on sene önce 'bebek katili' denen insanlara, şu anda halkımız farklı yaklaşmaya başladılar. Hep iktidarın propagandasından dolayı, havuz medyasının propagandasından dolayı bu hale getirdiler. Dolayısıyla şu anda da seçime gidilirken yeni bir çiçek atma, yeni bir gündem oluşturma anlamında çözüm sürecinden bahsediyorlar, silahları bırakmaktan bahsediyorlar. Şu anda iktidar tekrar 'silah indiriliyor' yaygaralarıyla milleti kandırıyor. Seçime giderken şöyle bir iki ay daha oyalansınlar şeklinde yaptığı tam bir propagandadır.” dedi.

DGP Genel Başkanı Bal, şöyle devam etti: “Gerçek bir çözüm olursa, silahlar inerse, mahkemeler dağıtılırsa, vergi toplamaktan vazgeçilirse, ırkçılık yapmaktan, bölücülük yapmaktan, bayrak indirmekten vazgeçilirse, benim ülkücü kardeşlerim de benim solcu kardeşlerim de Alevi kardeşlerim de Sünni kardeşlerim de muhafazakar kardeşlerim de Kürtü de Türkü de herkes kucaklaşır ve o dağdan inenleri topluma entegre etmek için elinden geleni yapar ama kimse yutturmasın, tekerlek tümseği aşmıştır. Şu anda gümbür gümbür terör örgütü Irak’taki, Suriye’deki ortaklarıyla beraber yeni etnik bir devlet kurmaya çalışıyor. Kürdistan kurmaya çalışıyor ama bu bölgenin hayrına olan ne yeni bir Kürdistan’dır ne yeni bir Türkistan’dır ne yeni bir Arabistan’dır. Türkiye’nin ve bölgenin hayrına olan, Avrupa Birliği’nde olduğu gibi sınırları ortadan kaldırmaktır. İnsan hakları demektir, kadın hakları demektir. Refah, demokrasi, hukuk bizim buna ihtiyacımız var. Biz sınırları kaldırmalıyız. Bölgede yeni etnik bir devlet, Türkiye’ye de bölgeye de zarar verir. Gerçekten silah bırakan varsa, bölücülüğü bırakan varsa bu millet bağrına basar ama şu anda bırakın silahı bırakmayı, bırakın bölücülüğü bırakmayı, gümbür gümbür üç ayaklı sacayağı şeklinde bir etnik devlet bölgede kurulmak üzere. Kim gelirse gelsin, bu süreci durdurmak çok zordur. Kimse yalan söylemesin. İktidarın şu anda yaptığı tam bir seçim propagandasıdır, tam bir yalandır.”